Hopp til innhold

Fryktet inhuman henrettelse: Jeg hater dere

Politidrapsmannen Torrey Twane McNabb (40) ble henrettet i Alabama i natt.

Torrey McNabb ble henrettet natt til fredag.

DØD: Torrey Twane McNabb (40) ble dømt til døden for drapet på en politimann i 1997.

Foto: HANDOUT / Reuters

McNabbs advokater forsøkte i det lengste å få henrettelsen stoppet. De mener henrettelsesmetoden kan være inhuman.

Flere dødsdømte har gått til søksmål mot staten fordi de mener det beroligende middelet midazolam ikke gjør personen bevisstløs. De frykter dermed at personen som henrettes opplever smerte når de dødelige dosene settes inn.

Advokatene viser til en henrettelse i desember der en dødsdømt hostet og beveget på seg de første 13 minuttene av prosedyren.

Lignende klager har også kommet i Arkansas, der fire personer ble henrettet på kort tid i april fordi middelet midazolam holdt på å gå ut på dato.

Les også: Kenneth Williams' siste timer

McNabb's siste ord

McNabbs advokater mente høyesterett måtte utsette henrettelsen i påvente av en avgjørelse i søksmålet om bruken av midazolam.

Staten argumenterte med at høyesterett hadde tillatt andre henrettelser der middelet ble brukt, og at McNabb ikke hadde kommet med noen nye opplysninger.

Henrettelsen ble utsatt i flere timer mens høyesterett vurderte saken, men avgjørelsen ble at dødsstraffen kunne utføres.

McNabbs siste ord ble:

– Mor, søster, se på øynene mine. Jeg har ingen tårer. Jeg er ikke redd. Til staten Alabama: Jeg hater dere ... Jeg hater dere ... Jeg hater dere.

Han ble den 21. personen som er henrettet i USA i år.

Politidrap

Politimannen Anderson Gordon ble drept i 1997

SKUTT OG DREPT: Politimannen Anderson Gordon ble drept på jobb i 1997.

Foto: AP

Torrey Twane McNabb ble dømt for å ha drept Montgomery-politimannen Anderson Gordon i 1997. McNabb skal ha skutt Gordon fem ganger mens politimannen satt i sin patruljebil etter å ha kommet til en trafikkulykke som McNabb forårsaket.

Gordons slektninger sier i en uttalelse at den 30 år gamle politimannen, kjent som «Brother», var dedikert til familien, sine to barn og sitt arbeid som politimann:

«For over 20 år siden mistet vi en følgesvenn, en far, en bror og en venn som bare ønsket å utgjøre en forskjell i sitt samfunn. Selv om sårene etter at et familiemedlem er drept aldri kan bli helbredet, har Gordon-familien gjennom denne tragedien vært sterk.»

Les hvordan Johan Ræder, professor ved avdeling for anestesiologi på Universitetet i Oslo, vurderer vitners beskrivelser av henrettelser i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.