Hopp til innhold

Atlantisk laks havner på rødliste over truede arter

Den atlantiske laksen kom med på listen over da Verdens naturvernunion (IUCN) mandag presenterte sin oppdaterte liste over truede arter.

Atlantisk laks (Salmo salar) blir plassert i kategorien «nær truet». Globalt har bestanden gått ned med 23 prosent mellom 2006 og 2020.

Truslene som listes er klimaendringer, invasive arter (pukkellaks), oppdrettsvirksomhet (lakselus, genetisk forurensing fra oppdrettslaks), forurensing (fra jordbruk og skogbruk) og fysiske konstruksjoner som begrenser laksens vandringer (som damanlegg).

– At laksen havner på den globale rødlista viser hvor komplekse trusselbildene mot verdens arter kan være, og at det er et sterkt behov for å få på plass tiltak på tvers av en rekke sektorer om vi skal kunne snu den negative utviklingen, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

IUCN har i år sett spesielt på blant annet ferskvannsfisk, skriver Reuters. Over en femdel alle arter av ferskvannsfisk er truet av utryddelse på grunn av klimaendringer og forurensing, skriver UUCN.

Atlantisk laks
Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no