Hopp til innhold
Monusco fredsstyrken i Kongo
Foto: Oleksandr Klymenko / Reuters

DR Kongo

Oppsummert

Den demokratiske republikken Kongo (også kalt Kongo-Kinshasa) ligger i Sentral-Afrika og grenser til SAR og Sør-Sudan i nord, Uganda, Rwanda, Burundi og Tanzania i øst, Zambia og Angola i sør og Kongo-Brazzaville i vest.

 • Offiser i Kongo dømt til døden etter at 56 ble drept i demonstrasjon

  En offiser ble mandag dømt til døden av en militærdomstol i Kongo etter at 56 personer ble drept i en demonstrasjon mot FN i byen Goma 30. august.

  Den opprinnelig fredelige demonstrasjonen utartet raskt, og regjeringshæren skal ha brukt skarpe skudd for å bryte opp demonstrantene. Human Rights Watch (HRW) kalte hendelsen en massakre.

  Tre andre regjeringssoldater ble dømt til fengsel i ti år. To andre tiltalte ble frifunnet. Forsvarerne til de dømte sier de vil anke. Det er ikke utført henrettelser i Kongo de siste 20 årene, og dommene blir systematisk omgjort til livstid i fengsel.

  (NTB)

  Militære sorenskrivere leder en rettsmøte for drap på 56 sivile under en demonstrasjon mot tilstedeværelsen av FNs stabiliseringsmisjon i Den demokratiske republikken Kongo
  Foto: Reuters
 • Fredsprisvinner stiller som presidentkandidat i Kongo

  Fredsprisvinner Denis Mukwege har lansert seg selv som presidentkandidat før valget i Kongo 20. desember.

  Det melder den fransk-afrikanske nyhetskanalen RFI.

  Mukwege er lege og vant fredsprisen i 2018 for sitt arbeid for å fremme kvinnehelse i Kongo og behandling av voldtektsskader.

  Han kunngjorde kandidaturet i en direktesending på Facebook.

  – Jeg stiller ikke for å oppnå makt, men for å redde hjemlandet mitt, sa han da han lanserte kandidaturet.

  Mukwege er onkelen til Stabæk-spiller Mushaga Bakenga og Ap-politiker i Trondheim, Leon Bafondoko.

  – Han er en presidentkandidat som gir nytt håp til kongolesere, sier Bafondoko til Adresseavisen.

  Nobels fredspris 2018 til Nadia Murad og Denis Mukwege.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Kongo flytter ambassade til Jerusalem

  Kongo flytter ambassaden sin fra Tel Aviv til Jerusalem.

  Og Israel åpner ambassade i Kinshasa, hovedstaden i Kongo, ifølge en uttalelse fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

  Flere land har fulgt etter USA som har flyttet ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Palestinske myndigheter og mange muslimske land har protestert fordi deler av Jerusalem er okkupert.

 • Kongo vil bli kvitt FNs fredsbevarende styrker

  Kongos president vil at FN framskynder tilbaketrekkingen av sine fredsbevarende styrker i Kongo til desember og hevder de har mislyktes i landet.

  I en tale under FNs hovedforsamling i New York anklaget president Félix Antoine Tshisekedi FN-styrken for å være ute av stand til å håndtere konfliktene i det østlige Kongo. Han sa at problemene «sliter i stykker» nasjonen.

  FN-styrken går under navnet MONUSCO og er på 17.000 soldater.

  – Etter et kvart århundre med fredsbevarende innsats, er det på tide at landet vårt tar skjebnen i egne hender og blir den ledende sikkerhetsstyrken i Kongo, sa presidenten onsdag.

 • FN slår alarm om forholdene for millioner av fordrevne mennesker i Kongo

  Verdens matvareprogram (WFP) advarer om «ulevelige forhold» i Øst-Kongo, der kraftig regnvær har gjort det verre for millioner av mennesker på flukt.

  FN-byrået sier det nå er nødvendig med 630 millioner dollar i nødhjelp til landet, og anslår at 3,6 millioner fordrevne mennesker trenger hjelp i provinsene Ituri, Nord-Kivu og Sør-Kivu, der væpnede grupper har operert i flere tiår.

  – Leveforholdene for menneskene som bor i flyktningleirene, og som har rømt fra kampene, har blitt katastrofale som følge av regntiden, heter det i en uttalelse fra WFP, som kaller forholdene «ulevelige».

  – Familier gjemmer seg under lag med presenning som kun er holdt oppe av tynne grener, sier organisasjonen.

  Fordrevne i Kongo
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no