Hopp til innhold

Eswatini

Oppsummert

Eswatini (tidligere Swaziland) er et enevelde sørøst i Afrika, omsluttet av Sør-Afrika. Landet er bundet til Sør-Afrika gjennom en toll- og valutaunion.

Utover høsten har kongedømmet vært preget av uro og protester mot den sittende kongen, Mswati III.

  • Sykepleiere skal ha blitt skutt

    Sikkerhetsstyrker i kongedømmet Eswatini i det sørlige Afrika har skutt og såret minst 30 demonstrerende sykepleiere, ifølge sykepleiernes fagforening, melder nyhetsbyrpået AFP.

    Styrkene skal ha skutt med skarpt for å bryte opp demonstrasjonen mot kong Mswati III.

    Protesten fant sted onsdag, samme dag som kongedømmet stengte internett. Det var fortsatt stengt torsdag.

    Ifølge Swazilands demokratiske sykepleierforbund ble sykepleiere og andre arbeidere møtt av et stort antall politi og soldater da de samlet seg i en park for å demonstrere, skriver NTB.

    Protestene mot det autoritære regimet har spredt seg til stor deler av Eswatini, som tidligere var kjent som Swaziland. Onsdag ble over 80 mennesker skadd.

    Sykepleiere får bistand fra tilskuere til å bære en skadet mann på en båre til en ambulanse.
    Foto: AFP
  • Statsminister i Eswatini koronadød

    Statsminister i det afrikanske landet Eswatini, Ambrose Dlamini (52), døydde søndag på sjukehus i Sør-Afrika etter at han testa positivt for koronaviruset, melder Reuters.

    Ambrose Dlamini, statsminister i Eswatini / Swaziland, fotografert i FN i sept. 2020.
    Foto: AP/NTB
  • UNE utsetter Bheki Dlamini-saken

    Utlendingsnemda (UNE) har vedtatt å utsette rettsaken til demokratiforkjemperen Bheki Dlamini for å bringe på det rene om han er fra Swaziland som han selv sier, eller Sør-Afrika. Bheki har fått lovlig opphold inntil UNE har fattet nytt vedtak.

  • UNE utsetter Bheki Dlamin-saken

    Utlendingsnemda har vedtatt å utsette saken om Bheki Dlamini, opplyser advokat Brynjulf Risnes. Den sør-afrikanske ambassaden i Norge vil ta en nærmere titt på passet hans. Det betegner UNE som ny informasjon i saken, og kan bevise at han er fra Swaziland, ifølge advokaten. Utreisedato 29. februar er nå kansellert, og han har nå lovlig opphold inntil UNE har fattet nytt vedtak.

    Bheki Dlamini, studentaktivist fra Swaziland i Bergen
    Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no