Hopp til innhold

ANC mener Sør-Afrika bør forlate ICC

President Cyril Ramaphosa og regjeringspartiet ANC mener Sør-Afrika bør trekke seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

ICC utstedte i forrige måned arrestordre på Russlands president Vladimir Putin, noe som innebærer at Sør-Afrika er pålagt å pågripe ham dersom han stiller på toppmøtet i de såkalte Bricks-landene i august.

Sør-Afrika er vertsnasjon for årets toppmøte, der Ramaphosa og lederne fra Russland, Brasil, India og Kina etter planen skal møtes.

– Regjeringspartiet har besluttet at Sør-Afrika bør trekke seg fra ICC, sa Ramaphosa under en felles pressekonferanse med Finlands president Sauli Niinistö i Pretoria tirsdag.

Ifølge den sørafrikanske presidenten skyldes dette at domstolen i Sør-Afrikas øyne behandler enkelte land på urettferdig vis.

– Vi ønsker at spørsmålet om urettferdig behandling skal diskuteres skikkelig, men i mellomtiden har regjeringspartiet nok en gang bestemt at Sør-Afrika skal trekkes ut, sa han.

Ramaphosa vil ikke si om Sør-Afrika kommer til å pågripe Putin dersom han kommer til landet.

– Det spørsmålet blir nå vurdert, sier han.

Det er ikke første gang Sør-Afrika har forsøkt å forlate ICC. Det samme skjedde da Sudans krigsforbrytertiltalte president Omar al-Bashir besøkte landet i 2016. Også da forelå det en arrestordre fra ICC, men Sør-Afrika nektet å pågripe ham.

Beslutningen om å forlate ICC ble den gang stanset i det sørafrikanske rettsvesenet, som slo fast at det ville være grunnlovsstridig å forlate domstolen. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no