Hopp til innhold
Skilt Gjenopptakelseskommisjonen
Foto: NRK

Gjenopptakelseskommisjonen

Oppsummert

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Et uavhengig statlig forvaltningsorgan som bestemmer om straffesaker skal behandles på nytt i retten.

 • Vil gi Gjenopptakelseskommisjonen tilgang til taushetsbelagt informasjon

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil gi Gjenopptakelseskommisjonen tilgang til taushetsbelagt informasjon i Folkeregisteret. Det er en mulighet kommisjonen har ønsket seg lenge.

  Regjeringen har sendt ut forslaget på høring, skriver Advokatbladet.

  «Uten en slik hjemmel vil ikke kommisjonen kunne innhente opplysninger som kan være sentrale når den skal utrede og vurdere saker», skriver departementet i høringsbrevet.

 • Advokat Silseth (49) ny leder av Gjenopptakelseskommisjonen

  Advokat Anne Kamilla Silseth ble fredag oppnevnt som ny leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker etter Siv Hallgren.

  Oppnevnelsen av ny leder skjedde i statsråd fredag. Jobben som leder for kommisjonen har et åremål på sju år.

  Silseth (49) er i dag advokat i Stavanger og partner i Advokatfirmaet Schjødt, hvor hun har arbeidet siden 2013. Tidligere har hun vært tingrettsdommer i Tønsberg og Stavanger og vært konstituert lagdommer. Hun har tidligere også jobbet som skattejurist ved Vestfold fylkesskattekontor.

  Oppnevningen av Silseth kommer samme dag som Justisdepartementet vil presentere utvalget som skal granske Baneheia-saken. (NTB)

 • Forsvarsadvokat får betalt etter frifinnelse

  Advokat Arvid Sjødin, som i årevis har bistått fetteren til Birgitte Tengs, venter en større utbetaling fra staten for arbeidet shan har utført gjennom flere tiår. Han har bistått fetteren siden 1995, men først i år frifant Agder lagmannsrett fetteren for erstatningssaken han var dømt til å betale selv om han var frifunnet.

  Sjødin sier til Sandnesposten at han ikke har fått betalt for arbeidet med saken hittil, og at han på et tidspunkt måtte selge huset for å ha råd til å jobbe videre.

  Sjødin har også bistått nylig frikjente Viggo Kristiansen i Baneheia-saken og er svært kritisk til Gjenopptakelseskommisjonen.

  Allerede i fjor avslørte Sjødin at han hadde planer om å skrive bok om begge sakene og bekrefter overfor avisen at han vil starte på boken over nyttår.

  Samtidig sier han at han fremover, sammen med privatetterforskeren Tore Sandberg, skal se på Orderud-saken med friske øyne.

 • Sulland: Gjenopptakingskommisjonen ligg med broten rygg

  Frode Sulland som har vore forsvarer i mange store straffesaker meiner Gjenopptakingskommisjonen må avviklast. Han vil ha ei langt meir rettssikker ordning for prøving av straffesaker der nokon meiner dei er uskuldig dømde.

  Sulland seier at Gjenopptakingskommisjonen «ligg med broten rygg» etter at Riksadvokaten innstilte på frifinning av Viggo Kristiansen.

 • Ballo: Rettsmedisinsk institutt sviktet sitt ansvar

  Rettsmedisinsk institutt gjorde flere feil da de vurderte DNA-bevisene fra Baneheia. Det sier tidligere direktør ved Rettsmedisinsk institutt, Olav Gunnar Ballo. Han mener at Gjenopptakelseskommisjonen ble feilinformert for 12 år siden om at det ikke fantes flere DNA-prøver å analysere fra Baneheia-saken.

  – Rettsmedisinsk institutt har helt åpenbart ikke klart å gjøre den jobben som var forventet. På godt norsk så sviktet man sitt ansvar, sier Ballo til NRK.

  Han sier instituttets presentasjonen av DNA-bevisene var feil da de utpekte to gjerningsmenn, uten grunnlag. I tillegg ble Gjenopptakelseskommisjonen feilinformert i 2009 om at det ikke fantes flere prøver å analysere.

  Senere ble det funnet 199 reagensrør med gjenglemte DNA-prøver i en fryser, materiale som nå er analysert og vært grunnleggende for frifinnelsen av Viggo Kristiansen.

  Avdeling for rettsmedisinske fag ved OUS ønsker ikke å kommentere eldre forhold og viser til daværende ledelse. Tidligere overingeniør Bente Mevåg ved seksjon for biologiske spor ønsker heller ikke å kommentere saken overfor NRK.

  Olav Gunnar Ballo
  Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK
Leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren, kommenterer kommisjonens arbeid.
Leder for gjenopptakelseskommisjonen Siv Hallgren om avgjørelsen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no