Hopp til innhold

Skal spare 1,5 mrd. før sammenslåing – frykter ikke for arbeidsplassene

Aker Solutions og Kværner slår seg sammen, og på veien dit skal de spare 1,5 milliarder kroner. Det betyr nedbemanninger. Konserntillitsvalgt hos Kværner, Rune Rafdal, frykter ikke for arbeidsplassene på Stord.

Rune Rafdal

POSITIV: Tillitsvalgt hos Kværner, Rune Rafdal, tror sammenslåingen kan styrke både Aker Solutions og Kværner.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Et viktig mål med sammenslåingen mellom Kværner og Aker Solutions er å slå sammen kompetanse og ha midler til å videreutvikle spesielt fornybar og grønn teknologi, sier direktør for Aker-konsernet, Øyvind Eriksen.

– Sammenslåingen vil gi et sterkere leverandørselskap, med en utvidet portefølje, som kan fokusere på å radikalt forbedre effektiviteten, sier Eriksen.

De to leverandørselskapene er ventet at fusjonen vil være gjennomført i november i år. Selskapets navn blir Aker Solutions, som vil si at Kværner-navnet forsvinner.

Kjetel Digre blir leder for selskapet etter sammenslåingen. Han er i dag direktør for drift og feltutvikling hos oljeselskapet Aker BP.

Halvannen time etter åpning på Oslo Børs hadde Aker Solutions steget med over 30 prosent, mens Kværner var nesten 12 prosent opp.

Kjetel Digre

Kjetel Digre blir foreslått som konsernsjef i det nye sammenslåtte selskapet. Han var tidligere driftssjef og påtroppende konsernsjef i Aker Solutions.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Nedbemanning

Før sammenslåingen skal selskapene gjøre kostnadskutt på rundt 1,5 milliarder kroner, for konsernet som omsatte for 38 milliarder kroner i 2019. De fleste kuttene skal være fullført før sammenslåingen er gjennomført.

– Dessverre er det uunngåelig å også justere bemanningen i deler av organisasjonen. Men det varierer mellom land og forretningsområder, sier Eriksen til NRK.

Ved inngangen til 2020 hadde Aker Solutions omtrent 16.000 egne ansatte, og Kværner hadde om lag 2800. Det sammenslåtte selskapet vil ha omtrent 15.000 ansatte, der omtrent 8000 av de ansatte vil være i Norge.

Det er rundt 3800 færre ansatte enn da vi fikk inn i 2020.

– Cirka hvor mange snakker vi om i Norge?

– Vi er i en veldig spennende periode i Norge, fordi de midlertidige endringene i petroleumsskatten har skapt ny aktivitet. Det har vært helt avgjørende for de endringene vi har annonsert i dag. Så jeg håper inderlig vi kan begrense nedbemanningen i Norge. Jeg er ikke i stand til å gi løfter men snarlig kommunisere at Norge blir et veldig viktig marked i årene fremover, svarer Eriksen.

Positiv tillitsvalgt

Konserntillitsvalgt i Kværner, Rune Rafdal sier at sammenslåingen vil gi dem en bredere kompetanse – spesielt innenfor fornybar teknologi.

– Jeg er veldig positiv til dette, og ser at det gir muligheter.

Rafdal tror ikke at kuttene på 1,5 milliard for de to selskapene vil få betydning lokalt for dem på Stord. Han peker samtidig inn mot industriområdet, hvor de har godt med aktivitet.

– For mine medlemmer tror jeg dette vil være med på å trygge arbeidsplassene. Du får større muligheter, en bredere kompetanse og et større selskap som jeg er sikker på at vil være mer konkurransedyktig.

De tillitsvalgte i Aker Solutions sier også til NRK fredag at de er positive til sammenslåingen. Konserntillitsvalgt Tommy Angeltveit sier de kan gjøre flere oppgaver når de skal sikre seg kontrakter.

– Vi får et bredere spekter og en mye større portefølje. Vi kan by på mye større deler av arbeidet enn vi har kunnet gjøre tidligere, sier Angeltveit.

Også i Verdal er de Kværner-ansatte positive, sier verftssjef Erik Stiklestad.

– Jeg har snakket med mye folk i dag, og nyheten er tatt veldig godt imot.

Ledelse og tillitsvalgt ved Kværner Verdal.

TILBAKE: Å ta tilbake Aker-navnet er noe de ser frem til, sier Erik Stiklestad (t.v.), som er verftsdirektør for Kværner Verdal. Her sammen med Ståle Johansen, som klubbleder. Ingen av dem har fått signaler om nedbemanning i Verdal, sier de til NRK.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Røkkes sønn får lederposisjon

Aker Solutions og Kværner var samme selskap frem til 2010, da de ble delt inn i egne bedrifter.

Eriksen sier det var riktig å splitte opp selskapene den gangen, da de fikk en større fleksibilitet.

– Nå kan vi videreføre det, men innenfor samme gruppe.

For å få det sammenslåtte selskapet mer strømlinjeformet, skilles deler av driften ut i de to nye selskapene Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture. De nye selskapene er en del av Aker Horizons-satsingen til Aker, som ledes av Kristian Røkke, Kjell-Inge Røkkes sønn.

– Heldigvis har de en del likhetstrakk, svarer Eriksen på spørsmål om dette er et trinn mot at Kristian Røkke en dag kan ta over for faren.

Fornebuporten

Aker Solutions hovedkontor på Fornebu. Aker Solutions ble etablert våren 2004 som Aker Kværner, først med Kværner som hovedaksjonær og morselskap. Etter en fisjon i Aker Solutions ble et nytt selskap ved navnet Kværner etablert i 2011, hovedsakelig med ansvaret for ingeniør-, konstruksjons- og anskaffelsesdelen i Aker Solutions.

Foto: Ints Kalnins / Reuters

Staten støtter sammenslåingen

Næringsminister Iselin Nybø støtter planen om sammenslåing, som hun ser på som «forretningsmessig fornuftig».

– Staten ønsker en best mulig industriell utvikling for Aker Solutions og Kværner. En sammenslåing forventes å skape verdier for både staten som eier og de øvrige aksjonærene, sier næringsministeren i en pressemelding.

Iselin Nybø

Næringsminister Iselin Nybø sier hovedkontoret til det nye, sammenslåtte selskapet vil være i Norge.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser også om at staten blir direkte eiere i de to selskapene som nå fusjoneres.

Staten hadde tidligere indirekte eierskap av rundt 40 prosent i Kværner, Aker Solutions, og Akastor gjennom Aker Kværner Holding, som vil bli avviklet. Staten vil dermed bli direkte eiere av rundt 12 prosent av aksjene i de tre selskapene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger