Hopp til innhold
Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Bevæpning av politiet

Oppsummert

Norsk politi er generelt ubevæpnet, men i unntakstilfeller godkjenner Justisdepartementet midlertidig bevæpning. Innsatsstyrker har vært bevæpnet siden november 2020 I september 2021 fikk politiet lov til å bruke elektrosjokkvåpen på permanent basis.

 • Avslutter midlertidig bevæpning

  Politiet avslutter tirsdag ettermiddag den midlertidige nasjonale bevæpningen som ble innført etter den alvorlige hendelsen i Steinkjer søndag 9. april. Det skriver politiet i en pressemelding.

  – Den pågående etterforskningen har gitt oss informasjon og bedre oversikt og det er besluttet å avslutte den midlertidige bevæpningen. Ordre om bevæpning kan gis når det er nødvendig for å håndtere en alvorlig trusselsituasjon, sier beredskapsdirektør Tone Vangen.

  Ifølge politiet ble den midlertidige bevæpningen innført som et tiltak for å øke politiets beredskap i forbindelse med en svært alvorlig hendelse og en uavklart situasjon.

 • Norsk politi får elektrosjokkvåpen

  Elektrosjokkvåpen blir no rulla ut til politiet i hele landet. Våpenet er så kraftig at det ikke skal brukast mot sjuke, gravide og eldre.

  Alle politipatruljer skal utstyres med elektrosjokkvåpenet som gir støt på 50.000 volt.

  Opplæring i bruk av våpenet er allerede i gang i politidistriktene. Målet er at alle distrikter skal kunne bruke våpenet innen utgangen av 2023.

 • Politiet forlenger bevæpningen

  Politiet forlenger midlertidig bevæpning med inntil åtte uker. Det kommer frem i en pressemelding.

  Politidirektoratet har fått samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet til å forlenge bevæpningen på en periode på åtte uker fra og med 9. februar 2022 som følge av PSTs trusselvurdering.

 • Politidirektoratet: Midlertidig bevæpning av politiet forlenges med åtte uker

  Den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges med åtte uker fra og med 15. desember 2022.

  – Politiet jobber i tett samarbeid med andre aktører. Det foreligger ingen konkret trussel mot Norge, men politiet har fortsatt økt oppmerksomhet og aktivitet for å sikre en best mulig beredskap i en usikker tid, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

  Politiet har siden 25. juni vært midlertidig bevæpnet.

  (NTB)

 • Politiet ber stadig oftare våpen

  Politiet i Noreg går oftare og oftare med pistol på hofta, trass i at folk flest ikkje trur væpna politi gjer livet deira tryggare.

  Dei siste fire åra har politi i heile landet vore mellombels væpna ti gongar. Dei fire åra før var dei berre væpna éin gong.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no