NRK Meny
Normal

YS: – Dette er en trussel, Rigmor

YS-leder Tore Eugene Kvalheim sier streiken kommer til å bli svært vanskelig å løse dersom staten og Akademikerne inngår ny tariffavtale.

Tore Eugen Kvalheim

YS-leder Tore Eugen Kvalheim har sett seg lei på at Akademikerne fortsetter å forhandle med staten.

Foto: YS

YS, Unio og LO har valgt å bryte sine forhandlinger om ny tariffavtale med staten. I dag trapper de opp streiken både i stat og kommune.

Les også: Mange vil merke streiken til uka
Les også: – Vi kjem i ein fortvilt situasjon
Les også: Gruveselskap taper 70 millioner om dagen på streiken

Samtidig har Akademikerne fortsatt å forhandle sin statlige tariffavtale. Det har fått de tre andre fagforeningene til å se rødt ettersom de mener det rokker ved at alle fagforeningene i staten har likelydende tariffavtaler.

– Du kan si det er en trussel

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud

Foto: NRK

– Hvis Akademikerne får en avtale som er forskjellig fra den YS, LO og Unio har og vil ha i fremtiden, så vil det blir svært vanskelig å finne en løsning i staten, sa Kvalheim i slutten av Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Utenfor studioet var han klar på hvordan fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud, som forhandler for staten, skulle oppfatte utsagnet.

– Er dette en trussel til Rigmor Aasrud?

– Det kan du si at det er.

Aasrud selv ville ikke kommentere hvordan hun oppfattet utsagnet etter Politisk kvarter.

– Oppfatter du dette som en trussel fra YS sin side?

– Dette får stå for YS sin regning, men vi er i en krevende situasjon for jeg mener vi er tjent med at vi har likelydende tekst i hovedtariffavtalene med alle fire arbeidstakerorganisasjonene i staten. Ellers vil én regel gjelde for én person og en annen regel gjelde for en annen person. Det er uheldig, sa Aasrud utenfor studio.

Men trusler til tross, Akademikernes leder Knut Aarbakke sier hans organisasjon kommer til å fortsette å forhandle så lenge de anser at det er grunnlag for det.

– Vi fortsetter forhandlingene

Knut Aarbakke

Leder for Akademikerne, Knut Aarbakke

Foto: Marit Grut / NRK

Han tror ikke trusselen fra YS vil gjøre det vanskeligere for hans medlemmer å bli enig med staten.

– Den trusselen får stå for deres egen regning. Vi forhandler videre fordi vi mener det er ansvarlig å gjøre på vegne av våre 30 000 medlemmer i staten. De har valgt noe annet, og det har vi full respekt for, sa Aarbakke.

Han ber folk huske at det juridisk sett er fire forskjellige tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdene til de ansatte til staten, men at de til nå har vært likelydende.

– Vi megler videre på vår avtale, og de har valgt å bryte forhandlingene på sin avtale. De har de senere årene valgt å fremme likelydende krav og forhandle samlet. Vi mener det ikke ivaretar våre medlemmer, sa Aarbakke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger