Belgiske myndigheter visste det ble solgt giftige egg

Mattilsynet i Belgia var i over en måned klar over at egg fra nederlandske hønsefarmer inneholdt et giftig insektmiddel, uten at de advarte publikum om risikoen.

Egg undersøkes

Egg ble fredag testet for det giftige stoffet på Chemisches Veterinäruntersuchungsamt Münsterland-Emscher-Lippe Münster i Tyskland.

Foto: GUIDO KIRCHNER / AFP

– Vi har visst siden tidlig i juni at det potensielt var et problem med fipronil i hønsesektoren, sier talskvinne Katrien Stragier i det belgiske mattilsynet, ifølge BBC.

Dermed er det klart at belgiske myndigheter visste om skandalen der millioner av egg kan være forgiftet av et insektmiddel som inneholder fipronil.

Fipronil er et vanlig middel for å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr. Men det er forbudt å bruke det på dyr som brukes i matproduksjon. Stoffet kan forårsake skader på lever, skjoldbruskkjertel og nyrer hos mennesker.

Stragier sier at mattilsynet satte i gang etterforskning med en gang de ble kjent med de giftige eggene og at de også informerte påtalemyndigheten siden det kunne dreie seg om svindel.

Advarte ikke publikum

Hun sa ikke noe om hvorfor belgiske myndigheter ikke advarte publikum, noe som kan ha ført til at millioner av mennesker i Belgia, Nederland og Tyskland har spist de giftige eggene i over en måned.

Tyske myndigheter sier at over ti millioner av fipronil-eggene kan være solgt bare i Tyskland.

Først tidligere denne uken ble egg trukket tilbake fra butikker i Tyskland etter at matvaregiganten Aldi tømte hyllene for egg i alle sine 4000 butikker.

Tusenvis av egg ble ødelagt på en gård i nederlandske Onstwedde torsdag.

Tusenvis av egg ble torsdag ødelagt på en gård i nederlandske Onstwedde.

Foto: PATRICK HUISMAN / AFP

Tyskland reagerer

Den tyske landbruksministeren Christian Schmidt har ifølge Reuters reagert på at belgiske myndigheter ikke ga informasjonen om eggene videre før det ble offentlig kjent.

Den tyske landbruksministeren Christian Schmidt

Den tyske landbruksministeren Christian Schmidt er ikke fornøyd med informasjonen han har fått fra sin belgiske kollega.

Foto: JORG CARSTENSEN / AFP

Schmidt skal ifølge en talsmann ringe sin belgiske kollega for å diskutere situasjonen og «spesielt den nye situasjonen».

- Landbruksminister Schmidt ville har forventet å bli informert av belgiske myndigheter i rett tid og på en utfyllende måte, sa talsmannen.

180 hønsefarmer stengt

Nederland er Europas største eksportør av egg og eggprodukter. Landet eksporter 65 prosent av de ti milliardene egg som produseres hvert år.

180 hønsegårder ble stengt i Nederland tidligere denne uka, og siden har mattilsynet bestemt at 138 av dem forblir stengt på grunn av helserisikoen.

Bransjen kommer til å tape minst 10 millioner euro som følge av skandalen, ifølge en talsmann for en landbruksorganisasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt