Hopp til innhold

Kurdere frykter at IS blir styrket hvis Tyrkia går inn i Syria

– Vi frykter det verste, sier Abdulkarim Omar, til NRK. Han er utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene nordøst i Syria. Han frykter at IS kommer til å starte nye selvmordsangrep mot sivile fordi området kan bli mer ustabilt.

Syriske kurdere protesterer mot at USA tolererer at Tyrkia kan invadere Syrisk område

Syriske kurdere omringet mandag et amerikansk kjøretøy for å protestere mot at USA godtar en tyrkisk invasjon i det nordlige Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN

– Vi har ikke noe annet valg enn å forsvare oss. Vi føler at vi blir forlatt av våre allierte, sier Omar. Han sier at det bor seks millioner mennesker i området, og at de ikke vet hva som kan skje med dem.

Abdulkarim Omar

Abdulkarim Omar er utenrikstalsmann for kurderne nord i Syria.

Foto: Rodi Said

Omar understreker at kurderne har betalt en veldig høy pris i sin kamp mot IS og at hele området er en tikkende bombe. Han frykter at IS blir styrket.

– Folk her kommer til å flykte blant annet til Europa. Europa må ta ansvar, sier Abdulkarim Omar.

Det hvite hus sa søndag at Tyrkia i nær framtid vil invadere det nordlige Syria. Det vil skape stor usikkerhet for de USA-allierte kurdere.

Kurdisk kontrollert område nær grensen til Tyrkia

Kurdisk kontrollert område like ved grensen til Tyrkia. Der forbereder SDF-soldater seg til å kjempe mot tyrkerne.

Foto: Privat

Erdogan la fram sin plan for Trump

Pressetalskvinne Stephanie Grisham ved Det hvite hus sier at amerikanske styrker ikke vil være involvert i en tyrkisk invasjon eller gi militær støtte til den. USA skal trekke tilbake sine soldater fra området.

Grisham sier at den tyrkiske planen kom fram i en samtale president Donald Trump hadde med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag.

Erdogan sa også at de tyrkiske styrkene vil overta de utenlandske IS-krigerne som er blitt tatt til fange under den USA-ledede offensiven mot IS, og som nå holdes av kurdiske styrker som USA støtter.

Al-hol-leiren

Al-Hol-leiren i Syria.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

«Tyrkia vil nå overta ansvaret for alle IS-krigere i området som er tatt til fange de siste ti årene etter kalifatets nederlag mot USA», heter det i erklæringen etter samtalen mellom de to presidentene.

Gjør klar sitt våpen

En kurder som har jobbet for utenlandske medier, blant andre NRK, sier han legger bort arbeidet som tolk og tilrettelegger for å kunne kjempe mot tyrkerne.

NRKs kurdiske fikser i Syria gjør klar våpen for å kjempe mot Tyrkerne

En kurder som har jobbet som tilrettelegger for journalister har tatt fram sitt våpen for å kjempe mot tyrkiske styrker.

Foto: Privat

– SDF gjør seg klar til å stå imot den tyrkiske invasjonen og det gjør også vanlige folk her, sier han til NRK.

SDF er De syriske demokratiske styrker, som hovedsakelig består av kurdiske soldater og noen arabiske og assyriske. Den viktigste grupperingen innenfor SDF er den kurdiske YPG-militsen. De kurdiske YPG-styrkene betraktes som terrorister av Tyrkia, ettersom de er alliert med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet, PKK, i Tyrkia.

– Vi kommer til kjempe til siste blodsdråpe. Tyrkia vil møte motstand. Jeg lyver hvis jeg sier at jeg er ikke redd. Alle her er redde, sier kurderen.

Buffersone

I desember i fjor kunngjorde Trump at han ville trekke ut amerikanske styrker fra Syria, men han ble sterkt kritisert for å overlate sine kurdiske allierte til skjebnen og en tyrkisk offensiv.

Avgjørelsen ble omgjort, men Tyrkia presset på, og for noen måneder siden ble USA og Tyrkia enige om at det skal opprettes en sikkerhetsbuffer langs grensa mellom Syria og Tyrkia. Ifølge Erdogan skal en slik sone «nøytralisere» trusselen fra PKK og YPG, som han kaller terrorister.

Erdogan sier også at en slik sikkerhetssone kan brukes til å returnere opp til to millioner syriske flyktninger som i dag befinner seg i Tyrkia.

Kurdish Internal Security Forces

Kurdiske styrker holder vakt ved Ras al-Ain i den syriske Hasakeh-provinsen ved grensen til Tyrkia 6. oktober.

Foto: DELIL SOULEIMAN

SISTE NYTT

Siste nytt