Hopp til innhold
Monusco fredsstyrken i Kongo
Foto: Oleksandr Klymenko / Reuters

DR Kongo

Oppsummert

Den demokratiske republikken Kongo (også kalt Kongo-Kinshasa) ligger i Sentral-Afrika og grenser til SAR og Sør-Sudan i nord, Uganda, Rwanda, Burundi og Tanzania i øst, Zambia og Angola i sør og Kongo-Brazzaville i vest.

 • Rwanda avviser FN-rapport om støtte til opprørere i Kongo

  Rwandas regjering avviser anklager fra FN, som hevder å ha solide beviser for at landets regjeringshær aktivt støtter opprørere i nabolandet Kongo.

  En gruppe uavhengige FN-eksperter la denne uka fram en 131 sider lang rapport der de dokumenterer Rwandas støtte til opprørsgruppen M23 og slår fast at rwandiske regjeringsstyrker opererer i nabolandet.

  En talskvinne for regjeringen i Kigali avviser rapporten.

  – Denne rapporten er en taktikk for å lede oppmerksomheten vekk fra de virkelige spørsmålene, og den inneholder usanne anklager som bør bli møtt med den forakt de fortjener, heter det i en uttalelse Yolande Makolo.

  – Rwanda har legitim rett til å forsvare vårt territorium og våre innbyggere, legger hun til.

  Forholdet mellom Rwanda og Kongo har lenge vært anstrengt. Rwanda anklager Kongo for å beskytte etniske hutuer som sto bak folkemordet på tutsiene og moderate hutuer i 1994. Kongo anklager Rwanda for å støtte M23, en opprørsgruppe som består av mange tidligere tutsisoldater fra den kongolesiske hæren.

  Ifølge eksperter er rundt 130 ulike væpnede grupper aktive i det østlige Kongo. Mange av dem kjemper om kontroll over regionens verdifulle gruveressurser, som omfatter kopper, kobolt, gull og diamanter.

  (NTB)

 • FN-ekspert: Rwanda har angripe soldatar i Kongo

  Troppar frå Rwanda skal ha angripe soldatar i DR Kongo, ifølge ein rapport frå ein uavhengig ekspert som jobbar for FN, melder AFP.

  Dei rwandiske troppane skal ha støtta den væpna gruppa M23, som er aktiv aust i Kongo. Ifølge rapporten, som AFP har fått tilgang til, har rwandiske troppar operert i Kongo sidan iallfall november 2021, og fungert som støtte for opprørsgruppa M23.

  I går blei talspersonen for FNs fredsbevarande styrker i Kongo (Monusco), bedt om å forlata landet etter «ufine og upassande kommentarar».

  Førre veke braut det ut valdelege protestar mot Monusco aust i Kongo, og Monusco-basen blei storma. 36 personar døyde i opptøyane, inkludert fire FN-soldatar.

 • FN-talsperson bedt om å forlate Kongo omgående

  Kongo har bedt talspersonen for FNs fredsbevarende styrker i landet (Monusco) om å forlate landet omgående etter «ufine og upassende kommentarer».

  – Regjeringen vil sette veldig stor pris på om det blir ordnet at Mathias Gillmann forlater kongolesisk territorium så fort som mulig, heter det i et offisielt brev fra Kongos regjering til Monusco, som AFP har fått innsyn i.

  Det er ikke klart hvilke kommentarer Gillmann skal ha kommet med som regjeringen reagerer på, men en anonym regjeringskilde sier til AFP at Gillmann skal ha sagt til en fransk radiokanal at Monusco ikke har den militære styrken som trengs for å bekjempe den væpnede gruppen M23, som er aktiv øst i Kongo.

  Det brøt ut voldelige protester mot Monusco øst i Kongo i forrige uke, og Monusco-basen ble stormet. 36 personer døde i opptøyene forrige uke, inkludert fire FN-soldater.

  Demonstrantene krever at den fredsbevarende styrken forlater landet da de ikke har gjort nok for å stoppe de voldelige grupperingene som herjer. (NTB/AFP)

 • 36 drepte personer i demonstrasjoner mot FN

  Tirsdag har dødstallene steget til 36 drepte personer i forbindelse med anti-FN protester i Kongo, melder AFP.

  Det har den siste tiden vært store demonstrasjoner mot FN-styrken Monusco i Kongo. Mange er sinte fordi de mener styrken ikke har klart å beskytte sivile mot militante som har fått herje i landet i årevis.

 • To drept etter at FN-styrker åpnet ild i Kongo

  To personer ble drept og flere andre såret da medlemmer av FN-styrken i Kongo åpnet ild under en «alvorlig hendelse» øst i landet, opplyser FN.

  Skytingen fant sted ved en grenseovergang til Uganda.

  – Soldater fra intervensjonsbrigaden i Monusco-styrken var på vei tilbake fra permisjon da de av ukjent årsak åpnet ild ved grenseovergangen og tvang seg gjennom, heter det i en uttalelse fra FN-kontoret i Kasindi.

  – Den alvorlige hendelsen forårsaket tap av liv og alvorlige skader, står det videre.

  Det har den siste tiden vært store demonstrasjoner mot FN-styrken Monusco i Kongo. Mange er sinte fordi de mener styrken ikke har klart å beskytte sivile mot militante som har fått herje i landet i årevis.

  Onsdag opplyste landets myndigheter at tolv personer var drept under demonstrasjoner mot FN. FNs talsperson Farhan Haq sa da at meldingene om sivile ofre skulle granskes. Han fortalte også at flere hundre personer hadde gått til angrep på FN-baser i Goma og flere steder i Nord-Kivu øst i Kongo.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no