Hopp til innhold

Foreslår store endringer på yrkesfag

Det er behov for 90.000 flere fagarbeidere i Norge om ti år, men mange av dagens fagbrev blir ikke prioritert i arbeidslivet. To ekspertutvalg anbefaler endringer og nedleggelser blant yrkesfagene på videregående.

Forslag om store endringer på yrkesfag.

HAR IKKE FAGBREV: På Meny på Lambertseter blir ikke fagbrev fra videregående prioritert.

Anette Nygård er avdelingsleder på Meny på Lambertseter i Oslo. Hun har ikke fagbrev eller videregående skole, men hun har akkurat det Meny ser etter: Flere års erfaring og opplæring i butikk.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

BEHOV FOR ENDRING: Torbjørn Røe Isaksen mener flere av yrkesfagene må endres slik at utdanningene blir mer relevante.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det mange fra arbeidslivet som sier det er en mismatch på en del fag. Det er lite etterspørsel etter fagbrevene og man er usikker på om fagbrevene inneholder det arbeidslivet spør om, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er behov for 90.000 flere fagarbeidere om ti år.

– Det er helt krise

– I tillegg til store endringer i fagene, må det en holdningskampanje til for at flere skal velge yrkesfag. Det er helt krise blant de fagene vi så på, sier Nina Sundquist, administrerende direktør i Matmerk.

Hun har ledet ett av fem ekspertutvalg som leverer sine rapporter til kunnskapsministeren tirsdag.

NRK har fått innsyn i to av dem, som begge anbefaler endringer og nedleggelser.

Vil gjøre servitør til en reservert tittel

Nina Sundquist

KRISE: Nina Sundquist mener det er kritisk at yrkesfagene endres for at behovet for fagutdannede blir oppfylt.

Foto: Håvard Wien / NRK

Nina Sundquist har ledet utvalget for reiseliv, matproduksjon og primærnæring. Hun mener det må flere endringer til før flere av fagbrevene blir attraktive for elever og arbeidsgivere.

Utvalget foreslår blant annet at yrker som kokk og servitør skal bli reserverte titler.

– Nesten hvem som helst kan bli ansatt som servitør. I dag utdannes det 79 servitører i året, og vi må vurdere hva vi kan gjøre for å høyne statusen på dette yrket. Servitører bør for eksempel lære mer om smakssammensetning og drikkekultur, sier Sundquist.

Anbefaler å legge ned reiseliv- og kontorlinjer

Utvalget anbefaler å legge ned reiselivslinjene innenfor service og samferdsel.

I dag har for eksempel kun 4,7 prosent av alle resepsjonister på norske hotell fagbrev.

– Feltet etterspør ikke fagbrev. Vi mener at å flytte disse fagene til studiespesialiserende, vil styrke reiselivsutdanningen, sier Sundquist.

Også kontor- og administrasjonsfaget, som i dag er en retning under service og samferdsel, blir anbefalt nedlagt. Dette begrunnes med at arbeidslivet foretrekker høyere utdanning.

Helhetlig forslag legges frem i høst

Tidligst til høsten skal det legges frem helhetlige forslag til endringer i yrkesfagene.

– Vi har bedt om råd fra de fem utvalgene, så kommer det en lang prosess hvor vi også skal ha med partene i arbeidslivet, sier kunnskapsministeren.

Når endringer i yrkesfaglig retning vil slå i kraft, kan han ikke si.

Han forsikrer om at alle som er inne i et yrkesfaglig studieløp nå, vil kunne fullføre utdanningen sin.

AKTUELT NÅ