NRK Meny
Israelske offiserer og soldater
Foto: RONEN ZVULUN / Reuters/NTB Scanpix

Israel og Syria

Oppsummert

Borgerkrigen i Syria har spredt seg til Golanhøyden. Israel, som fortsatt formelt sett er i krig med Syria, erobret 1200 kvadratkilometer av Golanhøydene under seksdagerskrigen i 1967. Spenningen i området er stor.

 • Ber om umiddelbar nedtrapping

  FNs generalsekretær António Guterres ber om en øyeblikkelig nedtrapping i Syria som følge av at israelske kampfly angrep en rekke mål i landet, melder AFP.

 • Dypt bekymret for situasjonen

  – USA er dypt bekymret for situasjonen og eskaleringen på grensen mellom Israel og Syria. USA støtter fullt opp om Israels rett til å forsvare seg selv, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet, skriver Reuters.

 • Israel vil ikke ha Iran i Syria

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel ikke kan godta at Iran etablerer seg militært i Syria. – Israel ønsker fred, men vi vil fortsette å forsvare oss mot angrep og iransk nærvær i Syria og andre steder, sier Netanyahu, ifølge AFP.

 • USA forsvarer Israel

  USA støtter Israels rett til å forsvare seg, sier en talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet. Det skjer etter at Israel skjøt ned en iransk drone, som Israel hevder fløy inn i israelsk luftrom. Senere ble et israelsk F16-fly skutt ned.

 • Israel ber sikkerhetsrådet fordømme

  Israel ber FNs sikkerhetsråd fordømme Irans bruk av droner i israelsk luftrom. Israel sier de skjøt ned en iransk drone som fløy inn i israelsk luftrom. Israel angrep deretter en iransk installasjon i Syria, men flyet ble skutt ned på vei tilbake.

Falkenberg Mikkelsen om bombing i Syria

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no