Hopp til innhold
Varer i butikk
Foto: Terje Pedersen / NTB

Dagligvarebransjen

Oppsummert

Næringsminister Jan Christian Vestre er kritisk til dagligvarekjedene system for prisøkninger. Han mener dette er konkurransehemmende og sier at det kan grense til ulovlig prissamarbeid.

 • E24: Milliardgebyrene som er varslet vokser

  Konkurransetilsynet varslet totalt 21 milliarder kroner i gebyrer til Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop i desember 2020.

  Tilsynet mener kjedene drev med prissamarbeid, noe som kan ha gitt dyrere matpriser.

  Siden da har bøtene bare for Rema vokst med to milliarder, ifølge E24.

  Kjedene mener Konkurransetilsynet er på ville veier, og har varslet at de tar saken til retten om vedtaket blir stående.

  Det er ventet en konklusjon fra Konkurransetilsynet om kort tid

 • Regjeringen varsler regler mot prisdiskriminering

  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) varsler forskrift mot prisdiskriminering i dagligvarebransjen. Den sendes ut på høring i dag.

  En rekke aktører i dagligvare har vært misfornøyde og påstått at større dagligvarekjeder får handle inn billigere varer fra leverandører.

  Vestre mener grepet må på plass for å gjøre det lettere å få inn flere konkurrenter i dagligvaremarkedet.

  Formålet med et forbud er å sørge for at prisforskjellene for varene ikke blir for store for matbutikker som vil etablere seg i konkurranse med store aktører.

 • Vestre vil fortsette med dagligvare-tiltak

  – Det må tas grep for å bedre konkurransesituasjonen, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

  Han ga i morges en oppdatering av hvordan det går for ti tiltak han tidligere har varslet for å gi mer konkurranse i dagligvaremarkedet.

  Næringsministeren lovet å fortsette arbeidet regjeringen har satt i gang.

  Han fortalte at myndighetene vil fortsette å sjekke hvordan utvalget er i butikkene med dagligvarekjedenes egne merkevarer, for å vurdere om det er nødvendig med tiltak på sikt.

  I tillegg vil Vestre vurdere om behovet for å endre loven om god handelsskikk. Loven skal bli mer tydelig, ifølge Vestre.

  Vestre lovet også å fortsette å undersøke hvordan eierskap og makten i dagligvarebransjen konsentreres.

 • Rema 1000 tilbakekaller skalldyrmiks

  Rema 1000 tilbakekaller skalldyrmiks fra sin egen merkevare R. Grunnen er at pakken inneholder allergenet fisk, og at dette ikke er merket.

  Det skriver Rema 1000 i en pressemelding.

  Tilbaketrekkingen gjelder produktet som har siste forbruksdag 19.10.2023.

  – Produktet er pakket i feil emballasje og har blitt merket som «Scampi med thai-inspirert krydder». Pakken inneholder imidlertid skalldyrmiks. Produktet inneholder allergenet fisk, og dette allergenet er ikke merket på emballasjen, skriver Rema 1000, som presiserer at produktet er trygt å spise for dem som ikke har fiskeallergi.

  Skalldyrmiks fra Rema
  Foto: NTB
 • Salgshopp på fisk etter priskutt hos dagligvarekjeder

  Både Kiwi og Rema 1000 rapporterer om økt salg av fiskeprodukter etter at de sammen med Coop Extra kuttet fiskeprisene mandag.

  Kommunikasjonssjef Nora Mile Helgesen i Kiwi sier til DinSide at de opplever en stor salgsøkning.

  – Vi har økt salget av fisk med nesten 50 prosent. Det er salget i går sammenlignet mot salget mandag i forrige uke. Ser vi mot fjoråret er økningen enda høyere, da er den 55 prosent totalt for fisk. Fryst fisk har den største økningen mot i fjor, med hele 90 prosent, sier Helgesen.

  Også hos Rema 1000 har salget av fisk økt. 40 prosent mer fisk og sjømat ble solgt mandag denne uken sammenlignet med tilsvarende mandag i fjor. På dypfryste fiskeprodukter økte salget med 84 prosent. Aller størst var økningen i salget av fiskekaker, som steg med 96 prosent, opplyser kjeden til avisa.

  Coop Extra mener det er for tidlig å si om de er en endring i kundenes handlevaner, men at også de så en økning i salget mandag.

  Det var lørdag at det ble kjent at Kiwi ville kutte prisen på fisk tilsvarende momsen på 20 prosent. Like etter hang Rema 1000 og Coop Extra seg på kampanjen.

  Siviløkonom og forfatter Anders Nordstad har reagert på at priskuttet ikke er større siden prisene har falt med 42 prosent på råvarebørsen Fish Pool siden midten av mars. Kiwi har på sin side sagt at innkjøpsprisen deres ikke sammenfaller med prisene på Fish Pool, som er en markedsplass for kjøp og salg av laksekontrakter.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no