Hopp til innhold
Monusco fredsstyrken i Kongo
Foto: Oleksandr Klymenko / Reuters

DR Kongo

Oppsummert

Den demokratiske republikken Kongo (også kalt Kongo-Kinshasa) ligger i Sentral-Afrika og grenser til SAR og Sør-Sudan i nord, Uganda, Rwanda, Burundi og Tanzania i øst, Zambia og Angola i sør og Kongo-Brazzaville i vest.

 • Over 80 omkom i forlis i Kongo

  Minst 86 personer omkom i en båtulykke på elven Kwa i Kongo, sier landets president Felix Tshisekedi.

  Båten sank tidlig onsdag morgen på elven, som ligger i provinsen Mai-Ndombe, opplyste presidenten senere onsdag.

  Det var onsdag kveld ikke kjent hvor mange mennesker som var om bord på båten da ulykken skjedde, men flere titalls av passasjerene hoppet over bord da båten begynte å synke, og klarte å svømme til land, opplyser lokale myndigheter.

  Båten sank mens det fortsatt var mørkt, og forliset skyldtes trolig motorsvikt, sier kommissær Ren Maker ved den lokale elvemyndigheten.

  President Tshisekedi har beordret gransking av ulykken. Elvetransport er svært viktig i Kongo, der avstandene er store og mange veier er i dårlig stand.

  (NTB)

 • Over 80 omkom i forlis i Kongo

  Båtulykken skjedde på elven Kwa i Kongo, sier landets president Felix Tshisekedi.

  Ulykken skjedde i provinsen Mai-Ndombe. Nærmere detaljer om hva som har hendt er ennå ikke kjent.

 • Minst 41 drept i angrep i Øst-Kongo

  Minst 41 mennesker er drept av islamistiske opprører i angrep i Øst-Kongo, opplyser en talsmann for Kongos militære søndag.

  Oberstløytnant Mak Hazulay i Nord-Kivu-provinsen sier at det var medlemmer av IS-tilknyttede Allierte demokratiske styrker (ADF) som angrep flere landsbyer med macheter og skytevåpen i Beni-regionen fredag.

  ADF har sin opprinnelse i nabolandet Uganda og mistenkes for å stå bak drap på minst 16 mennesker tidligere i uka i samme område.

  En lokal leder i Beni, Vusindi Nick Junior, sier at angriperne satte fyr på et helsesenter, og at ni mennesker ble såret, i tillegg til de drepte.

  (NTB)

 • Hæren i Kongo: Avverget kuppforsøk

  Militæret i Kongo sier de har avverget et forsøk på statskupp. Den påståtte kupplederen og tre andre angripere er drept og rundt 40 pågrepet.

  – Situasjonen er under kontroll, sa en talsperson for hæren på kongolesisk TV søndag.

  Både kongolesere og utenlandske styrker var angivelig involvert i kuppforsøket.

  Tidligere på dagen var det et væpnet sammenstøt i nærheten av presidentpalasset i hovedstaden Kinshasa. Uniformerte menn angrep residensen til tidligere visestatsminister Vital Kamerhe, opplyste en talsperson for Kamerhe på meldingstjenesten X.

  To politifolk og en angriper ble angivelig drept i denne skuddvekslingen. Lokale medier omtalte angriperne som kongolesiske soldater. Kamerhe ble ikke skadet, opplyser talspersonen.

  (NTB)

 • Hæren i Kongo: Avverget kuppforsøk

  Militæret i Kongo sier de har avverget et forsøk på statskupp.

  – Situasjonen er under kontroll, sa en talsperson for hæren på kongolesisk TV søndag.

  Gjerningspersonene skal være pågrepet.

  Både kongolesere og utenlandske styrker var angivelig involvert i kuppforsøket.

  Tidligere på dagen var det et væpnet sammenstøt i nærheten av presidentpalasset i hovedstaden Kinshasa.

  Kongolesiske medier skriver at angriperne kan knyttes til opposisjonslederen Christian Malanga, som lever i eksil. Ikke lenge etter det påståtte kuppforsøket la han ut en video der han truet president Felix Tshisekedi, som i desember ble gjenvalgt etter en stor valgseier, som motstanderne hans nekter å godta.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no