Hopp til innhold
Bangladesh Power Outage
Foto: Mahmud Hossain Opu / AP

Bangladesh

  • Tallet på omkomne stiger etter brann i Dhaka

    Tallet på omkomne etter brannen i en sju etasjer høy restaurantbygning i Dhaka i Bangladesh har steget til 45, opplyser helseministeren i landet.

    Tilstanden til 22 andre som ble skadd i brannen, betegnes som kritisk, og det fryktes at dødstallet vil stige.

    (NTB)

    Brann i blokk i Bangladesh
    Foto: ap
  • FN fordømmer volden under valget i Bangladesh

    FNs høykommissær for flyktninger, Volker Türk, fordømmer volden under valget i Bangladesh og ber landet om å styrke demokratiet.

    – Jeg ber regjeringen om å ta nødvendige skritt for å sørge for at alle innbyggeres rettigheter er intakte og for å styrke et inkluderende demokrati, sier Türk i en uttalelse.

    Valget i Bangladesh ble boikottet av opposisjonen, og i havnebyen Chittagong brukte politiet tåregass mot demonstranter. Sheikh Hasina vant som ventet valget.

    Türk ber også regjeringen i Bangladesh om å endre kurs.

    (NTB)

  • Statsminister Sheikh Hasina gjenvalgt i Bangladesh

    Sheikh Hasina er gjenvalgt som statsminister i Bangladesh etter å ha vunnet minst 60 prosent av setene i parlamentet, melder Reuters som viser til lokale medier.

    Det var på forhånd forventet at Hasina, som har sittet ved makten i 15 år, skulle bli gjenvalgt.

    Men valgdeltagelsen blant bengalere var lav. Frammøtet under søndagens valg skal ha vært på under 40 prosent, mens det ved forrige valg i 2018 var på over 80 prosent, skriver NTB.

    Påstander om at valget hverken er fritt eller rettferdig, har haglet. I fjor høst var det store protester mot Hasina, der nærmere 25.000 ble pågrepet.

    Protestene ble arrangert av nasjonalistpartiet BNP og Jamaat-e-Islami, men Sheikh Hasina nektet å etterkomme kravet om å gå av og overlate makten til en overgangsregjering.

    – BNP er en terroristorganisasjon. Jeg forsøker etter beste evne å sikre videre demokrati her i landet, sa Hasina ifølge NTB etter å ha avgitt stemme søndag.

    En rekke opposisjonsledere ble også pågrepet før søndagens valg, mens andre gikk i dekning.

    Sheikh Hasina, statsminister i Bangladesh
    Foto: Reuters
  • Lite spenning knyttet til valgresultatet i Bangladesh

    Opptellingen etter valget i Bangladesh er i gang, men ingen er i tvil om at Sheikh Hasina og hennes parti Awami League beholder makten.

    76 år gamle Sheik Hasina har styrt Bangladesh de siste 15 årene. I fjor høst var det store protester mot henne, der nærmere 25.000 ble pågrepet.

    Protestene ble arrangert av nasjonalistpartiet BNP og Jamaat-e-Islami, men Sheikh Hasina nektet å etterkomme kravet om å gå av og overlate makten til en overgangsregjering.

    En rekke opposisjonsledere ble pågrepet før søndagens valg, mens andre gikk i dekning. Begge de to opposisjonspartene boikottet valget og viste til at det verken ville bli fritt eller rettferdig.

    – BNP er en terroristorganisasjon. Jeg forsøker etter beste evne å sikre videre demokrati her i landet, sa Hasina etter å ha avgitt stemme søndag.

    Frammøtet under søndagens valg skal ha vært på under 40 prosent, mens det ved forrige valg i 2018 var på over 80 prosent.

    I havnebyen Chittagong brukte politiet tåregass mot demonstranter, men ellers skal valget ha gått relativt rolig for seg.

    De første resultatene er ventet mandag. (NTB)

  • Nær 7000 mistet tak over hodet etter brann i rohingya-flyktningleir i Bangladesh

    Nær 7000 rohingya-flyktninger har ikke lenger tak over hodet etter at det brøt ut brann i en leir i Bangladesh. Det mistenkes at brannen var påsatt.

    Tidligere søndag ble det meldt om at 4000 var berørt av brannen.

    Rundt 800 telt og skur gikk opp i flammer i morgentimene søndag, og det samme gjorde to moskeer og fem skoler i Kutupalong-leiren, som ligger i Cox's Bazar-distriktet sørøst i Bangladesh.

    Det er ikke meldt om omkomne eller skadde, og brannen er nå under kontroll.

    Bangladesh er hjem for rundt 1 million muslimske rohingya-flyktninger, og de fleste av dem har levd der siden de ble fordrevet fra Myanmar av landets regjeringshær i 2017.

    – Vi har beordret etterforskning. Vi mistenker at dette var ildspåsettelse, sier Bangladeshs flyktningkommissær Mizanur Rahman.

    Det har vært en rekke branner i flyktningleirer i Bangladesh de siste årene, særlig under tørketida som er fra november til april.

    Kutupalong-leiren er en av verdens største flyktningleirer og har vært rammet av brann to ganger tidligere.

    I 2021 omkom minst 15 flyktninger og over 50.000 ble hjemløse etter en brann i leiren, og i mars i fjor ble over 2000 telt og hytter ødelagt i en brann.

    Over 60 flyktninger ble i fjor også drept i oppgjør mellom rivaliserende gjenger og grupper i rohingya-leirene i Bangladesh, som huser rundt 1 million flyktninger. (NTB/NRK)

    Brann i Rohingya-flyktningleir i Bangladesh
    Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no