Hopp til innhold
Monusco fredsstyrken i Kongo
Foto: Oleksandr Klymenko / Reuters

DR Kongo

Oppsummert

Den demokratiske republikken Kongo (også kalt Kongo-Kinshasa) ligger i Sentral-Afrika og grenser til SAR og Sør-Sudan i nord, Uganda, Rwanda, Burundi og Tanzania i øst, Zambia og Angola i sør og Kongo-Brazzaville i vest.

  • Historiens første kvinnelige statsminister i DR Kongo

    Judith Tuluka Suminwa blir den første kvinnelige statsministeren i Den demokratiske republikken Kongo noensinne, melder AFP.

    Hun er utnevnt av landets president Felix Tshisekedi. Nyheten ble meldt på lokal tv mandag kveld.

  • Minst elleve drept i angrep i Kongo

    inst elleve mennesker ble drept i to angrep i Beni øst i Kongo. Myndighetene hevder opprørsgruppen ADF sto bak.

    – Angrepet skjedde lørdag kveld, og dessverre gikk seks sivile liv tapt, sier tjenestemannen Augustin Kapupa i Matembo etter det første angrepet.

    Han legger skylden på gruppen ADF (Allierte demokratiske styrker). Den var opprinnelig en koalisjon av ugandiske opprørere som i hovedsak var muslimer. Gruppen etablerte seg øst i Kongo i 1995. Siden da har den drept flere tusen sivile, og i 2019 sverget den troskap til IS.

    (NTB)

  • Gjeninnfører dødsstraff

    Regjeringen i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) gjeninnfører bruk av dødsstraff, om lag 20 år etter at praksisen ble opphevet.

    Bakgrunnen for beslutningen, som ble kunngjort av justisminister Rose Mutombo denne uken, er de stadig økende angrepene fra voldelige opprørere i den urolige østlige delen av landet. Myndighetene i Kinshasa mistenker at flere soldater i regjeringshæren samarbeider med opprørene.

    Flere menneskerettsorganisasjoner fordømmer beslutningen om å gjeninnføre dødsstraff (NTB).

  • Røde Kors bekymret for «enorm krise» i Kongo

    Voldelige sammenstøt i DR Kongo har resultert i en enorm krise som risikerer å gå upåaktet hen, advarer Røde Kors.

    De ber om nær 60 millioner dollar, tilsvarende 620 millioner kroner, for å bringe livsviktig nødhjelp til 500.000 mennesker i landet.

    Ifølge en melding fra FN som kom onsdag, har 100.000 mennesker blitt fordrevet i løpet av ukens tre første dager – de fleste av dem fra områder i den nordlige byen Nyanzale i den østlige provinsen Nord Kivu.

    (NTB)

  • FN trekker fredsstyrken ut av Kongo

    FN har begynt å trekke ut sin fredsbevarende styrke fra Øst-Kongo og overlot onsdag den første basen til politiet i landet, skriver NTB.

    Over 120 opprørs- og militsgrupper kjemper om makt, landressurser og verdifulle mineraler i det østlige Kongo.

    FN-Styrken har vært i Kongo siden 2000, men har i liten grad vært i stand til å stanse konflikten der. I øst talte styrken inntil nylig 13.500 soldater og 2000 politifolk.

    Siden 2021 har den Rwanda-støttede M23-militsen tatt kontroll over store deler av Nord-Kivu-provinsen, der minst 2,4 millioner mennesker nå er internt fordrevet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no