NRK Meny
Normal

Vil gå gjennom soningsrutinene

Kriminalomsorgen vil gjennomgå sine rutiner og undersøke hva som har skjedd i forbindelse med at den drapsdømte Stig Millehaugen er siktet for et nytt drap, mens han var på permisjon.

Stig Millehaugen
Foto: NRK/Scanpix

- Vi vil alltid i en slik alvorlig sak som denne gå gjennom å se hva som har skjedd. For blant annet å finne ut av hva vi kan bli bedre på, sier regiondirektør Ellinor Houm i Kriminalomsorgen Region Øst.

Video nsps_upload_2009_1_20_20_3_14_2989.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Mener drapet var en henrettelse

- God nok ordning

Houm mener dagens ordning er god nok, og at det er viktig og ikke la en enkelt hendelse ødelegge for alle de som ønsker og vil komme tilbake til samfunnet.

Flere politikere har i dag tatt til orde for en gjennomgang av kriminalomsorgens rutiner, og stilt spørsmål ved at en mann som er straffedømt 70 ganger og som ble drapsmann da han var 23 kan bli siktet for et nytt drap mens han er ute på permisjon.

Les også: Drapssiktet var i åpen soning

- Vi gjennomfører hvert år nesten 30.000 permisjoner av dem uteblir 74 personer. Det er altså ingen stor risiko ved å gi folk permisjoner. Jeg tror egentlig risikoen ved ikke å gi folk permisjon er større. Fordi de da ikke får muligheten for å tilvenne seg et vanlig liv. Vi må huske på at de langt fleste, godt over 90 prosent, vil ha et vanlig liv og jobber mot det, sier Houm.

Og hun får støtte av forbundslederen i Norsk fengsel og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli.

- Våre rutiner er gode nok, men våre vurderinger kan sikker bli enda bedre. Jeg er imidlertid ikke enige med dem som bruker denne tragiske saken for å stramme inn dagens praksis, sier Bjørkli.

Kriminalomsorgen har i dag lagt ut statistikk på sine hjemmesider over antall rømninger i 2008.

Funnet død i utbrent bil i Haugerudveien i Oslo

I denne bilen ble en mann funnet død på Haugerud i Oslo mandag kveld.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Skulle snart løslates

Den drapsdømte Stig Millehaugen, som nå har byttet navn til Bergquist, (39) skulle etter planen løslates i løpet av første halvår i år, etter at han ble dømt til 17 års fengsel for drap og ran i 1993. I tillegg sonet han en dom for våpenbesittelse under en periode på rømmen i 2000-2001.

Video nsps_upload_2009_1_20_7_3_58_2869.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Redd for sin egen sikkerhet.

SE VIDEO: - Redd for sin egen sikkerhet.

Houm opplyser at mellom 75 og 80 prosent av de innsatte slipper ut etter to tredels soning.

Millehaugen ble, i motsetning til flertallet, ikke løslatt etter å ha sonet to tredeler av straffen. Han ble overført til Bastø fengsel, og deretter i juli 2008 til Sandaker overgangsbolig i Oslo for åpen soning.

På Sandaker hadde han mulighet til å bevege seg forholdsvis fritt, og var i arbeid. Mandag ettermiddag, da drapet skjedde som han nå er siktet for, hadde han permisjon. Oppholdet på Sandaker er den mest åpne soningen før løslatelse.

- Må opprettholdes

For Houm er det viktig og ikke la denne saken ødelegge for ordningen med åpen soning og gradvis tilvenning til samfunnet

- Ordningen må opprettholdes, det er det etter min mening ingen tvil om. Vi må ikke la enkeltstående tragiske, men forferdelig sjeldne hendelser ødelegge for en ordning som er meget god og nødvendig for majoriteten, sier Houm.

Stig Millhaugen nekter for at han har noe med drapet å gjøre, og stiller seg uforstående til siktelsen, ifølge sin advokat Morten Furuholmen.

Les også: Millehaugen nektar for drapet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger