Tre kvinner med niqab
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Forbud mot nikab og burka

Oppsummert

I Danmark er det lovfestet forbud mot å bære ansiktsdekkende plagg på offentlig sted fra 1. august. Også i Frankrike, Belgia og Østerrike er det vedtatt lignende forbud. I Norge er det forbudt å dekke ansiktet i barnehager og utdanningsinstitusjoner.

 • Algerie forbyr nikab

  Algerie innfører forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg, som burka og nikab på alle arbeidsplasser i landet. Statsministeren Ahmed Ouyahia sier at enhver bekledning som hindrer utøvelse i den offentlige tjenesten, er strengt forbudt på arbeidsplassen.

 • Vil ha fengselsstraff for burkabruk

  Dansk Folkeparti ønsker strengere straffer for å bryte det nyinnførte tildekningsforbudet. I dag kan folk bli straffet med en bot på 1000 kroner dersom man dekker til ansiktet. Partiet vil ha fengselsstraff på opptil 14 dager, melder Ritzau.

 • Dansk politi sliter med burka-forbu

  Det omstridte forbudet mot å bære heldekkende ansiktsplagg i Danmark, skaper tankebry for dansk politi, som mangler retningslinjer for håndhevingen. Forbudet trådte i kraft 1. august.

 • Demonstrerte mot tildekkingsforbud

  Demonstranter i København og Aarhus kledde seg i burka og nikab da de demonstrerte mot det danske tildekkingsforbudet, som trådte i kraft i dag. Politiet har sagt de ikke kom til å gripe inn mot demonstranter i burka, melder Danmarks Radio.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og finansminister Siv Jensen legger fram forslag om et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehager og utdanningssteder.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no