Hopp til innhold

Truede dyrearter

  • Atlantisk laks havner på rødliste over truede arter

    Den atlantiske laksen kom med på listen over da Verdens naturvernunion (IUCN) mandag presenterte sin oppdaterte liste over truede arter.

    Atlantisk laks (Salmo salar) blir plassert i kategorien «nær truet». Globalt har bestanden gått ned med 23 prosent mellom 2006 og 2020.

    Truslene som listes er klimaendringer, invasive arter (pukkellaks), oppdrettsvirksomhet (lakselus, genetisk forurensing fra oppdrettslaks), forurensing (fra jordbruk og skogbruk) og fysiske konstruksjoner som begrenser laksens vandringer (som damanlegg).

    – At laksen havner på den globale rødlista viser hvor komplekse trusselbildene mot verdens arter kan være, og at det er et sterkt behov for å få på plass tiltak på tvers av en rekke sektorer om vi skal kunne snu den negative utviklingen, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

    IUCN har i år sett spesielt på blant annet ferskvannsfisk, skriver Reuters. Over en femdel alle arter av ferskvannsfisk er truet av utryddelse på grunn av klimaendringer og forurensing, skriver UUCN.

    Atlantisk laks
    Foto: AP
  • Flere neshorn i Afrika for første gang på et tiår

    Neshornbestanden i Afrika er truet av krypskyttere, men de siste tellingene viser endelig gode nyheter.

    Ved utgangen av 2022 trampet nær 23.300 neshorn rundt om på det afrikanske kontinentet, en oppgang på over 5 prosent fra 2021, viser tall fra Verdens naturvernunion (IUCN).

    En kombinasjon av vern og forvaltningstiltak har gjort at antallet svarte neshorn har økt til nær 6.500 dyr. Hvite neshorn har økt mest og teller nå rundt 16.800 dyr, ifølge et stimat basert på tall fra ulike nasjoner..

    Sør-Afrika er hjem for nær 80 prosent av verdens neshorn.

     Neshorn
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Forsker reagerer på bot for eggplukking fra måkereir

    En person er bøtelagt med 30.000 kroner for å ha plukket egg fra flere hettemåke-reir på en øy i Oslofjorden i mai.

    Det opplyser politiet til NRK.

    Hettemåken er en kritisk truet art, og naturreservatet på Geitholmen var en viktig hekkeplass for fuglen. Omtrent 10 prosent av den norske bestanden av fuglen hekket der, ifølge Sindre Molværsmyr ved Norsk institutt for naturforskning, som har studert hekkeplassen i flere år.

    Han var den som oppdaget at egg var fjernet fra nesten 500 reir, og anmeldte saken. Fjerningen førte, ifølge ham, til at hekkesesongen mislyktes for alle de drøyt 600 måkeparene på plassen.

    Personen blir bøtelagt for å ha fjernet 30-40 egg, som vedkommende innrømmet å ha fjernet.

    Molværsmyr mener boten ikke står i stil med handlingen og konsekvensene den har fått.

    – En så lav bot sier at dette er helt greit. Sjansen for å bli tatt er forsvinnende liten, og når du blir tatt så får du en bot som egentlig ikke svir i det hele tatt.

    Knut Nandrup, avsnittsleder for spesiallovgivning i Oslo politidistrikt, sier de ikke kan bevise hva som har skjedd med resten av eggene.

    – Vi vet ikke hvor mange personer som har vært der, vi kan ikke utelukke andre rovdyr som kan ha vært der. Fagfolk sier at det ikke finnes noen annen grunn enn mennesker til at så mange egg skulle forsvinne, men det må jo bevises hvem som har tatt eggene. Det er ikke så lett på en øy midt ute i Oslofjorden.

    Det er ikke kjent om personen vil godta forelegget.

  • Tigerbestanden opp 40 prosent siden 2015

    Det anslås at bestanden av ville tigre har økt med 40 prosent siden 2015. Da tallet på ville tigre anslås å ligge mellom 3726 og 5578, anses de fremdeles å være en truet art.

    Det opplyser organisasjonen International Union for Conservation of Nature (IUCN), ifølge AFP.

    Tiger Boonya
    Foto: Dyreparken
  • Vil oppdrette truet neshornart

    Sørafrikaneren John Hume, som er verdens største private oppdretter av neshorn, skal årlig sette ut rundt 100 dyr i naturen for å styrke bestanden. Hume har i dag over 2000 stumpneshorn på eiendommen sin nordvest i Sør-Afrika, skriver NTB.

    Ifølge Verdens naturfond (WWF) er bestanden av stumpneshorn truet av krypskyttere. Minst 451 dyr ble ifølge myndighetene felt i fjor, noe som var 15 prosent flere enn året før.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no