Hopp til innhold

Mange vil merke streiken til uka

Onsdag tok Unio og YS ut medlemmer i streik også i Oslo. Det betyr at mer enn 50 000 offentlige ansatte er i streik. Her kan du se hvem som tas ut hvor – fra LO, YS og Unio i stat og kommune.

Unio-streik i Askøy

Lærerne Hilde Kolseth (t.v.), Magnhild Bye-Ingebrigtsen og Øyvind Mjånes står streikevakt utenfor arbeidsplassen sin, Kleppe skole på Askøy.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Tirsdag og onsdag denne uken tok Unio, Fagforbundet og YS ut andre streikeuttak i konflikten med stat og kommune. Samtidig varslet YS og Unio i Oslo at man heller ikke her klarte å bli enige med arbeidsgiver.

Dermed er mer enn 50 000 offentlig ansatte omfattet av streiken.

Helse, skatt, lærere og loser

Det betyr at mange flere vil merke streiken denne uka. Det vil bli vanskeligere – eller umulig – å få utført mange offentlige tjenester.

Barnehager, fengsler, svømmehaller og lostjenester vil bli rammet, eller lammet, av streik. Ut i streik går parkeringsvakter, UD-ansatte og renholdsfolk. Hjemmetjeneste, helsestasjoner og andre deler av Helse-Norge blir også rammet. Skatt Øst er helt stengt, her kan de risikere å måtte vente lenge på selvangivelsen.

– Vi regner med at dette vil merkes godt, både i etater og departementer, sier lederen av LO Stat, Tone Rønoldtangen, til NTB.

Staten vil mangle 14.000

LO, YS og Unio tok i forrige uke ut til sammen 11.400 statsansatte i streik. Onsdag tok de tre forbundene ut ytterligere 2800 streikende statsansatte.

De fleste av LOs streikende kommer fra departementer og offentlige etater i det første uttaket. Fra onsdag er det Utenriksdepartementet og Vegetaten og Vegdirektoratet i Samferdselsdepartementet som blir hardest rammet når 1300 nye arbeidstakere går ut i streik.

Men også i Kunnskaps-, Helse- og omsorgs- og i Miljøverndepartementet vil mangle godt over 100 LO-organiserte hver når arbeidsdagen begynner onsdag.

Unio rammet først og fremst høyskoler og universiteter, politi og skattevesen i sitt første uttak. Det samme gjelder de som går ut i streik onsdag. Unio har valgt å fortsette der de startet, og tar ut flest folk fra Forskerforbundet, Politiets Fellesforbund og Sykepleierforbundet..

Politiansatte, høyskoler og universiteter – og som de fleste har sett, mangler det værmelding fra Vest- og Midt-Norge om dagen fordi statsmeteorologene der er i streik. Skattevesenet er rammet, det samme er fylkesmenn og Nav-ansatte.

YS Stats nye uttak rammer all losavhengig skipstrafikk, alle losbåtførerne i hele landet tas ut. Fra før er Oslo-losene i streik.

I Arendal fengsel, avdeling Evje, forlater de ansatte jobben, trafikkstasjoner rammes, og det blir mange steder umulig å ta førerkort. I tillegg blir Utenriksdepartementet og Norad hardt rammet.

– Vi ønsker primært å ramme staten, men kan ikke unngå at tredjepart også blir berørt, sier lederen i YS Stat, Pål Arnesen.

Flest i streik i kommunene

LOs Fagforbund, som både er LOs og kommunenes største forbund, trapper opp streiken tirsdag med å ta ut 15.000 nye streikende. I tillegg til de 9500 som ble tatt ut da streiken startet, vil LO da i alt ha 24.500 medlemmer ute i streik.

LO valgte å starte streiken forsiktig, og tok stort sett ut folk i administrative stillinger i første runde.

Tirsdagens streikeuttak vil i langt større grad ramme folk flest, ikke minst barnefamiliene. Da er de streikende medlemmene i stor grad ansatt i barnehager, skoler, SFO, idrettsanlegg og svømmehaller.

YS tar ut 500 nye i kommunene fra tirsdag, og har da i underkant av 1000 kommuneansatte i streik.

YS-streiken rammer først og fremst kemnerkontor, økonomi- og regnskapsfunksjoner i kommunene, skoler, bibliotek og barnehager.

Unio, som tok ut sine streikende først og fremst fra skoler, barnehager og helsetjenester sist torsdag, trapper onsdag opp og tar ut 6400 streikende til i kommunene.

Alle de nye som tas i streik kommer fra kommuner og byer som allerede er berørt, ingen nye steder blir rammet av Unios streikeuttak.

Oslo også i streik

I Oslo kommune forhandlet partene frem til onsdag morgen. Da brøt Unio og YS forhandlingene også der.

Resultatet blir at 547 Unio- og 88 YS-medlemmer ikke stiller på jobb fra torsdag morgen.

43.000 ansatte i Oslo kommune er omfattet av meklingen. Hvis den ikke skulle føre fram, blir i første omgang 2500 tatt ut i streik – de fleste fra skoler, barnehager og skolefritidsordninger. Bydelen Nordre Aker vil bli hardest rammet.

Stille i Oslo havn

Oslo er også rammet av streik på andre områder, fordi de statsansattes organisasjoner streiker.

Blant annet har 42 loser i Oslo vært i streik siden torsdag. Det har derfor vært full stopp i all skipstrafikk som krever los, og det gjelder de fleste skipene som kommer til Oslo.

Flere cruiseskip har i helgen måttet snu og dratt til andre havner, blant annet i Sverige og i Danmark. Losstreiken kan også få konsekvenser for bensin- og drivstofftilførselen på Østlandet, fordi ingen tankskip kommer inn til Sjursøya i Oslo.

Streiken gjelder ikke utenlandsferjene, disse har ikke losplikt, men en egen ordning.

Ifølge Kystverket er det ikke gitt noen dispensasjoner for losplikten hittil under streiken.

Akademikerne venter

Den fjerde fagforeningen i det offentlige oppgjøret, Akademikerne, er foreløpig ikke i streik. Både for oppgjøret i kommunene, i staten og i Oslo er meklingen satt på vent inntil videre.

Det kan bli verre hvis partene ikke går tilbake til forhandlingsbordet med det første: Til sammen organiserer De fire store organisasjonene rundt 600.000 ansatte i offentlig sektor.

SE OGSÅ:

Disse er tatt ut i streik fra Unio i Oslo.

Her er de tatt ut i streik fra YS i Oslo.

Liste over Fagforbundets store uttak tirsdag – kommuner og fylker

SE OGSÅ: Streikeuttak fra YS Stat onsdag

Unios streikeuttak 24. mai og 30. mai

AKTUELT NÅ