Hopp til innhold
Migrants board vans after waiting along the border wall to surrender to US Customs and Border Protection (CBP)
Foto: PATRICK T. FALLON / AFP

Grensen USA - Mexico

Oppsummert

Tusenvis av migranter er ventet på den amerikanske grensen etter opphør av asylregelen «Title 42». Regelen som ble innført under korona har gitt amerikanske myndigheter mulighet til å returnere asylsøkere uten å behandle søknadene.

 • AFP: 11 politifolk dømt for drap på 17 migranter

  11 meksikanske politifolk er dømt å ha drept 17 migranter nær grensa inn til USA, skriver nyhetsbyrået AFP fredag morgen.

  Dommen kom torsdag i byen Ciudad Victoria i delstaten Tamaulipas. De 17 migrantene ble skutt og drept før likene ble brent, skriver nyhetsbyrået.

 • Mexico og Guatemala styrkar grensevakthaldet

  Dei to landa Mexico og Guatemala har begge sendt forsterkingar til sine grensepostar i sør, for å handtere straumen av flyktningar som bevegar seg nordover mot USA.

  USA heva førre veke dei såkalla «Title 42»-reglane som hindra migrantar i å kome inn til landet. Amerikanske styresmakter opplyser måndag at dei den siste veka har avvist fleire hundre migrantar ved si sørlege grense.

 • Rolig på grensa mellom Mexico og USA

  Et døgn etter at asylregelen Title 42 løp ut og ble erstattet med nye regler, forsøker både migranter og statsansatte å finne ut hva det vil føre til. Flere fryktet kaos i påvente av at de nye reglene skulle tre i kraft, men ting syntes å gå rolig for seg, skriver nyhetsbyrået AP.

  – Vi ser ingen betydelig økning i innvandringen i dag, sa Blas Nunez-Neto i departementet for innenriks sikkerhet. Han sa videre at myndighetene ikke har konkrete tall.

  De siste ukene skal 10.000 mennesker ha prøvd å krysse grensen fra Mexico til USA hver dag, ifølge amerikanske grensemyndigheter.

  Title 42 ble opprinnelig innført av Trump-administrasjonen under koronapandemien, da angivelig for å hindre at koronasmittede personer skulle ta seg inn i USA.

  I tre år kunne USA sende asylsøkere rett tilbake til Mexico uten å behandle asylsøknaden deres, før loven ved midnatt fredag ble erstattet av nye regler.

  (NTB)

  Title 42 Immigration Asylum
  Foto: Andres Leighton / AP
 • Pandemiregelen «Title 42» fjernet – venter kaos ved grensen til Mexico

  Fredag morgen, norsk tid, opphørte USA sine koronarelaterte innvandringsrestriksjoner. Flere tusen migranter har samlet seg langs grensen til Mexico i påvente at den såkalte pandemi-regelen «Title 42» avsluttes.

  Regelen ble opprettet i 2020, da Donald Trump var president. Den gav amerikanske grensevakter myndighet til å bortvise titusenvis av migranter ved den sørlige grensen av smittevernhensyn, uten å gi dem mulighet til å søke asyl. Tre millioner mennesker har blitt avvist siden da.

  Bortfall av regelen vil gi migrantene rett til å få asylsøknadene sine behandlet på nytt. Samtidig kan de som får avslag bli utestengt fra USA i fem år.

  USAs president Joe Biden advarte onsdag om at grensen mot Mexico kommer til å være kaotisk en stund. Han har beordret 1500 soldater ut for å bistå ved grensa.

  Migranter som krysset Rio Grande-elven forblir ved siden av et piggtrådgjerde langs grenseelven mellom USA og Mexico, mens medlemmer av den amerikanske nasjonalgarden står vakt, sett fra Matamoros, delstaten Tamaulipas, Mexico, 11. mai 2023.
  Foto: AFP
 • Biden venter kaos ved grensa mot Mexico når koronaregler utløper

  USAs president Joe Biden sier at grensa mot Mexico kommer til å være «kaotisk i en stund» når koronarelaterte innvandringsrestriksjoner utløper torsdag.

  Restriksjonene som har vært gjeldende siden 2020, tillater amerikanske myndigheter å raskt sende migranter tilbake over grensa.

  De utløper torsdag, og amerikanerne har innført tiltak for å slå ned på ulovlig innvandring, samtidig som migranter tilbys lovlig innvandring til USA om de søker på nett gjennom en statlig app, har en sponsor og blir godkjent etter bakgrunnssjekk.

  Biden sier at administrasjonen jobber med å sørge for at ting går rolig for seg. 1.500 soldater er beordret til å bistå ved grensa.

  – Men det gjenstår å se. Det kommer til å være kaotisk i en stund, sier han. Biden snakket med Mexicos president Andres Manuel Lopez-Obrador om grensesituasjonen i en times tid tirsdag.

  (NTB)

  USAs president Joe Biden sier han venter kaos ved Mexico-grensa når koronarelaterte innvandringsregler løper ut denne uka
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no