Hopp til innhold

Vil kaste Saudi-Arabia ut av FNs menneskerettighetsråd

Sosialistisk Ungdom vil kaste Saudi-Arabia ut av FNs råd for menneskerettigheter. Amnesty International Norge mener landet systematisk bryter disse rettighetene.

Raif Badawi demo i Sveits i 2015

DEMONSTRASJON FOR BLOGGER: Fredag markerer Amnesty International at det er ett år siden den saudiske bloggeren Raif Badawi fikk 50 piskeslag for sine fredelige ytringer. Demonstrasjonen finner sted utenfor Saudi-Arabias ambassade på Skarpsno.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

– Vi krever at utenriksministeren går til FN og ber om at Saudi-Arabia kastes ut av menneskerettighetsrådet, sier Nicholas Wilkinson, leder for Sosialistisk Ungdom (SU).

Nicholas wilkinson leder for Sosialistisk Ungdom

Nicholas Wilkinson, leder for Sosialistisk Ungdom (SU).

Foto: Fayruz Sado

Han mener det er uakseptabelt at Saudi-Arabia får være med i rådet når landet selv står bak gjentatte brudd på menneskerettighetene.

I fjor ble minst 152 mennesker dømt til døden i Saudi-Arabia. Dette er det høyeste tallet siden 1995. 2. januar i år ble 47 personer henrettet på samme dag, noe som vekte harme i store deler av den arabiske verden. I Teheran ble den saudiarabiske ambassaden stormet av rasende demonstranter.

Kritiske røster vil kaste Saudi-Arabia ut av FNs råd for menneskerettigheter. Amnesty mener landet systematisk bryter disse rettighetene.

– Fra dårlig til verre

Amnesty International følger nøye med på utviklingen i Saudi-Arabia.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Massehenrettelsen sendte sjokkbølger gjennom regionen. Det siste året har menneskerettssituasjonen i Saudi-Arabia gått fra dårlig til verre, mener generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs.

I 2014 ble Saudi-Arabia valgt inn i FNs råd for menneskerettigheter. Landet har også fått et spesielt verv, og leder panelet som skal intervjue spesialrapportører som avdekker brudd på menneskerettighetene.

Egenæs mener det er et stort paradoks at Saudi-Arabia skal ha denne rollen, men ser likevel dette som en mulighet til å påvirke.

– Dette er den perfekte anledning til å skru opp kritikken mot Saudi-Arabia. Nå kan vi si at disse vervene kommer med forpliktelser og dere bryter dem hver eneste dag, sier Egenæs.

Laster Twitter-innhold

– Viktig organ for dialog

Ifølge Utenriksdepartementet er Norge sterkt bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, ikke minst den utstrakte bruken av dødsstraff.

Kommunikasjonsrådgiver UD Hilde Steinfeld

Hilde Steinfeld, pressetalsperson i Utenriksdepartementet

Foto: Presse / UD

– Norge har gjentatte ganger tatt opp dette med saudiske myndigheter, sier Hilde Steinfeld, pressetalsperson i Utenriksdepartementet.

På spørsmålet om hva departementet mener om oppfordringen fra Sosialistisk Ungdom, svarer Steinfeld at menneskerettighetsrådet er viktig for dialogen.

Rådet er en viktig arena for verdifulle meningsutvekslinger om spørsmål rundt menneskerettigheter, både med land man er enige med og land man er uenige med, sier Steinfeld.

Laster Twitter-innhold

– FN ikke bare for de perfekte

Venstre-leder Trine Skei Grande er skeptisk til å fryse ut Saudi-Arabia, men ber Børge Brende (H) fordømme og presse landet.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Jeg skjønner aggresjonen, og jeg har også en flau smak i munnen. Men å tro at man får til mer ved å dytte alle ut i mørket er ingen god strategi, sier Skei Grande, som har mer tro på dialog.

– Selv om vi tar avstand fra mange regimer, må vi strekke oss mot og strekke opp land som gjør feil. FN-systemet er ikke bare for de rene og ranke hvor alt er perfekt. Det finnes også menneskerettighetsbrudd i Norge, minner Venstre-lederen om.

AKTUELT NÅ