Hopp til innhold
Henrettelsesrom i Huntsville-fengselet i Texas
Foto: Pat Sullivan / Ap

Henrettelser i USA

Oppsummert

Over 1500 mennesker er henrettet i USA siden 1976.

 • USAs høyesterett vil ikke stanse henrettelse med nitrogengass

  Amerikansk høyesterett har avvist et forsøk på å stanse det som etter planen blir USAs første henrettelse med nitrogengass i delstaten Alabama.

  Det er drapsdømte Kenneth Smith som torsdag skal henrettes med den nye og omstridte metoden, for første gang i amerikansk historie.

  I 2022 ble han forsøkt henrettet med giftsprøyte. Men forsøket mislyktes og henrettelsen ble stanset. Det førte til at delstaten startet en gjennomgang av dødsstraffprosedyrene.

  Smith har klaget på avgjørelsen om at han nå skal henrettes med nitrogengass, noe som innebærer at døden inntreffer som følge av kvelning. Den dødsdømte blir tvunget til å puste inn ren nitrogen. Uten oksygen mister fangen bevisstheten og dør.

  Smith har argumentert med at han ble påført et alvorlig traume da han overlevde den første henrettelsen, og at en ny henrettelse bryter med grunnlovens bestemmelse om at man skal beskyttes mot grusomme og uvanlige straffemetoder.

  Alabama har i flere år jobbet for å bruke nitrogengass som henrettelsesmetode. I 2018 ble den godkjent i delstaten. Også Oklahoma og Mississippi har godkjent metoden, men uten å ta den i bruk.

  Kritikere sier at det å bruke en slik uprøvd metode er å eksperimentere med mennesker.

  Drapsdømte Kenneth Smith
  Foto: Alabama Department of Corrections / AP
 • Mann henrettet i Florida for drap på kvinne i 1986

  En 56-åring er henrettet i delstaten Florida etter å ha blitt dømt til døden for å ha knivdrept en ung kvinne for over 36 år siden.

  Darryl B. Barwick ble erklært død onsdag kveld etter å ha fått en giftsprøyte i fengselet der han har sittet på dødscelle i mange år. Tidligere på dagen avviste høyesterett hans siste ankemulighet.

   Dany B. Barwick henrettet i USA
  Foto: AP
 • Tennessee stanser henrettelser for resten av året

  Henrettelsene i den amerikanske delstaten Tennessee stanses ut 2022 slik at prosedyrene for gift-innsprøytning kan gjennomgås.

  Det er guvernør Bill Lee som har besluttet å innstille henrettelsene. Han understreker betydningen av at prosedyrene blir fulgt.

  Bakgrunnen for beslutningen er en henrettelse som ble stanset i siste øyeblikk i midten av april. Den dødsdømtes advokat hadde bedt om resultatene av tester som skal utføres på kjemikaliene som brukes til å ta livet av den dødsdømte.

  Amerikanske myndigheter har tidligere framholdt at henrettelser med giftinnsprøytning er smertefritt. Eksperter som har vært innkalt som vitner av dødsdømte, har tvert imot hevdet at metoden kan være svært smertefull. (NTB)

 • Virginia forbyr dødsstraff

  Virginia har forbudt dødsstraff, som den første delstaten i det sørlige USA. Guvernør Ralph Northam skrev under på lovendringen onsdag. Virginia er dermed den 23. delstaten i USA som forbyr dødsstraff, skriver NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no