Hopp til innhold
Monusco fredsstyrken i Kongo
Foto: Oleksandr Klymenko / Reuters

DR Kongo

Oppsummert

Den demokratiske republikken Kongo (også kalt Kongo-Kinshasa) ligger i Sentral-Afrika og grenser til SAR og Sør-Sudan i nord, Uganda, Rwanda, Burundi og Tanzania i øst, Zambia og Angola i sør og Kongo-Brazzaville i vest.

  • Minst 20 drept i nytt angrep i DR Kongo

    Minst 20 mennesker er drept i et nytt angrep i Beni-området i Nord-Kivu i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo.

    Ordfører Nicolas Kikuku i Oicha, hovedstaden i Beni, sier at alle de drepte var landarbeidere som jobbet i åkeren i en landsby tre mil fra Oicha. De ble drept med skudd og kniv.

    Lokale beboere sier at det var De allierte demokratiske styrkene (ADF) som sto bak.

    ADF, som hovedsakelig består av muslimske opprørere fra nabolandet Uganda, har fått fotfeste øst i DR Kongo de siste tiårene og er ansvarlig for drap på tusener av sivile. ADF oppfattes som IS' lokale grein.

    (NTB)

  • Utbrudd av mpox i Kongo

    Kongo står midt i et utbrudd av virussykdommen mpox, og myndighetene sier at smitten er eksponentiell.

    Viruset, som tidligere hadde navnet apekopper, har rammet over 11.000 personer, ifølge talsperson Patrick Muyaya. Tallet inkluderer 450 personer som har dødd.

    Den vestlige provinsen Ewuateur er verst rammet. Myndighetene har tatt en rekke grep for å kjempe mot viruset.

    (NTB)

  • Fleire tusen soldatar frå Rwanda har kjempa i Kongo

    I Kongo har mellom tre- og fire tusen soldatar frå Rwanda kjempa saman med M23-militsen.

    Det viser ein FN-rapport, ifølge nyheitsbyrået AFP.

    Opprørargruppa har i fleire år kontrollert delar av Øst-Kongo, og kampane i regionen har ført til at millionar av menneske har flykta.

    Ifølge rapporten er det nabolandet Rwanda som i realiteten styrer M23-gruppen og støttar dei med både soldatar og pengar.

    Regjeringen i Rwanda har fleie gongar nekta for å ha band til opprørsgruppa.

  • Hjelpearbeidere drept i angrep øst i Kongo

    To ansatte i den britisk-baserte hjelpeorganisasjonen Tearfund ble drept i et angrep øst i Kongo søndag, opplyser organisasjonen.

    De ansatte var del av en kolonne som kjørte fra landsbyen Lubero til byen Butembo i den konfliktrammede provinsen Nord-Kivu øst i landet. De ble angrepet ved ankomst, heter det i en uttalelse. Flere detaljer oppgis ikke.

    Den lokale tjenestemannen Alain Kiwewa sier til Reuters at fem av bilene i kolonnen ble satt i brann, men han sier ingenting om hvem som sto bak.

    Mange væpnede grupper kjemper for kontroll og ressurser i den mineralrike provinsen, som har vært rammet av vold og kamper siden 2021 da opprørsgruppen M23 gjenopptok kampene mot regjeringsstyrkene i området. Opprøret har forverret den langvarige humanitære krisen i området. Mer enn 2,7 millioner mennesker er internt fordrevet i provinsen. (NTB)

  • Kongo: Opprørsgruppe erobret strategisk by

    Den militante opprørsgruppen M23 har erobret en strategisk by øst i Den demokratiske republikken Kongo, ifølge en lokal tjenestemann som siteres av AFP lørdag.

    – Kanyabayonga har vært i hendene på M23 siden fredag ​​kveld, det er total øde, befolkningen er sliten.

    M23 har de siste månedene vært på frammarsj i Nord-Kivu-regionen øst i Kongo der de anklages for brutale overgrep mot sivilbefolkningen.

    Rundt 120 andre milits- og opprørsgrupper, blant dem ytterliggående islamister med bånd til IS er også aktive øst i Kongo, der de kjemper om territorier og rike mineralforekomster.

    En gruppe FN-eksperter la i desember fram en rapport som anklaget opprørerne for tvangsrekruttering av barnesoldater, massevoldtekter, bortføringer og tortur av fanger.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no