Hopp til innhold

Wara: – Oslo tåler ikke mer innvandring

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener gjengkriminaliteten i Oslo skyldes for stor innvandring. – Helt utrolig, svarer byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Justisministeren mener alt for stor innvandring er grunnen til problemene med skyting og vold i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen møtte han til duell i Dagsrevyen.

De siste dagene har NRK omtalt en kraftig økning i kriminalitet blant unge i Oslo den siste tiden. Særlig er unge gjengangere en bekymring hos Oslo-politiet.

– Vi må være ærlige hvis vi skal løse problemet. Dette kommer av altfor stor innvandring under de tidligere regjeringene. Oslo tåler ikke mer innvandring, sa justisminister Tor Mikkel Wara på Dagsrevyen i kveld.

Der møtte han byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), til duell. Wara mener sistnevnte ikke tør snakke om etnisitet.

– Dette er helt utrolig, kontret Johansen.

– Fremskrittspartiet har hatt justisministre i fem år! Det har vært altfor lite politi, det har vært gjengdannelser, og dere har ikke hatt evne til å gjøre noe med det. Jeg er glad for at dere gjør noe nå, men innvandringspolitikken har dere ansvaret for, fortsatte han.

Beslaglagte våpen hos politiet i Oslo

BESLAG: Etter en rekke slagsmål sommeren 2017, viste Grønland politistasjon hvilke våpen som typisk blir beslaglagt etter en slåsskamp i ungdomsmiljøer. Machete, kniver, slåsshansker og strømpistol går igjen.

Foto: NRK

Tre prosent av Oslos unge registrert hos politiet

Ferske tall fra den såkalte Salto-rapporten som blir offentlig 8. mai, viser at tre prosent av de rundt 50.000 unge i Oslo fra 10 til 17 år ble registrert av politiet i 2017.

Av de om lag 1500 som ble registrert er 151 såkalte gjenganger hos politiet.

Salto er navnet på samarbeidet mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.

Oslo-politiet vil nå hasteansette flere politibetjenter etter flere alvorlige voldsepisoder den siste tiden.

Justisminister Tor Mikkel Wara møtte byrådsleder Raymond Johansen til duell i Dagsrevyen.

Skylder på hverandre

Dagsrevy-duellen fortsatte med at Wara og Johansen flere ganger plasserte ansvaret hos den andre.

– Du var partisekretær under den forrige regjeringen. Nå har vi de laveste asyltallene på 20 år. Vi har sendt 20.000 kriminelle ut av landet. Dere inviterte flere inn, sa Wara.

RETTELSE: Justisdepartementet opplyser i kveld at justisministeren her brukte feil tall, og at det riktige er at 10.000 kriminelle har blitt sendt ut av landet i det aktuelle tidsrommet. Justisministeren beklager feilen.

Raymond Johansen parerte med å hevde at hans byråd har gjort langt mer for integreringen enn Waras parti.

– Vi har blant annet styrket bydelsøkonomien med 1,2 milliarder kroner etter at ditt parti styrte Oslo i 20 år. Vi har styrket barnehagene, mulighetene til å lære norsk, vi har gratis aktivitetsskole og barnehage for å få folk gjennom utdanningsløpet, sa Johansen.

Wara gjentok at mye av gjengproblemene handler om etnisitet og kulturelle problemer, og at det derfor var viktig å stanse innvandringen til Oslo. Hvordan det skal gjøres konkret sa han ikke noe om.

Johansen hevdet på sin side at det først og fremst er fattigdom som er roten til gjengproblemene.

– Mange europeiske byer har de samme problemene og de har ikke lykkes. Vi skal lykkes der hvor ingen andre har lyktes, sa Wara.

– Da skal du være glad for at det er jeg som er byrådsleder og ikke en fra ditt parti, svarte Johansen.

AKTUELT NÅ