Hopp til innhold

Fire PST-ansatte stanset med våpen på flyplass i Kongo

Fire livvakter fra PST på tjenestereise ble torsdag stanset på N'djili-flyplassen i Kinshasa og fratatt våpnene de hadde med seg. Norges ambassadør til Kongo sier det beror på en misforståelse.

Våpen beslaglagt i Kongo

BESLAGLAGT: Dette skal være bilder av våpnene som er beslaglagt. Maskinpistolen er merket «Tilhører Politiet».

– Jeg har blitt forsikret om at PST-vaktene er i god behold. Ytterligere spørsmål må gis PST, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Bilder i kongolesiske medier skal vise det som skal være bærelisens for etthåndsvåpen utstedt av det kongolesiske innenriksdepartementet.

Tidligere var det snakk om tre PST-ansatte, men etter det NRK kjenner til var det fire livvakter i PST som ble stanset på flyplassen i Kongo.

Lisensen er utstedt til tre menn og én kvinne som har oppgitt den norske ambassaden i Kinshasa som sitt oppholdssted.

De fire har fått tillatelse til å være i besittelse av hver sin Sig Sauer-pistol med 100 patroner for selvforsvar.

Våpenlisens Kongo

Bæretillatelsen er gitt for perioden 29. september til 6. oktober. Etter det NRK får opplyst mener norske myndigheter at alle våpen var meldt inn til kongolesiske myndigheter på forhånd. På flyplassen skal det imidlertid har oppstått uenigheter om hvilke våpen som faktisk var klarert.

En misforståelse

NRK har vært i kontakt med ambassadør Jon-Åge Øyslebø. Han bekrefter at ingen av de PST-ansatte er arresterte og at dette beror på en misforståelse.

Utover dette har Øyslebø ingen ytterligere kommentarer til saken og viser til det PST har sagt.

Norges ambassade i Kongo kommenterte saken på Twitter allerede torsdag kveld.

Ambassaden skriver at nordmennene fikk våpnene beslaglagt på flyplassen til tross for at innførselen av våpnene var klarert med kongolesiske myndighet.

De PST-ansatte skal ha vært livvakter på et forberedende besøk i landet i forkant av at klimaminister Espen Barth-Eide skal reise dit, skriver ambassaden.

Ifølge Barth-Eides kalender, skal han til Kinshasa 2. oktober for det siste formøtet før klimatoppmøtet i Egypt i november.

Klima- og miljødepartementet bekrefter til NRK fredag ettermiddag at klimaminister Espen Barth-Eide skal reise, og at reisen går som planlagt.

Maskinpistoler

Bilder som verserer i sosiale medier av beslagene, viser i tillegg flere tohånds automatvåpen merket «Tilhører politiet». Våpnene som skal være beslaglagt er av typen MP7.

PSTs livvakter følger norske myndighetspersoner på reiser i utlandet og er alltid utstyrt med våpen. De bruker pistoler av typen Sig Sauer, men bruker også MP7 maskinpistoler og automatrifler av typen C8 på enkelte oppdrag.

Kongolesiske medier hevder at nordmennene hadde med seg flere våpen enn de hadde tillatelse til og at de skal ha blitt pågrepet.

Politiets våpen beslaglagt i Kongo

De PST-ansatte hadde bæretillatelse for Sig Sauer 228-pistoler under Kongo-besøket.

– PST er kjent med meldingen om pågripelser. Dette stemmer ikke, personene er ikke pågrepet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

Ut over det ønsker han ikke å kommentere saken.

NRK har bedt utenriksdepartementet om en kommentar, men de henviser til Politiets sikkerhetstjeneste.

Har opplevd problemer tidligere

– Det er ikke noe nytt at PSTs livvakter møter på utfordringer med våpen i utlandet, og spesielt i en del ikke-vestlige land, sier Simon Solheim, forfatter av boken «Livvakt – på innsida av PST».

Solheim er også redaksjonsleder i NRK. Under arbeidet med boken var han selv med på to reiser til utlandet – Irak og Libanon.

– Det var styr rundt våpnene på begge disse turene, spesielt i Irak, selv om PST hadde dokumenter og stempel fra irakiske myndigheter. Der var det også et problem å reise ut av landet med tomme magasin, nattkikkerter og håndjern. Det har også skjedd at livvaktene har måttet legge igjen våpnene på flyplassen på forpatruljen, men at det har fått hente dem ut når statsråden de skal beskytte kommer.

– Før alle reiser sender PST en å såkalt underretning via UD til lokale myndigheter. Der er blant annet våpentillatelser er et tema. Disse pleier å være detaljerte med våpennummer, antall patroner og så videre. Det kan skje at PST ikke får tillatelse til alt de ber om.

SISTE NYTT

Siste nytt