Hopp til innhold
Bevæpning i Politiet
Foto: Geir Olsen / NTB

Bevæpning av politiet

Oppsummert

Norsk politi er generelt ubevæpnet, men i unntakstilfeller godkjenner Justisdepartementet midlertidig bevæpning. Innsatsstyrker har vært bevæpnet siden november 2020 I september 2021 fikk politiet lov til å bruke elektrosjokkvåpen på permanent basis.

  • Justisminister Mehl: – Ikke klar for generell bevæpning

    Sveinung Stensland, Høyres fremste justispolitiker vil nå ha generell bevæpning av norsk politi. Han får støtte fra Ida Lindtveit Røse, nestleder i KrF.

    I nyhetsmorgen onsdag sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at dette er en viktig debatt, men at regjeringen ikke er klare for å gå inn for en generell bevæpning.

    – Om vi gjør det, er det andre viktige prinsipper vi utfordrer. Politiet i Norge er et av de få igjen i verden som ikke er generelt bevæpnet, det har høy verdi og er et symbol på tillitssamfunnet vårt, sa Mehl til NRK.

    Selv om partiene i regjering ikke mener tiden er inne for generell bevæpning, satte de ned Maktmiddelutvalget, som skulle se på nettopp dette.

    De utvalget kom fram til en anbefaling om generell bevæpning.

    – Vi gjorde det fordi det er store forandringer i verden og det er viktig med fornyet kunnskap om hva slags hverdag politiet står i, sier Mehl.

    Dette er en debatt alle partier bør ta på nytt, mener justisministeren.

    Politibetjent Adnan Naeem, Oslo politidistrikt.

    Høyre- og KrF-topper snur: Vil la politiet bære våpen fast

    Høyres fremste justispolitiker tar et oppgjør med sitt eget parti. Nå vil Sveinung Stensland ha generell bevæpning av norsk politi – og får støtte fra KrF-nestleder. Mehl: – Regjeringen ikke klar til å gå inn for generell bevæpning.

  • Bevæpning av politiet

    Politidirektøren har besluttet at politiet i tiden fremover vil være bevæpnet i enkelte perioder. Bevæpningene vil i hovedsak være knyttet til arrangementer, merkedager og høytider, som for eksempel 17. mai. Det skriver politiet i en pressemelding.

    – Bevæpning er viktig som forebyggende tiltak, og for å sikre en rask og effektiv respons fra politiet for å redusere skadeomfanget ved et angrep, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet Tone Vangen.

    – Det er likevel viktig å si at verken politiet eller PST er kjent med konkrete trusler om terror, sier Vangen.

  • PST: Mindreårig gutt kom med trusler mot moskeer

    Det var en mindreårig gutt fra et europeisk land som kom med trusler mot moskeer lørdag, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en pressemelding.

    – Han har ingen knytninger til Norge. I dette tilfellet peker alt mot at det dreier seg om et ønske om å skape frykt, og at det ikke foreligger verken evne eller vilje til å utføre voldelige handlinger her i Norge, skriver PST.

    Gutten skal ha høyreekstreme sympatier. Han følges nå opp av myndighetene i hjemlandet.

    Politiet bevæpnet seg i hele landet lørdag etter at det ble framsatt trusler mot moskeer i Oslo. Den generelle bevæpninga ble fjernet noen timer senere, men oslopolitiet opprettholdte bevæpninga og beredskapen.

  • Politiet går tilbake til vanlig beredskap etter moske-trusler

    Politiet går til vanlig beredskap etter at det ble fremsatt trusler på internett mot flere moskeer i Oslo.

    – Undersøkelsene som i dag er gjort om truslene fremsatt mot moskeer i Oslo, viser så langt at disse ikke gir grunnlag for å opprettholde ekstra tiltak fra politiet. Vi går nå tilbake til vanlig beredskap, men vil ha økt årvåkenhet. Politiet vil fremdeles være bevæpnet, sier pressesjef Unni T. Grøndal i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

    Hun understreker at saken ikke er ferdig etterforsket.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no