Hopp til innhold

Legemiddelgigant dropper legehonorarer

Legemiddelgiganten GlaxoSmithKline vil fjerne enhver mistanke om økonomiske bindinger mellom selskapet og helsepersonell, og har derfor sluttet å betale sine foredragsholdere.

Åge Nærdal, administrerende direktør i GSK

Norske leger reagerer forskjellig på at de ikke lenger får betalt for oppdrag de gjør for GSK. – Noen synes det er kjipt, at det er rimelig å få betalt når de gjør en jobb. Andre synes det er greit, sier farmasikonsernets administrerende direktør i Norge, Åge Nærdal.

Foto: GlaxoSmithKline

For to år siden brukte GlaxoSmithKline (GSK) i Norge rundt to millioner kroner på honorarer til leger. Nå dekkes kun reiseutgifter som leger og annet helsepersonell måtte ha når de stiller som foredragsholdere på GSKs salgsmøter.

– Noen synes det er kjipt, at det er rimelig å få betalt når de gjør en jobb. Andre synes det er greit, fornuftig og i takt med tidsånden, forteller Åge Nærdal, administrerende direktør i den norske avdelingen av det globale farmasikonsernet GSK til NRK.

Vil skape tillit

Legemiddelindustrien i hele Europa innfører nå et nytt regelverk der alle betalinger fra legemiddelselskaper til leger skal registreres og offentligjøres på selskapenes nettsider, skriver fagbladet Dagens Medisin.

GSK, en av verdens største legemiddelprodusenter, har selv valgt å gå ett skritt lenger for å eliminere mistanke om økonomiske bånd mellom seg og legene, som har ansvaret for å skrive ut resepter og anbefale medisiner til pasienter.

Den 1. januar sluttet GSK i Norge å betale leger og annet helsepersonell for å stille som foredragsholdere på selskapets salgsmøter. Om ett år blir de nye reglene gjeldende for GSK globalt.

– Mange har stilt spørsmål ved samarbeidet mellom leger og legemiddelfirmaene. Vi ønsket å fjerne tvilen som måtte være til stede ved å slutte å honorere foredragsholdere, sier Åge Nærdal, administrerende direktør i den norske avdelingen av det globale farmasikonsernet GSK, til NRK.

– Samhandling til pasientens beste

Sissel Lønning Andresen, daglig leder i Pfizer Norge

Det er legitimt at leger får betalt for arbeid de gjør for legemiddelprodusentene, mener daglig leder i farmasiselskapet Pfizer i Norge, Sissel Lønning Andresen.

Foto: Pfizer

GSKs amerikanske konkurrent, legemiddelfirmaet Pfizer, hadde omtrent tilsvarende utbetalinger i honorarer til helsepersonell og helseorganisasjoner i fjor. De ønsker Legemiddelindustriens nye åpenhetsordning velkommen, men minner om at samarbeid er viktig.

– Samhandling mellom legemiddelprodusenter og helsepersonell kommer pasientene til gode i form av utvikling av nye legemidler og bedre pasientbehandling, mener selskapets daglige leder Sissel Lønning Andresen.

Andresen synes det er legitimt at legene får betalt for oppdragene de utfører for legemiddelprodusentene, men ser viktigheten av at allmennheten og myndighetene har tillit til partene.

– Vi tror at økt åpenhet kan bidra til å avmystifisere forholdet mellom legemiddelprodusenter og helsepersonell, sier hun.

AKTUELT NÅ