Egganalyse
Foto: GUIDO KIRCHNER / AFP

Eggskandalen

Oppsummert

Orkla Foods trekker Idun dressinger fra butikkene fordi de inneholder eggepulver med insektgifter fipronil. Millioner av egg fra nederlandske, tyske og belgiske farmer inneholder giften som kan skade lever, skjoldbruskkjertel og nyrer hos mennesker.

 • 40 land rammet av eggskandalen

  I alt 40 land er nå rammet av skandalen der insektmiddelet fipronil er funnet i egg. Så langt har 24 av medlemslandene i EU meldt om funn av fipronil i egg. I tillegg er det meldt om tilfeller i 16 land utenfor EU, deriblant i Norge.

 • 90.000 egg med gift beslaglagt

  Italiensk politi har beslaglagt over 90.000 egg som inneholdt insektmiddelet fipronil. Stoffet brukes for å bli kvitt lus og midd fra husdyr, men er forbudt i EU til bruk i matindustrien.

 • Orkla trekker Idun-dressinger

  Orkla Foods varsler at de trekker en rekke Idun salatdressinger fra butikkene fordi de inneholder eggeplommepulver med inseksgiften fipronil. Giften stammer fra et rensemiddel som er brukt på store hønsefarmer i Nederland, Tyskland og Belgia.

 • 17 land rammet av eggskandalen

  Egg som inneholder insektsmiddel er nå funnet i Hongkong og Sveits i tillegg til 15 EU-land, opplyser EU-kommisjonen. EU-ministerne er innkalt til krisemøte.

 • Krisemøte om eggskandalen i EU

  EU har kalt inn til et krisemøte om eggskandalen. Det har vært spenninger mellom jordbruksministerne i Belgia, Nederland og Tyskland etter at det ble oppdaget insektsmiddel i egg flere steder i Europa. Først etter ni måneder ble funnet varslet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no