Hopp til innhold

– Saudi-Arabia har mer enn doblet antall henrettelser

Saudi-Arabia har i år mer enn doblet antall henrettelser, og dødsdommene næres av et juridisk system stappfullt at hull, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Indonesisk familie med plakat

Familien til indonesiske Siti Zainab viser frem en plakat av henne i sitt hjem i Bangkalan på Java. Siti Zainab ble henrettet i Saudi-Arabia 14. april i år etter å ha blitt dømt for å ha drept den saudiarabiske kvinnen Noura al-Morobei med kniv i 1999. Nesten halvparten av alle som henrettes i Saudi-Arabia er utlendinger, mange av dem hushjelper som Zainab.

Foto: JUNI KRISWANTO / AFP

102 mennesker ble henrettet i Saudi-Arabia i første halvår i år, mot 90 i hele fjor, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty i en rapport som offentliggjøres tirsdag.

Detaljene organisasjonen har samlet inn om henrettelsene tegner et bilde der tilfeldigheter avgjør hvem som får leve og hvem som må dø:

  • De fleste henrettelser i Saudi-Arabia skjer med halshugging, eller i noen tilfeller ved skyting. I noen tilfeller foregår henrettelsene offentlig og de døde kroppene og avkuttede hodene blir etterpå stilt ut.
  • Nesten halvparten – 48,5 prosent – av de som er blitt henrettet siden 1985 er utlendinger. Mange av dem ble nektet skikkelig tolkehjelp under rettssakene og ble tvunget til å skrive under på dokumenter de ikke forstod.
  • Fra august 2014 til juni 2015 er minst 175 mennesker henrettet – et gjennomsnitt på en henrettelse annenhver dag.
  • En tredel av alle henrettelser siden 1985 ble gjort etter forbrytelser som ikke oppfyller kravet om «mest alvorlige forbrytelser» som tillater henrettelser etter internasjonal lov.
  • Familiene til de henrettede får ofte ikke beskjed om at de er henrettet, og får noen ganger først vite om det gjennom media.

Det er ytterst skammelig å dømme folk til døden etter svært mangelfulle rettslige prosesser. Dødsstraff er forferdelig i alle sammenhenger og er spesielt beklagelig når det skjer etter tilfeldig etter åpenlyst urettferdige rettssaker.

Said Boumedouha, leder for Midtøsten- og Nord-Afrika-avdelingen i Amnesty International / Amnesty International

Mangler straffelov

Saudi-Arabias sharia-baserte rettssystem mangler en formell straffelov. Det åpner for utstrakt bruk av skjønn og gir dommere stor makt til å ilegge dødsstraff.

Desi Sri Rahayu

Desi Sri Rahayu, den ti år gamle datteren til Karni Binti Medi Tarsim, viser frem et bilde av moren sin mens hun sitter på farens fang. Moren, en indonesisk hushjelp, ble henrettet i Saudi-Arabia 16. april i år.

Foto: STR / AFP

John Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
For enkelte forbrytelser åpner lovverket til og med for å dømme tiltalte til døden bare basert på mistanke.

Amnesty viser også til at dødsdommer noen ganger blir ilagt etter hemmelige rettssaker. Tiltalte blir ofte nektet kontakt med advokat og tilståelser som kommer frem etter tortur kan være nok til en dødsstraff.

Saudi-Arabia avviser kritikken og sier at bruken av dødsstraff er i tråd med islamsk sharialov og bare blir brukt for de «mest alvorlige forbrytelser».

- Krever at Norge sier fra

Sverige har sagt kraftig fra om hva landet mener om menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.

Den svenske utenriksministeren Margot Wallström ble i mars nektet å snakke om menneskerettigheter under et møte i Den arabiske liga i Saudi-Arabia. Det førte til at Sverige avsluttet en kontrakt om våpensalg til Saudi-Arabia.

Nå krever den norske avdelingen av Amnesty at norske myndigheter sier klarere fra om bruddene.

– Denne rapporten viser hvordan menneskerettighetsbruddene i Saudi-Arabia er systematiske og utbredt. Norske myndigheter må protestere høyere og tydeligere mot dette store bildet av en stat som undertrykker og dreper, sier generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, til NRK.

Ikke bare henrettelser

Raif Badawi

Raif Badawi er dømt til 1000 piskeslag for å «fornærmet islam»

Foto: Privat/Amnesty

Dagens rapport tar for seg henrettelser, men Saudi-Arabia er også kritisert for en rekke andre brudd på menneskerettighetene.

Bloggeren Raif Badawi ble i fjor dømt til fengsel i 10 år og 1000 piskeslag fordi han opprettet en debattside på internett.

Han ble pisket 50 ganger i januar, men piskingen er siden satt på vent, angivelig på grunn av helsen hans.

– Norske myndigheter har i det siste vært klare i sin fordømmelse av menneskerettighetsbruddene mot den kjente saudiarabiske bloggeren Raif Badawi, sier John Peder Egenæs.

I tillegg til behandlingen av enkeltpersoner er kongeriket også notorisk for behandlingen av kvinner, der grunnleggende menneskerettigheter brytes på en rekke områder.

Henrettelser i verden

Land

Henrettelser 2013

Henrettelser 2007-2013

Kina

Flere tusen

Flere titusen

Iran

369 

2032 

Irak

169

425 

Saudi-Arabia

79

502

Nord-Korea

70

70

USA

39

259

Somalia

34

57

Sudan

21

51

Jemen

13

165

Japan

8

41

Dreier seg om offentliggjorte henrettelser

 

KIlde: Amnesty International

Ekspander/minimer faktaboks

SISTE NYTT

Siste nytt