Hopp til innhold

Nå får du vite hva legen tjener på legemidler

Snart kan norske pasienter selv sjekke om fastlegen står på lønningslisten hos ulike legemiddelvirksomheter.

Lars Alnæs, rådgiver i Legemiddelindustrien

Lars Alnæs, rådgiver i Legemiddelindustrien, mener det er ryddig å informere publikum om hvilke leger som mottar lønn og honorarer fra legemiddelindustrien.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Legene har ansvaret for å skrive ut resepter og anbefale medisiner til pasienter. Samtidig får mange norske leger lønn og honorarer fra farmasibransjen for å utføre kliniske studier og holde foredrag om legemidler som selskapene selv produserer. Slike økonomiske bånd mellom leger og legemiddelindustrien har skapt debatt.

Nå ønsker legemiddelindustrien å få en slutt på mistenkeliggjøringen ved å offentliggjøre hvor mye legene tjener på samarbeidet med industrien.

– Initiativet om offentliggjøring kommer fra legemiddelindustrien fordi vi ønsker å være åpne om vår egen praksis og skape tillit, sier Lars Alnæs, rådgiver i Legemiddelindustrien (LMI) til NRK.

Kan reservere seg mot offentliggjøring

Hege Gjessing

Legeforeningen kommer ikke til å gå ut med en generell oppfordring til å benytte seg av reservasjonsretten, sier Hege Gjessing.

Foto: Legeforeningen/CC

Fra årsskiftet skal alle betalinger fra legemiddelselskaper til leger registreres og offentliggjøres på selskapets nettsider. Men legene kan reservere seg mot offentliggjøringen, skriver fagtidsskriftet Dagens Medisin.

– Dersom et legemiddelfirma betaler en lege for å holde et foredrag, skal legens navn, honoraret og eventuelle reiseutgifter registreres. Informasjonen blir tilgjengelig dersom legen samtykker, forklarer Alnæs.

Legeforeningen har ingen motforestillinger til at denne informasjonen kan bli publisert.

– Åpenhet om denne type samarbeid er med å sikre befolkningens tillit til relasjonene. Det viktigste er at legene informeres om dette på en god måte, slik at en eventuell offentliggjøring ikke kommer som en overraskelse, sier Hege Gjessing, president i Legeforeningen, til NRK.

– Vi mener det er positivt at man får muligheten til å reservere seg mot publiseringen av personlige opplysninger, og ser ikke noe galt dersom enkelte vil ønske dette av ulike årsaker, sier Gjessing.

– Pasienten må føle seg trygg

Det er den europeiske legemiddelforeningsgruppen EFPIA som står bak offentliggjøringsinitiativet, som skal gjelde i hele Europa.

– Forholdet mellom leger og legemiddelindustrien er adskillig mer kronglete i resten av Europa enn her i Norge. Pengebeløpene er større og åpenheten er mindre, sier professor Steinar Westin ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

– I Norge har vi hatt en økende aksept for mer åpenhet, så jeg tror mange av de norske legene er allerede innforstått med at offentliggjøring er en riktig utvikling, sier Westin.

– Hovedprinsippet er at pasienten må føle seg trygg om at legens beslutninger om behandling, ikke påvirkes av legens private økonomiske interesser.

AKTUELT NÅ