Aker og Kværner
Foto: Ints Kalnins / Reuters

Aker Solutions

 • Aker BP kjøper Lundin

  Oljeselskapet Aker BP kjøper Lundins olje- og gassaktiviteter på norsk sokkel, skriver selskapene i flere børsmeldinger. Det kombinerte selskapet verdsettes til 125 milliarder kroner.

  Samtidig får Aker Lundin-familien inn på eiersiden, og Lundin vil ha en representant i styret.

  – Vi har alltid beundret Lundin Energy både som en partner og som en god operatør på den norske sokkelen, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i meldingen.

  Aker-konsernet er hovedeier i oljeselskapet Aker BP. Eriksen , Karl Johnny Hersvik og David Rønne vil fortsette i stillingene som styreformann, sjef og finansdirektør i Aker BP. Ashley Heppenstall blir Lundins representant i styret til selskapet, og alle Lundins ansatte vil fortsette å være ansatt av Aker BP.

  Aker BP er operatør på oljefeltene Alvheim, Ivar Aasen, Skarv, Vallhall, Hod, Ula og Tambar, i tillegg til å være partner på gigantfeltet Johan Sverdrup.

  Kombinert med Lundin vil Aker BP nå ha eierskap i 31,6 prosent av Johan Sverdrup-feltet.

  Etter nyheten stiger aksjekursen til Aker BP med over 2 prosent. Det samme gjør kursen til Lundin, som er på Stockholmsbørsen.

 • Økte inntekter for Aker Solutions

  Aker Solutions hadde en omsetning på 7,3 milliarder kroner i tredje kvartal, noe som er 300 millioner kroner mer enn samme tid i fjor.

  Selskapet hadde et brutto driftsresultat (EBITDA) på 459 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 451 millioner kroner i fjor. Selskapet opplyser at det for tiden byr på kontrakter verdt rundt 80 milliarder kroner, skriver E24.

  – Basert på den delen av ordreboken som er sikret, samt markedsaktiviteten, ventes omsetning for 2022 å øke med 15 prosent fra 2021, heter det i rapporten, ifølge NTB.

 • Vinner havvindkontrakt

  Aker Solutions har signert en større kontrakt for å levere strøm til et større havvindprosjekt. Verdien er på minst tre milliarder kroner.

  Slike plattformer gjør vekselstrømmen om til likestrøm før den sendes inn til kraftnettet på land. Dette er nødvendig for vindanlegg som ligger langt til havs, skriver E24.

 • Aker Solutions i milliardprosjekt

  Oljeservice-selskapet Aker Solutions annonserer at selskapet er blitt valgt som operatør for det såkalte Gorgon-prosjektet utenfor Australia. Kontrakten er ifølge Aker Solutions verdt rundt 7 milliarder kroner. Aker Solutuions skriver i børsmeldingen at selskapet er i avsluttende forhandlinger.

  Handelen i Aker Solution-aksjen ble fredag morgen stanset i påvente av en melding fra selskapet. Før handelsstansen steg aksjen hele 3,4 prosent fredag.

  Aker Solutions er en av Oslo Børs' største oljeservice-selskaper.

 • Staten selger ut av Aker-selskaper

  Staten har solgt alle sine aksjer i Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind, og får til sammen 778 millioner kroner for salget. Staten eide henholdsvis 5,85 og 4,88 prosent av aksjene. Selskapene ble skilt ut fra Aker Solutions i august i fjor.

De norske industrigigantene Aker Solutions og Kværner slås sammen.
Aker Solutions utstyr til Vest-Sahara

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no