Hopp til innhold

Vurderer å videreføre krisetiltak: – Vanskelig for å tro at den vil hjelpe oss

Regjeringen vurderer å videreføre ordningen, som gjør at staten betaler inntil 15.000 kroner for per permitterte ansatte som hentes tilbake. Ordningen har ikke truffet, mener NHO.

Finansminister Jan Tore Sanner

KRISEPAKKER: Regjeringen vil legge frem nye krisetiltak nå tidlig i høst. Et viktig mål er å bekjempe arbeidsledighet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Foto: Ole Berg-Rusten

Etter en relativt god sommer hvor folk flokket på norgesferie, ser høsten vanskelig ut for Petter Stordalens hotellkjede, Nordic Choice Hotels.

Karin Sjögren

SPISSES: At koronakrisen treffer ulike bransjer på forskjellige måter, gjør at regjeringen bør se på mer spissede tiltak, mener HR-direktør i Nordic Choice Hotels, Karin Sjögren.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

At staten betaler deler av lønnen for å hente tilbake permitterte, hjelper ikke dem. For problemet er at det ikke er nok å gjøre, forklarer HR-direktør Karin Sjögren.

– Når man er inne i en krise av et slikt omfanget, så er kanskje det tidspunktet til å tenke annerledes, og at her er det faktisk ikke mulig å få én ordning som passer alle.

En god sommer hvor nordmenn på norgesferie gjorde at de fikk hentet tilbake mange permitterte ansatte.

– Det gjorde vi uavhengig av lønnstilskuddsordningen, sier Sjögren.

ANDEL AV ARBEIDSSTYRKENARBEIDSLEDIGE
FØR KORONA
ARBEIDSLEDIGE
ETTER KORONA
Reiseliv og transport
3.4%
13.6%
Butikk- og salgsarbeid
2.9%
6.8%
Kontorarbeid
3.2%
5.8%
Serviceyrker og annet arbeid
2.7%
5.8%
Ledere
2.4%
5.5%
Oppdatert 2. februar

Vurderer videreføring

I utgangspunktet kan bedrifter søke om lønnstilskudd for juli og august, når søknadsportalen åpner i oktober. Finansminister Jan Tore Sanner sier til NRK at regjeringen vil legge frem nye krisepakker nå tidlig på høsten.

Finansminister Jan Tore Sanner

KRISEPAKKER: Regjeringen vil legge frem nye krisetiltak nå tidlig i høst. Et viktig mål er å bekjempe arbeidsledighet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Foto: Ole Berg-Rusten

– Det er viktig for oss at flest mulig kommer tilbake i jobb. Derfor vurder vi nå å innføre denne ordningen for en ny periode.

Men videreføring av lønnstilskudd vil neppe hjelpe Choice fremover, sier Sjøgren, som etterlyser krisepakker som er bedre tilpasser næringene.

– Sånn som bookingene ser ut, så har jeg vanskelig for å tro at den vil hjelpe oss.

Arbeidsledighet Helt ledige i norge

127 288 total
3 319 nye
Graf fra 3. mars
Oppdatert 2. februar

– En ordning som ikke treffer

NHO, som sammen med LO tok ønsket en slik ordning nå i vår, mener den ikke har truffet. Direktør for arbeidsliv i arbeidsgiverorganisasjonen, Nina Melsom, peker nettopp på at næringene som er hardest rammet ikke har nok å gjøre.

Nina Melsom

SKRU: Nina Melsom, som er direktør for arbeidsliv i NHO, sier at lønnstilskuddsordningen ikke treffer. Hun inviterer regjeringen til dialog for å se hvordan ordningen kan skrus på, slik at den treffer behovet.

Foto: Terje Bendiksby

– Vi har vært ute med en medlemsundersøkelse, og tilbakemeldingen er at de opplever at dette er en ordning som ikke treffer.

Melsom inviterer regjeringen til dialog med partene i arbeidslivet. Hun sier de må finne løsninger for bedriftene hvor smitteverntiltak gjør at bedriftene ikke kan hente tilbake permitterte ansatte.

– Jeg mener at vi nå må bruke tiden til å evaluere og se om man kan skru litt på ordningen, slik at den bidrar til å flere tilbake i jobb.

Også kompensasjonsordningen for næringslivet gikk ut ved månedsskiftet, noe blant annet NHO har reagert på. ​​

– Behov for nye tiltak

For å få lønnstilskudd må bedriftene ha hatt permitterte ansatte 28. mai. Fra utgangen av mai til utgangen av august, falt arbeidsledigheten med 131.000 personer – til 213.000 helt eller delvis arbeidsledige.

Hvor mye av dette fallet som skyldes lønnstilskudd og hvor mye som skyldes bedring i økonomien og mildere smittetiltak – er uklart.

– Vi vet fortsatt at arbeidsledigheten er høy, og derfor er det behov for nye tiltak, sier finansministeren.

Selv om perioden ordningen gjelder for var i sommer, så kan ikke bedriftene søke om lønnstilskudd før i oktober. Det er dermed usikker hvor mange som blir å benytte seg av den, og hvor mye den vil koste staten.

Sanner sier at det er viktig at denne type ordninger blir midlertidige.

– Vi kan ikke over tid subsidiere bedrifter som tar permitterte tilbake.

Ber om økt støttebeløp

Det er avgjørende at regjeringen nå raskt bekrefter at lønnstilskuddsordningen forlenges og forbedres, mener Virke, som representerer handels- og tjenestenæringen.

– Det har betydning for om virksomheter vil ta folk tilbake også nå i september, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

De viser til ferske tall fra medlemmene deres, som viser at til tross for svakheter, har ordningen bidratt til at virksomheter har turt å ta tilbake permitterte.

– Regjeringen må invitere til forbedringer i ordningen. Blant annet bør støttebeløpet økes, kravet om at folk må fullt tilbake i samme stillingsprosent må bort og forbudet mot senere permittering bør bort, sier Horneland Kristensen videre.

AKTUELT NÅ