Hopp til innhold

Anbefaler ungdom å droppe diffuse yrkesfag

– Om jeg hadde hatt en sønn eller datter som skulle søke videregående i dag, hadde jeg sagt de måtte velge noe annet enn de diffuse yrkesfagene, sier BI-professor.

Torger Reve

VELG HELLER MER PRAKTISK: Torger Reve håper ungdommen som skal søke videregående nå, heller velger mer praktiske fag enn å gå for fagbrev som ikke garanterer dem jobb innenfor reiseliv eller administrasjon. Om de ønsker slike jobber, anbefaler han å velge studiespesialiserende.

Foto: Morten Brun

To rapporter kunnskapsministeren får overlevert i dag, konkluderer med at flere av fagbrevene som tilbys på norsk videregående skole er for dårlig tilpasset arbeidslivet.

Også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser at det er et stort problem at flere fagbrev ikke blir etterspurt.

– Det er helt feil å invitere ungdom inn i et utdanningsløp som ikke har noen fremtid, sier Torger Reve, professor og tidligere rektor på Handelshøyskolen BI.

Han mener yrkesfagene på videregående lenge har hengt etter i utviklingen.

– Teknologien utvikler seg raskt. På BI endrer vi fagene våre hvert år nærmest. Det er på høy tid at det gjøres en skikkelig revidering av yrkeslinjene, sier Reve.

Anbefaler å velge konkrete yrkesfag eller allmenn

Fristen for å søke videregående skole går ut i dag. Reve vil advare ungdom mot å søke seg inn på diffuse faglinjer, spesielt retningene utvalgene anbefaler å legge ned.

– Håndverksfagene og helse- og sosial fungerer godt, men tiden har løpt fra de mer diffuse fagbrevene. Det er ikke lurt å være den siste som tar en utdanning som skal bli lagt ned eller endret, sier Reve.

– Om jeg hadde hatt en sønn eller datter, ville jeg sagt de skulle velge noe annet, fastslår han.

En av retningene som foreslås nedlagt, er kontor og administrasjon.

– Stillingene som kontorassistent som kunne lede videre til sekretærer er borte. Det er feil å invitere ungdom med på en utdanning hvor det ikke er jobbmuligheter, sier Reve.

– I tillegg er reiselivslinjen foreslått nedlagt. Det mener jeg er helt riktig, dette fagbrevet er overhodet ikke hva arbeidslivet etterspør. De som rekrutteres er de som har erfaring og kan språk, sier Reve.

Anette jobbet seg opp – noe Reve ikke anbefaler

Anette Nygård er avdelingsleder på Meny på Lambertseter. Som du kan se i denne reportasjen, har hun verken fagbrev eller videregående utdanning:

Forslag om store endringer på yrkesfag.

IKKE FAGBREV: Anette Nygård har hatt opplæring gjennom Meny. Nå er hun avdelingsleder, og kunne ikke tenkt seg et fagbrev i salg.

Reve er skeptisk til at ungdom heller velger å jobbe seg opp, enn å ta videregående skole.

– Jeg sier ikke at alle må ha en mastergrad, men man bør ha et grunnlag og papirer å vise til.

Arbeidsledigheten i Norge stiger med oljekrisen, og arbeidsminister Anniken Hauglie tror ikke dette vil forbedre seg i 2016.

– De som mister jobbene først, er de ufaglærte. Og har man da ikke videregående i bunn, har man ikke noe å bygge videre på, sier Reve.

AKTUELT NÅ