Hundretusener nær hungersnød i Etiopia – lastebiler med mat holdes tilbake

Borgerkrigen i Etiopia ble i forrige uke beskrevet som å ha «redselsfulle nivåer av brutalitet». Myndighetene har pågrepet 72 lastebilsjåfører som skulle fraktet mat til den sultende befolkningen nord i landet.

En politimann står vakt under en demonstrasjon til støtte for regjeringen i Addis Abeba søndag 7. november.

En politimann står vakt under en demonstrasjon til støtte for regjeringen i Addis Abeba søndag 7. november.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

Tirsdag ble 22 FN-ansatte pågrepet i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Noen av dem er senere satt fri, uten at myndighetene har gitt noen grunn til pågripelsene, skriver AFP.

Dagen etter ble det kjent at 72 lastebilsjåfører i forrige uke ble pågrepet i Semera, en by nordøst i landet. Det bekrefter en talskvinne til person for FN overfor New York Times.

Sjåførene er fortsatt pågrepet. De var leid inn av Verdens matvareprogram (WFP) for å kjøre inn mat til den sulttruede Tigray-provinsen nord i Etiopia.

Fire år gamle Rahwa Mehari på et sykehus i Mekele i begynnelsen av oktober. Han ble lagt inn på grunn av underernæring, men fikk senere også en alvorlig form for tuberkulose.

Fire år gamle Rahwa Mehari på et sykehus i Mekele i begynnelsen av oktober. Han ble lagt inn på grunn av underernæring, men fikk senere også en alvorlig form for tuberkulose.

Foto: AP

Holder tilbake mat

FN har de siste månedene bygget opp store lagre med mat og medisiner i Semera for å sende inn i Tigray. Men maten og medisinen kommer ikke dit den trengs.

Flere hundre lastebiler med mat blir nå holdt tilbake i Semera, ved den eneste veien inn til Tigray-regionen.

FN har anklaget regjeringen i Etiopia for å stoppe matleveringene til områder som kontrolleres av Tigray-folkets frigjøringshær (TPLF). Regjeringen hevder at det er (TPLF) som hindrer nødhjelpen.

Resultatet er at det kommer langt mindre mat enn nødvendig til de som bor i området.

For å dekke behovet for nødhjelp trengs minst 100 lastebillass daglig, Fra midten av juli til midten av oktober slapp det inn under 900 lastebiler. Det skulle vært 9000.

Ifølge FN ble bare 15 prosent av behovet dekket. De siste ukene sier rapportene at alle leveranser er stoppet.

FN-utsending Rosemary DiCarlo sier ifølge Al Jazeera at resultatet er at anslagsvis 400.000 mennesker i Tigray lever i sultlignende forhold.

Røyken brer seg etter et luftangrep mot Mekele 20. oktober i år.

Røyken brer seg etter et luftangrep mot Mekele, hovedstaden i Tigray, 20. oktober i år.

Foto: AP

Forbrytelser og brudd på menneskerettighetene

Ett år etter at konflikten i Tigray-provinsen nord i Etiopia brøt ut er situasjonen verre en noen gang.

Ulovlige henrettelser, tortur, voldtekter, samt angrep på flyktninger og internt fordrevne.

Det er bare noen av de forbrytelser og brudd på menneskerettighetene, som er begått av begge sider i den ett år lange konflikten i Etiopias Tigray-provins.

En rapport på 156 sider fra Den etiopiske menneskerettighetskommisjon EHRC og FNs kontor for menneskerettigheter la i forrige uke frem grundig dokumentasjon om det som har skjedd det siste året.

I rapporten het det blant annet at konflikten hadde «redselsfulle nivåer av brutalitet».

Over én million på flukt

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) la torsdag frem sin halvårlige rapport om flyktninger i verden.

Rapporten viser at det i første halvår i år 1.221.100 nye internt fordrevne i Etiopia. I tillegg kommer et ukjent antall som har flyktet til nabolandene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Økende press på verdens største regnskog.

Lover å bevare regnskogen – hugger stadig mer

Avskogingen i Amazonas har økt med 76 prosent siden Jair Bolsonaro ble president i Brasil. Det sier den kjente miljøkommentatoren Marcio Astrini i et intervju med NRK