Hopp til innhold

Vil hindre foreldre i å DNA-teste barn

Salget av DNA-tester til hjemmebruk øker kraftig i Norge, og flere tror det er fare for at foreldre vil bruke dem på barn. Bioteknologirådet mener det trengs et lovforbud.

Gutter spiller fotball

TESTES? En gentest kan svare på om barn har muskelanlegg for utholdenhet eller sprint, og dermed også hva barnet kan bli best på innen idrett.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Siden i fjor har DNA-tester for om du har anlegg for å legge på deg eller til å springe fort vært i salg på norske apotek.

Det er bare et tidsspørsmål før de tas i bruk på barn, mener Lars Engebretsen, forskningsleder i Den olympiske komite og professor ved Idrettshøyskolen og UiO.

Selvtesten YesNo

MUSKELTEST: Denne kan du kjøpe på norske apoteker.

Foto: Skjermdump

– I USA brukes slike tester av foreldre som har store ambisjoner på barnas vegne, for å sjekke om de har best anlegg for utholdenhet eller sprint, sier Engebretsen.

– Jeg er helt sikker på at dette vil komme til Norge også.

Har solgt 10.000 tester

Hvor vanlig det er at foreldre gentester barna sine i Norge, er umulig å si.

Så langt i år er det solgt over 10.000 DNA-tester fra 450 apoteker og fra importør. Det er en salgsøkning på 50 prosent fra i fjor, opplyser selskapet Swereco som leverer testene.

I tillegg kan en drøss ulike DNA-tester kjøpes ved et tastetrykk på nettet. Markedet for hjemmetester er i kraftig vekst internasjonalt.

– Må ikke styres fra dag én

Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Elisabeth Strengen Gundersen, er bekymret.

– Vi er veldig skeptiske til slik «hjemmetesting». Skrekkscenarioet er at barna gentestes omtrent før de kan gå, slik at man styrer dem fra dag en. Da kan barnet gå glipp av mange muligheter.

Hun tror ikke det er veldig utbredt at norske foreldre tester barna, men ønsker likevel å begrense salget i Norge.

Vil forby gentesting av barn

– Når vi ser at dette tar av i andre land, er det kanskje ikke så lenge før dette blir en reell utfordring i Norge også. Det må ikke bli slik at foreldrene kommer på skolen med gentesten i hånden og krever spesiell undervisning for barnet.

Bioteknologirådet ønsker nå å forby norske foreldre fra å bruke testene på barn.

Kristin Halvorsen

VIL FORBY TESTING AV BARN: Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.

Foto: NRK

– Vi mener det ikke skal være lov å teste barn med mindre det skjer innenfor helsevesenet. Dette er personopplysninger vi mener barnet selv må råde over fra de er 16 år, sier leder for Bioteknologirådet og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen.

Må ha tillit til foreldre

Swereco Norge, som leverer DNA-tester til norske apoteker, ser ingen grunn til å forby dem.

– Vi må ha tillit til at Norges befolkning og foreldre ikke bruker disse testene på barn. Dette er fremtiden, å prøve å stanse teknologiske fremskritt er særdeles dumt, sier administrerende direktør Henning Rytterager.

Fagsjef i apoteket Boots, Kjersti W. Garstad, sier apoteket ikke har tenkt på det som et stort problem at testene kan brukes på barn.

– Vi selger så lite av dem. Men vi er opptatt av å følge gjeldende lover, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger