Hopp til innhold

Vil gjøre det mulig å ta bachelor innen yrkesfag

Høyres Kent Gudmundsen mener det er på høy tid at studenter på høyere yrkesfaglig utdanning kan ta studiepoeng og bachelorgrad. – Noe annet er akademisk snobberi, sier han.

Kent Gudmundsen

VIL HA ENDRINGER: Kent Gudmundsen mener det er et høyt faglig og teoretisk nivå på fagskolene.

Foto: Turi Enoksen / NRK

– Fagskolen fremstår i dag som en blindvei, sier Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant og medlem av Høyres programkomité.

Gudmundsen mener det er på høy tid å gi fagskolene, som tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning, et løft og gjøre det mulig å ta både studiepoeng og en bachelorgrad. I dag er det kun mulig å gjøre det på et universitet eller en høyskole.

– Vi må tenke nytt, som for eksempel å gi en yrkesbachelor for de som tar lengre fagskoleutdanning. Da tar vi yrkeselevene på alvor og da kan vi kanskje bøte på den trenden som vi ser i år. Nemlig at vi har en nedgang i antall i elever som søker seg inn på yrkesfag til videregående, sier Gudmundsen.

Forslaget kommer fra Gudmundsen og Høyres kunnskapsutvalg og spilles inn til partiets programkomité foran landsmøtet førstkommende helg.

– Høyt faglig nivå

Høyrepolitikeren mener det er på tide å anerkjenne utdanningen på landets fagskoler.

– Det er mye utdanning der som ikke bare er praktisk, men som også har høyt faglig og teoretisk nivå. Da må vi kunne si at det nivået som kan sammenlignes opp mot høyskole og universiteter må gi samme uttelling i form av studiepoeng, sier Gudmundsen.

– Det er ganske utrolig at man ikke er i stand til å anerkjenne samme type kompetanse bare fordi det er to forskjellige skoleslag. Dette grenser jo til akademisk snobberi.

Fagskoleutdanninger er i dag korte, yrkesrettede utdanninger som varer fra et halvt til to år. Gudmundsen mener muligheten for studiepoeng åpner flere dører for de som velger høyere yrkesfaglig utdanning.

– Spesielt når man vet at man kan bygge på senere i livet. Det tror jeg gjør at vi kommer til å rekruttere mange kloke hoder inn til yrkesfagene, sier Gudmundsen.

– Det trenger et Norge i omstilling, som har behov for en stor mengde kompetanse til en industri som er i vekst.

– Må respektere hverandres kompetanse

Ragnhild Lied

UENIG: Ragnhild Lied mener kompetansen fra fagskolene er viktig, men at den ikke kan konverteres til studiepoeng.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Unio-leder Ragnhild Lied er sterkt uenig med Gudmundsen. Hun mener forslaget vil gjøre fagskolen til en høyskole.

– Da må vi stille helt andre krav til fagskolene enn i dag. Vi må heller snakke opp fagskolen og gi utdanningen den statusen den fortjener. Vi må slutte å snakke om at det ene har noe høyere verdi enn det andre og respektere hverandres kompetanse. Fagskoleutdanningen er en helt annen utdanning enn den på universitet og høyskole, sier Lie.

Til høsten kommer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen med en stortingsmelding om fagskolene, som vil reise debatten om fagskolenes framtid og innhold.

AKTUELT NÅ