Hopp til innhold
Brennpunkt: Guds utvalde Jehovas vitner Key art NRK TV

Jehovas vitner

Oppsummert

Jehovas vitner er et trossamfunn med over 8 millioner medlemmer som er ledet av et eldreråd basert i USA. Medlemmene feirer ikke jul, påske eller fødselsdager. De stermmer ikke ved valg. Jehovas vitner er kjent for forkynnelse fra dør til dør.

 • Jehovas vitner anker dom etter tapt søksmål mot staten

  Jehovas vitner anker etter å ha tapt søksmålet mot staten der de krevde tilbakebetalt over 50 millioner kroner i statsstøtte.

  Det melder trossamfunnet på sine egne nettsider.

  Jehovas vitner gikk for to år siden til søksmål mot staten etter å ha blitt fratatt statstilskudd og registrering som trossamfunn. Tidligere denne måneden ble staten frikjent i Oslo tingrett, skriver Vårt Land, som omtalte anken først.

  I fjor ble det kjent at trossamfunnet mister både statstilskuddet for 2021 og registreringen som trossamfunn. Jehovas vitner er uenig i avgjørelsen og har gått til søksmål mot staten.

  Vedtaket er opprettholdt også for avslagene på statsstøtte i 2022 og 2023, skriver NTB.

  Også kravet på etterbetaling av samlet tilskudd på 35 millioner kroner ble avvist av retten.

  Årsaken til tilbakekallelsen av statstilskuddet er at Barne- og familiedepartementet og Statsforvalteren mener eksklusjonspraksisen til Jehovas vitner innebærer negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding fra

  Jehovas vitner driver forsamlingshuset "Rikets sal" som ligger i Garver Ytteborgs vei 85
  Foto: NTB
 • Jehovas vitner-medlemmer dømt til fengsel i Russland

  Ni medlemmer av Jehovas vitner er i en russisk domstol dømt til lange fengselsstraffer for «deltakelse i ekstremisme». De ni mennene, som er i alderen 35 til 72 år, ble tirsdag idømt straffer på mellom tre og sju års fengsel i en domstol i Irkutsk i Sibir.

  Trossamfunnet ble stemplet som en ekstremistorganisasjon og forbudt i Russland i 2017. Minst 794 medlemmer av Jehovas vitner har blitt strafferettslig forfulgt, og for tiden sitter 128 i fengsel, ifølge Jarrod.

  (NTB)

 • Dagen: Staten frikjennes etter å ha blitt saksøkt av Jehovas vitner

  Jehovas vitner får ikke tilbake statstilskuddet. Staten frikjennes i en fersk dom i Oslo tingrett.

  Det skriver Dagen mandag ettermiddag.

  I fjor ble det kjent at trossamfunnet mister både statstilskuddet for 2021 og registreringen som trossamfunn. Jehovas vitner er uenig i avgjørelsen og har gått til søksmål mot staten. Rettssaken gikk for Oslo tingrett i januar.

 • Jehovas vitne aukar gåveinntektene

  Jehovas vitne fekk i fjor 118 millionar kroner i gåveinntekter i Noreg. Trussamfunnet gjekk med 5,9 millionar kroner i overskot.

  Jehovas vitne auka gåveinntektene i Noreg med 20 millionar kroner i 2023, til totalt 118 millionar. Det gjer at trussamfunnet går med 5,9 millionar kroner i overskot, viser årsrekneskapen til trussamfunnet, som er regnet frå september 2022 til august 2023, skriv Vårt Land.

  Trussamfunnet har ikkje motteke offentleg tilskot for medlemmene sine sidan 2021 fordi staten meiner Jehovas vitnes eksklusjonspraksis er i strid med trussamfunnslova.

  Jehovas vitne har svart med å saksøkje staten.

  Måndag startar rettssaka i Oslo tingrett der det skal avgjerast om trussamfunnet skal få offentleg støtte, og om dei igjen får bli registrerte som trussamfunn i Noreg.

  Tilskotet for Jehovas vitnes 12.686 medlemmer i 2021 utgjorde om lag 16 millionar kroner.

  Når rettssaka startar, vil dei krevje at staten etterbetaler 51 millionar kroner for dei tre åra, med renter. (NTB/NPK)

 • Vårt Land: Jehovas vitner nektes igjen statstilskudd

  Statsforvalteren i Oslo og Viken avviser kravene fra Jehovas vitner om tilskudd på 35 millioner kroner for 2022 og 2023, skriver Vårt Land.

  I fjor ble det kjent at trossamfunnet mister både statstilskuddet for 2021 og registreringen som trossamfunn. Jehovas vitner er uenig i avgjørelsen og har gått til søksmål mot staten.

  Rettssaken skal opp for Oslo tingrett i januar.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no