Breivik-forsvarere vil ikke be om nye sakkyndige

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sier han ikke har tillit til at nye sakkyndige skal ha den nødvendige kunnskapen for å kunne gi en riktig vurdering av ham.

Geir Lippestad utenfor Ila fengsel

Forsvarer Geir Lippestad diskuterte i dag Den rettsmedisinske kommisjonens konklusjon med sin klient Anders Behring Breivik.

Foto: NRK

Forsvarer Geir Lippestad besøkte Anders Behring Breivik i Ila fengsel i ettermiddag.

– Vi har hatt en lang samtale om rapporten og hvordan vi skal forholde oss til den, sa Lippestad.

Disse ønsker Breivik som vitner

Sammen med Breivik kom han frem til at de ikke vil be om nye sakkyndige.

– Hans egne ord for det er at han ikke har tillit til at nye sakkyndige har den kunnskapen som skal til for å gi en riktig vurdering av ham, sier Lippstad.

Breiviks forsvarer sier at det er klok beslutning å ikke be om nye sakkyndige.

– Han er opptatt av at det kommer mennesker som kan noe om historie, statsvitenskap og politisk motivert vold. Slike personer vil vi høyst sannsynlig føre som vitner under rettssaken i stedet, sier Lippestad.

Breivik: Samtalene har ikke funnet sted

Den rettsmedisinske kommisjon kunngjorde i går at den ikke har noen vesentlige bemerkninger til rapporten og stiller seg dermed bak den.

Det skjedde til tross for at NRK vet at minst tre av medlemmene i kommisjonen hadde innvendinger mot rapporten.

Lippestad forteller at Breivik mener at 80 prosent av innholdet i samtalene med de sakkyndige ikke har funnet sted, og sier at det vil bli stilt en del spørsmål til de sakkyndiges rapport når rettssaken begynner.

Lippestad: To gode dommere

I dag offentliggjorde Oslo tingrett hvilke dommere som skal dømme i saken mot Breivik, når rettssaken begynner. De to er Wenche Elizabeth Arntzen og Arne Lyng.

– Dette er to dommere som vi mener er gode og meget erfarne dommere, sier Lippestad om utnevnelsen.

I tillegg til de to fagdommerne, skal det finnes tre lekdommere. Det blir dermed såkalt forsterket rett. Det normale i en tingrett er at man har én fagdommer og to lekdommere.

Rettssaken mot Breivik begynner i Oslo tingrett 16. april 2012. Det er ventet at den vil vare i ti uker. Tiltalebeslutningen blir trolig klar først i månedsskiftet februar-mars.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger