Hopp til innhold
Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Bevæpning av politiet

Oppsummert

Norsk politi er generelt ubevæpnet, men i unntakstilfeller godkjenner Justisdepartementet midlertidig bevæpning. Innsatsstyrker har vært bevæpnet siden november 2020 I september 2021 fikk politiet lov til å bruke elektrosjokkvåpen på permanent basis.

 • Vil ha områdebasert bevæpning

  Høyre foreslår områdebasert bevæpning av politiet for å takle Oslo-skytinger.

  Partiet kritiserer justisministeren for manglende tiltak etter de mange skyteepisodene i Oslo de siste månedene, og mener de må ta saken i egne hender.

  – Jeg er skuffet over justisministerens manglende handlekraft i denne saken, sier Sveinung Stensland, som nylig tok over som Høyres justispolitiske talsperson, til NTB.

 • Vil ha ny debatt om bevæpning

  Johan Fredriksen som er leder for felles operativ tjeneste i oslopolitiet, ønsker ny debatt om bevæpning av politiet. Bakgrunnen er knivangrepet på Bislett, der en mann ble skutt og drept av politiet.

  Fredriksen ser ikke bort fra at situasjonen kunne fått et annet utfall dersom politiet hadde vært bevæpnet fra begynnelsen. Selv er han ikke i tvil om at politiet bør være bevæpnet:

  – Jeg har jobbet over 40 år i politiet. Jeg har sett en utvikling som gjør at jeg personlig tenker at tiden er inne for å ta en slik beslutning, sier han til TV 2.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no