Tre kvinner med niqab
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Forbud mot nikab og burka

Oppsummert

I Danmark er det lovfestet forbud mot å bære ansiktsdekkende plagg på offentlig sted fra 1. august. Også i Frankrike, Belgia og Østerrike er det vedtatt lignende forbud. I Norge er det forbudt å dekke ansiktet i barnehager og utdanningsinstitusjoner.

 • Vil tillate lærere å bruke nikab

  KrFU ønsker å åpne for at lærere kan bruke nikab. I august i fjor ble det innført et forbud mot ansiktsdekkende plagg i all undervisning. Alle partiene støttet lovendringen med unntak av SV, Rødt og MDG.

 • Kritiserer Nederlands burkaforbud

  FNs rasismeekspert kritiserer det nye burkaforbundet i Nederland og sier at det gjør mer skade enn det gjør godt. Den nye loven trådde i kraft 1. august i år og forbyr bruk av burka, nikab og andre ansiktsdekkende plagg i landet.

 • 39 «burka-bøter» på ett år

  39 personer har fått bøter som følge av danske forbudet mot ansiktsdekkende plagg. Det viser en opptelling SVT har gjort, ett år etter forbudet ble innført. 22 har fått bot på grunn av burka eller nikab. Resten har fått bot på grunn av andre plagg.

 • Algerie forbyr nikab

  Algerie innfører forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg, som burka og nikab på alle arbeidsplasser i landet. Statsministeren Ahmed Ouyahia sier at enhver bekledning som hindrer utøvelse i den offentlige tjenesten, er strengt forbudt på arbeidsplassen.

 • Vil ha fengselsstraff for burkabruk

  Dansk Folkeparti ønsker strengere straffer for å bryte det nyinnførte tildekningsforbudet. I dag kan folk bli straffet med en bot på 1000 kroner dersom man dekker til ansiktet. Partiet vil ha fengselsstraff på opptil 14 dager, melder Ritzau.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og finansminister Siv Jensen legger fram forslag om et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehager og utdanningssteder.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no