Hopp til innhold

Dødstallene stiger i Guatemala - myndighetene frykter nye vulkanutbrudd

Mange er fortsatt savnet etter det kraftige vulkanutbruddet sør i Guatemala søndag. Tirsdag morgen er 69 mennesker funnet døde, ifølge myndighetene. De frykter at det kan komme nye utbrudd de nærmeste dagene.

Vulkanen Fuego spyr ut voldsomme mengder røyk og aske etter utbruddet søndag. Utbruddet er det kraftigste vulkanen har hatt på over 40 år

PÅ FLUKT: Folk flykter fra den enorme askeskya som kommer etter utbruddet fra vulkanen Fuego.

Utbruddet begynte søndag formiddag lokal tid fra vulkanen Fuego, som ligger 44 kilometer sørvest for hovedstaden Guatemala by. I tillegg til døde og savnede får vel 300 behandling for skader, mens over 3000 er evakuert fra hjemmene sine.

En britisk ekspert sammenligner utbruddet med det som kvalte oldtidsbyen Pompeii utenfor Napoli i Italia.

Vulkanutbrudd i Fugeo i Guatemala.

En redningsarbeider hjelper en liten gutt i trygghet etter det kraftige utbruddet i vulkanen Fuego i Guatemala.

Foto: Stringer / Reuters

Sergio Cabañas, leder for katastrofemyndighetene i landet (CONRED), opplyser også at et ukjent antall mennesker er savnet.

1,7 millioner mennesker er på en eller annen måte berørt av vulkanutbruddet, melder CNN.

– I enkelte av de evakuerte områdene rundt vulkanen Fuego kommer ikke hjelpearbeidere til, og det fryktes derfor at dødstallet vil stige ytterligere, sier Cabañas.

I løpet av natt til mandag lokal tid ble hundrevis av mennesker hjulpet ut av katastrofeområdet av soldater og redningsarbeidere.

Mange barn hadde kommet bort fra foreldrene sine, og disse ble båret ut av hjelpemannskapene. Også gamle og syke måtte ha assistanse for å komme seg i sikkerhet.

Jordskjelv i Guatemala.

Guatemalske soldater evakuerer en skadet mann fra området som er rammet av utbruddet i vulkanen Fuego.

Foto: Ho / AFP

Etter er intens utbrudd som varte i 16 timer, virket det en stund som om utbruddet var over. Vulkaninstituttet i Guatemala advarte likevel om at det kan komme nye utbrudd, og det gjorde det altså noen timer senere.

Barn omkom

Fire personer mistet livet da brennende lava antente huset deres i landsbyen El Rodeo i San Marcos. To barn døde da de sto på en bro og så på utbruddet. En syvende person ble funnet liggende på gaten i El Rodeo og døde i en ambulanse kort tid etterpå.

På grunn av antall savnede og skadde frykter myndighetene dessuten at dødsfallet vil stige ytterligere.

Bilførere kjører gjennom et «lett regn» av aske etter vulkanutbruddet fra Fuego søndag lokal tid.

REGN AV ASKE: Bilførere kjører gjennom et "lett regn" av aske etter vulkanutbruddet fra Fuego i Guatemala.

Foto: Luis Soto / AP

Omkring 3100 personer er evakuert fra nærliggende landsbyer, som er i ferd med å dekkes av svart aske.

Askestrømmene som har rent ned fra vulkanen har holdt temperaturer opp mot 700 grader, ifølge myndighetene.

Vulkanen har sendt aske mer enn seks kilometer opp i luften, og noe av det har allerede begynt å falle ned over Guatemala by. Den internasjonale flyplassen i hovedstaden er stengt som følge av vulkanutbruddet, men der har opprydningsarbeidet startet.

Vulkanen Fuego spyr ut en tykk sky av aske etter utbruddet søndag.

ASKESKY: Vulkanen Fuego spyr ut en tykk sky av aske etter utbruddet søndag. Fuego, som betyr ild på spansk, er en av Mellom-Amerikas mest aktive vulkaner.

Foto: Santiago Billy / AP

Landesorg

President Jimmy Morales har erklært tre dagers landesorg, melder BBC. I en uttalelse sent søndag kveld snakket presidenten om nasjonens «dype smerte» som følge av «uopprettelige tap» av menneskeliv.

Dette var det andre utbruddet fra vulkanen Fuego i år, og det kraftigste utbruddet siden 1974. Vulkanfjellet Fuego (Ildens vulkan) er 3763 meter høyt.

Jordskjelveksperten David Rothery ved The Open University (Det åpne universitetet) i Stgorbritannia sier til nyhetsbyrået AFP at naturkatastrofen i Fuego mest trolig er et pyroklastisk utbrudd av samme type som ødela ordtidsbyen Pompeii utenfor Napoli.

Han sier at elver av glødende askestrømmer har strømmet inn i områder nær vulkanen, og ifølge Rothery kan askestrømmene bevege seg i opp til 100 kilometer i timen.

Volcan de Fuego

SISTE NYTT

Siste nytt