Hopp til innhold

Islamistleder pågrepet etter trusler

STOVNER (NRK.NO): Profetens Ummah-lederen Ubaydullah Hussain har meldt seg for politiet, etter en mislykket aksjon for å pågripe ham. Hussain er siktet for trusler, og vil bli avhørt i kveld, sier politiet.

Islamistlederen Ubaydullah Hussain like etter pågripelsen 25.oktober. Her blir han fraktet fra Sentrum til Stovner politistasjon for avhør om truslene han er siktet for å ha fremsatt.

Her blir Abaydullah Hussain fraktet fra Sentrum politistasjon, etter selv å ha meldt seg for politiet. Hussain blir fraktet til Stovner politistasjon, der han vil bli avhørt.

Torsdag gikk politiet til aksjon mot en adresse på Bjerke i Oslo for å pågripe Hussain. Hussain var imidlertid ikke hjemme, og ble dermed ikke pågrepet i denne omgang.

Advokat John Christian Elden bekrefter i ettermiddag overfor NRK at Hussein skal ha meldt seg på Sentrum politistasjon.

– Han er der for å høre hva de vil. Siden politiet allerede har sagt til oss at han ikke skal pågripes, må vi avklare hva som er riktig, skriver Elden i en sms.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Politiet gikk i formiddag til aksjon mot boligen til lederen av islamistorganisasjonen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain.

Her går politiet til aksjon mot Ubaydullah Hussains bosted torsdag formiddag.

Avhøres i kveld

Klokken 14 torsdag ble Hussain ført ut fra Sentrum politistasjon og inn i en ventende svart sivil politibil.

Samtidig holdt politiet en pressekonferanse på Stovner politistasjon om aksjonen, der de bekreftet at Hussain hadde meldt seg og at han da ble pågrepet.

– Politiet har i dag pågrepet en person siktet for å ha fremsatt trusler mot enkeltpersoner. Enkeltpersonene dette gjelder er klare over at politiet etterforsker saken.

Lund forteller at siktede selv møtte på Sentrum politistasjon, der han ble pågrepet.

– Han vil bli avhørt av tjenestepersonell på Stovner politistasjon i løpet av dagen, sa stasjonssjef John Roger Lund til pressen i ettermiddag.

John Roger Lund, stasjonssjef Stovner

John Roger Lund, stasjonssjef på Stovner politistasjon, bekreftet i ettermiddag at Ubaydullah Hussain er pågrepet, siktet for trusler.

Foto: Martin Zondag / NRK

Trusler mot journalister

Bakgrunnen for aksjonen mot Hussains hjem er ifølge politiet trusler som lederen av islamistorganisasjonen skal ha blitt anmeldt for for henholdsvis én og to uker siden.

NRK kjenner til at han er siktet for trusler mot to journalister. Truslene skal ha kommet på e-post med en ukes mellomrom. NRK kjenner ordlyden i e-postene, og vet at de oppfattes som svært alvorlige av politiet.

I forrige uke anmeldte også stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) Ubaydullah Hussain etter at han sa at gruppen hans, Profetens Ummah, har hjulpet unge menn til å reise til krig i Syria.

Ikke siktet for «Facebook-trusler»

Meldingen Hussain la ut på Facebook onsdag kveld er ifølge politiet ikke en del av etterforskningen.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skrev Hussain på Facebook, med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

Lederen av den radikale islamistgruppen Profetens Ummah møtte NRK onsdag kveld etter at han hadde lagt ut en melding på Facebook som kunne oppfattes som truende.

NETT-TV: NRK møtte Ubaydullah Hussain onsdag kveld. Se hele intervjuet her.

– Vi er kjent med at det kom trusler i går, men vil i utgangspunktet avhøre ham om truslene som kom for én og to uker siden. Vi valgte å pågripe siktede for å få ransaket og sikret bevis til den videre etterforskningen, opplyste stasjonssjef Lund på politiets pressekonferanse i ettermiddag.

Lund ønsket torsdag ikke å kommentere hvordan og mot hvem de aktuelle truslene skal ha blitt fremsatt, hvem som står bak anmeldelsene, eller om det kan være aktuelt å arrestere flere personer i forbindelse med denne saken.

– Men vi ser svært alvorlig på dette. Det er altfor tidlig å si om det vil komme flere pågripelser i forbindelse med disse truslene, la Lund til.

– Lyktes ikke

Stasjonssjefen forteller at politiet aksjonerte mot en bolig tilknyttet den siktede uten hell. Politiet hadde utstyrt seg for å kunne ta seg inn ved makt, men dette ble ikke nødvendig da et av Hussains familiemedlemmer åpnet døren.

Det viste seg da at Hussain ikke var til stede. Lund forstår at det da stilles spørsmål ved hvor godt planlagt politiaksjonen var:

– Man kan kanskje stille spørsmål ved det, men vi gjorde det som er rutinemessig vanlig i slike saker.

Lund sier at det ikke ble funnet våpen i boligen, etter det han er kjent med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet aksjonerte mot Ubaydullah Hussains bolig

Politiet aksjonerte torsdag formiddag mot Hussains bolig på Bjerke i Oslo.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Har vært ironisk på Facebook

Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier til NRK at hans klient ikke har ment å true noen.

– Han sier han ikke har truet noen, men bare vært ironisk på sin egen Facebook-side.

– Gjelder dette alle forholdene? Politiet sier han er siktet for anmeldelser som kom for én og to uker siden, ikke han skrev på Facebook onsdag?

– I så fall vet ikke den ene hånden i politiet hva den andre gjør. Senest i dag ville de avtale avhørstidspunkt om dette, men skulle først sende meg saksdokumentene, skriver Elden i en sms til NRK.

Hussain har den siste tiden blitt en profilert skikkelse i det radikale islamistiske miljøet på Østlandet. Som leder for gruppen Profetens Ummah stod Hussain bak demonstasjonen utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo, der demonstrantene blant annet ropte at «verden trenger en ny Osama».

Hussain har også sagt at majoriteten av de norske statsborgerne som har dratt til Syria for å kjempe mot Assad, er medlemmer av Profetens Ummah.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain sammen med andre demonstranter utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

AKTUELT NÅ