Hopp til innhold

Overfallsovergripere dropper «lysløypen» - her slår de til nå

Her er kartet som politiet mener viser at sjansen for å bli overfalt og voldtatt i Oslo sentrum nå er mindre enn i fjor på denne tid – men desto større utenfor.

Voldtektskart

Politiet har laget dette kartet som viser at overfallsvoldtektene så langt i år har spredt seg utover byen i langt større grad enn i fjor, da flertallet skjedde innenfor ring 2 (rød ring).

– Det er trender vi har sett andre steder, der overgripere forflytter seg til andre steder når det settes inn tiltak et annet sted, sier politiinspektør Hanne Kristin Rhode til NRK.no.

Drabantbyer og villastrøk

Analytikerne ved vold- og sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt har gått igjennom alle overfallsvoldtektene i Oslo i fjor og så langt i år, og ser en tydelig trend: De brutale overfallsmennene unngår i større grad «lysløypen» i indre by.

I fjor var sjansen for å bli utsatt for overgrep desidert størst innenfor den såkalte Ringvei 2, som omfatter Oslo sentrum og sentrumsnære bydeler som Grünerløkka, Majorstuen og Grønland. Mange unge kvinner tar turen hjem til fots fra byen i disse områdene, ofte beruset og alene, noe som gjør dem til potensielle ofre. Majoriteten av de 55 anmeldte overfallsvoldtektene i fjor skjedde her.

Blant de 15 overfallsvoldtektene som er anmeldt i hovedstaden så langt i år, er det en økning i overgrep utenfor Ringvei 2 – som drabantbyene på Romsås og Høybråten og villastrøk på Nordre Aker og Nordstrand. Halvparten av overgrepene skjedde utenfor byen, noe som ikke er vanlig.

Og det er neppe tilfeldig, mener politiet.

Les videre under bildet!

Overfallsvoldtekter 2011

Dette kartet viser hvor overfallsvoldtektene i Oslo skjedde i 2011.

– Det ble satt inn en rekke tiltak i disse områdene, og det var et stort mediefokus rundt dette da vi hadde mange overfallsvoldtekter i fjor høst. Ifølge dette kartet flytter de seg utenfor ring 2, og det medietrykket bidro nok til at overgriperne flyttet seg ut av byen, sier Rohde.

– Ikke politi på hvert gatehjørne

Politiet ser også en viss forskyvning i tidspunktene. Mens timen mellom 2 og 3 natt til søndag var den desidert mest risikable tiden å bevege seg ute i fjor, skjer overfallsvoldtektene nå i økende grad fredag og natt til lørdag, noe senere om natten. Rohde er forsiktig med å overtolke disse tallene, og er mest den geografiske spredningen ikke må bli noen hvilepute for verken politi, politikere og andre aktører som jobber med å forebygge voldtekter, advarer hun.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

– IKKE LØST FORDI DE FLYTTER SEG: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde advarer mot å tro at man har løst problemet selv om tiltakene i sentrum ser ut til å ha hatt effekt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Den største fellen er å tro at man har lykkes fordi man har lykkes ett sted, for da forflytter kriminaliteten seg, sier Rhode.

I tillegg gjør det politiets jobb ekstra utfordrende.

– Spredning i geografisk område påvirker ikke etterforskningen. Men det skal vanskeliggjøre forebygging, sier hun.

– Bør det settes inn tiltak mot disse områdene?

– Vi bør se vidt og sette inn tiltak over hele byen. Men politiet kan ikke forebygge voldtekter alene, og vi vil aldri kunne ha politi på hvert gatehjørne. Nettopp derfor er andre samfunnsaktørers jobb så viktig, sier hun.

Blant tiltakene som ble satt inn etter voldtektsbølgen i fjor høst, er bedre belysning, beskjæring av busker, flere nattbusser, frivillige og politifolk ute i helgene og maning til strengere håndtering av skjenketidene. Oslo kommune jobber med en tiltaksplan mot overfallsvoldtekter som skal vurdere hvilke tiltak som skal settes inn på lengre sikt.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Video Voldtektsbølge i Oslo

VANSKELIG Å OPPKLARE: Bare 8 av 55 overfallsvoldtekter i fjor er oppklart. Her sikrer politiet spor etter en av de etterforskningsmessig svært vanskelige sakene.

Foto: Nyhetsspiller

Natteravnene var blant de som mobiliserte stort under voldtektsbølgen i Oslo i fjor høst. De er konsentrert i sentrum, mens det i bydelene hovedsakelig er foreldre som går – men de avslutter til gjengjeld rundt midnatt. I sentrum går vaktene til rundt halv fire-fire.

– Det er sterkt beklagelig at det nå foregår mer utenfor sentrumskjernen. Vi har fokuset vårt der, men det er viktig å sette søkelyset på det som skjer utenfor. Vi vil oppfordre gruppene våre i bydelene til å være obs på den problemstillingen, sier leder Lars Norbom til NRK.no.

104 prosent økning

Over 100 frivillige i gule vester var ute i Oslos gater i fjor høst, men nå er det i snitt rundt 15 personer ute hver helg. Norbom er likevel fornøyd med innsatsen.

– Tidligere hadde vi bare patruljer ute annenhver fredag og lørdag, nå har vi hver. Det er naturlig at trykket avtok litt med oppmerksomheten, sier han.

I fjor var det en økning på 104 prosent for anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo. Hittil i år er det en beskjeden økning, fra 13 i fjor på denne tid til 15. Byråd Ola Elvestuen (V) stilte under et seminar om forebygging av overfallsvoldtekter tirsdag at spørsmål om hvorvidt økningen i fjor representerer en bølge, eller en varig utvikling.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Demonstrasjon mot overfallsvoldtekter i Oslo

ENGASJEMENT: Det var stort engasjement i Oslo i fjor da byen ble rammet av svært mange overfallsvoldtekter.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Vi hadde en bølge i fjor høst, og en voldsom mobilisering. Så ser vi det har skjedd også i etterkant. Vi må ha samme styrke på tematikken nå, helt uavhengig av graden av oppmerksomhet rundt overfallsvoldtekter, sier Elvestuen til NRK.no.

Han vil ikke forskuttere noen nye tiltak i områdene utenfor bykjernen, gitt de nye dataene fra politiet – men er åpen for at Oslo kommune kan bidra dersom politiet ber om det.

– Vi må gjøre en vurdering i samarbeid med politiet rundt slike tiltak, det må være de som har oversikten over det.Vi må gjennomføre tiltak som holder over tid, og det er jo ikke ett tiltak som er avgjørende, men summen som gir en forebyggende effekt, sier han.

Natteravn

FÆRRE: I fjor var det over 100 som meldte seg til helgepatruljering med natteravnene. Nå er det i snitt rundt 15 i Oslo sentrum.

Foto: Mats Sparby / NRK

AKTUELT NÅ