Hopp til innhold

Ber muslimer verden over demonstrere mot «norsk heksejakt»

Profetens Ummah mener seg forfulgt av norsk media, og ber muslimer verden over demonstrere utenfor norske ambassader dersom det fortsetter. Dette var budskapet i Profetens Ummahs tale på arabisk, men det ble ikke gjentatt på norsk.

Gruppen Profetens Ummah anklager medier, politikere og politi for å spre løgner om dem.

Tre medlemmer av Profetens Ummah innkalte til pressekonferanse for å oppklare det de kaller feilinformasjon i media om gruppen.

Representanter for Profetens Ummah hadde i dag kalt inn til pressekonferanse for å ha det de betegnet som et oppvaskmøte med pressen.

De begynte pressekonferansen med en tale på arabisk «for internasjonal media», før de redegjorde på norsk. De kom imidlertid ikke med de samme uttalelsene på arabisk og norsk.

– I Norge har det dukket opp en ytterliggående lobby som har sterk påvirkning hos politiets etterretning, media og blant politikerne. De vil avgrense ytringsfriheten og utnytter mediene som ikke er frie, sa en av gruppens medlemmer, som presenterte seg som Abul Dujana, på arabisk.

– Vi blir sjokkert over hvordan vi presses og plages av mange institusjoner og maktsentre. Det er ikke lenger tillatt i Norge å demonstrere eller ha noen ytring. Det er bare på Tahrir-plassen i Egypt man kan demonstrere fritt uten at noen nekter det.

Mener Norge er et «diktaturdemokrati»

I sitt arabiske innlegg kalte gruppen også Norge for et «diktaturdemokrati» og sammenlignet med Egypts tidligere president Hosni Mubarak.

– Han sa han var demokrat, men alle visste at han egentlig var diktator, sa Dujana.

Gruppen anklager både PST, politiet, politikerne og norsk media for heksejakt.

– Hvis norske medier og andre ikke slutter å forfølge oss, vil vi be muslimer gjennom våre kanaler demonstrere utenfor norske ambassader i utlandet for å få slutt på rasismen mot muslimer.

Dujana hevdet også at han var blitt forsøkt rekruttert av PST i Norge mot at han skulle få oppholdstillatelse og penger, men at han hadde nektet og anmeldt det. Dujanas advokat Espen Solberg vil ikke kommentere overfor NRK om dette stemmer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Abul Dujana i Profetens Ummah

Abul Dujana i Profetens Ummah kalte Norge for et «diktaturdemokrati» da han talte på arabisk. Anklagen ble ikke gjentatt i innlegget som ble holdt på norsk.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Ytringsfriheten gjelder ikke for alle

Etter den over ti minutter lange innledningen på arabisk, tok Egzon Avdyli over og holdt det norske innlegget.

Han understreket at Profetens Ummah ikke har noe å skjule, og sa at det er den norske utenrikspolitikken og «hån og angrep på islam i Norge» som radikaliserer muslimer.

– Heksejakten som har funnet sted de siste ukene, startet av PST, er ikke basert på annet enn løgner, mente Avdyli.

– Hvilke verdier er det vi har krenket? I et demokratisk samfunn som Norge, der man sier at man setter ytringsfriheten så høyt, hvorfor er det da greit at dere angriper våre verdier, som profeten Muhammed, eller snakker nedlatende om sharia?

– Enten er loven lik for alle, eller så må dere tilføye en ny paragraf i Grunnloven der det står: «Hvis du er muslim, har du ikke lov til å uttale deg om dette.» Da kan vi si oss enige, men ikke kom her og påstå at ytringsfriheten gjelder alle. Når det er noen som velger å sette den på prøve, blir det sirkus, slik det har vært de siste ukene, sa Avdyli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Egzon i Profetens Ummah

Egzon Avdyli i Profetens Ummah mener ytringsfriheten i Norge ikke gjelder for muslimer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ville ikke svare

Han gjentok flere ganger at gruppen vil «sette ytringsfriheten på prøve», men ville ikke si noe mer om hva det innebærer.

Gruppen ville heller ikke svare på hva de ønsker å endre i det norske samfunnet, om de aksepterer Grunnloven, hva de mener med uttalelser som «Vi er alle Osama», eller om de støtter Osama bin Ladens ideologi og Al Qaida.

De ville heller ikke si noe om hvor mange medlemmer Profetens Ummah har, om gruppens struktur, eller om de mener vold er et legitimt virkemiddel.

Gruppens representanter ville heller ikke svare på spørsmål angående om dagens pressekonferanse ikke er et tegn på at de har ytringsfrihet.

Overfor NRK sier representantene at Profetens Ummah ikke har til hensikt å utføre terror.

– Vi blir anklaget for å ytterliggående, men vi arbeider for å støtte brødre i blant annet Afghanistan og Palestina. Muslimene må ut i gatene og demonstrere for å støtte kampen for muslimer i andre land innfor det som er lovlig.

«Obama, Obama, we love Osama!»

Profetens Ummah ble synlige i den norske offentligheten da gruppen arrangerte en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden for å markere sitt syn på filmen «Innocence of Muslims» i september i år.

«Obama, Obama, we love Osama!», ropte demonstrantene med henvisning til den drepte Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

Flere av gruppens medlemmer deltok også under en demonstrasjon utenfor Stortinget i januar i år. Da sa Arfan Bhatti, som er blitt knyttet til Profetens Ummah, at Norge var i krig med muslimer og islam.

– Det norske folk må vite at deres sikkerhet vil være truet så lenge Norge har soldater i Afghanistan. Det er ikke en trussel. Det er en advarsel til deres eget beste, sa Bhatti.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ubaydullah Hussain

Profetens Ummah arrangerte en lovlig demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i protest mot den omstridte filmen «Innocence of Muslims».

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Dro til Syria

I forrige måned fortalte talsperson for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, at norske muslimer som er tilknyttet gruppen,var i Syria for å delta i kampene der.

PST fryktet at de dro til Syria for å få terrortrening.

PST mener man kan bli inspirert til å begå terror i Norge etter å ha vært i Syria. Hva er din kommentar til det?

– På generell basis må man huske at Norge er i krig, Norge har vært i krig mot Irak og Afghanistan, samt vært involvert i våpen- og bombesalg til land som Israel og USA, sa Hussain til NRK da.

– Så jeg vil ikke bli overrasket hvis det kommer et angrep i Norge. Det har jeg sagt tidligere også, men jeg sier ikke at de spesifikke personene som befinner seg i Syria, kommer til å delta i et angrep i Norge, la han til.

Hussain ble senere pågrepet og varetektsfengslet, siktet for å ha truet to journalister og Det mosaiske trossamfunn i Norge.

Politiet har nå varslet at siktelsen vil bli utvidet.

AKTUELT NÅ