Hopp til innhold

– Trusselen var som et slag i magen

Da Dagsavisens krimjournalist Nina Johnsrud mottok en e-post fra Ubaydullah Hussain med beskjed om at hun ikke måtte bli overrasket hvis det kom reaksjoner mot henne i form av ord eller handling, var det som å få en knytteneve i magen.

Krimjournalist Nina Johnsrud er en av de to Ubaydullah Hussain er siktet for å ha rettet trusler mot.

Krimjournalist i Dagsavisen Nina Johnsrud fikk beskjed om at en artikkel knyttet til islamistgruppen Profetens Ummah hadde «satt sinnene i kok».

«Artikkelen er mottatt av kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt.
At du har snoket i folks privatliv har satt sinnene i kok og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også.
Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg!
Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste.
Ubaydullah Hussain
Profetens ummah»

Slik var e-posten Nina Johnsrud mottok, opplyser hun til NRK.no.

Bakgrunnen var en artikkel hun hadde skrevet om ekstreme islamister som prøvde å skaffe seg lovlig tilgang til våpen ved å ta jegerprøven.

– Godt kjent med at det er blitt skutt mot huset mitt

– Vi kjente identiteten deres og visste at flere hadde deltatt i demonstrasjonen som Profetens Ummah arrangerte utenfor den amerikanske ambassaden i september, sier Johnsrud.

– Vi konfronterte lederen med det. Først ville han ikke si noe og truet med å saksøke oss bare for å knytte disse folkene til Profetens Ummah. Så tenkte han seg om og ba om å få tilsendt spørsmålene på mail, så skulle han vurdere om han skulle svare. Så svarte han, fikk sitatene på trykk, og så kom trusselen neste dag, sier Johnsrud.

– Det var som en knytteneve i magen. Ting la seg litt etter hvert, men «kjente og ukjente brødre»... Jeg vet jo ikke hvem de er, så jeg går liksom rundt og ser på folk med litt andre øyne nå.

Hva tenkte du om trusselen?

– Jeg tenker at de er godt kjent med at det ble skutt mot huset mitt for seks år siden, sier Johnsrud.

Sommeren 2006 lå den erfarne krimjournalisten og sov sammen med sin da 8-årige sønn i et telt i hagen. Samme natt var det noen som skjøt mot huset hennes. Hun hørte ikke noe, den eller de som avfyrte skuddene, brukte lyddemper.

– Det ble skutt gjennom utgangsdøra og stuevinduet. De kunne like gjerne ha avfyrt en salve mot teltet, det var jo bare tilfeldig at vi var der, sier Johnsrud.

Arfan Bhatti, som nå er tilknyttet den islamistiske gruppen Profetens Ummah, ble siktet for å ha skutt mot journalistens hus, men siktelsen ble frafalt året etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain, her avbildet i forbindelse med Profetens Ummahs demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i september, er siktet for trusler mot to journalister.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– De vil true oss til taushet

I går ble leder for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, pågrepet og siktet for å ha truet Johnsrud og en annen journalist.

Hvorfor har det vært viktig for deg å stå frem som en av de to journalistene Hussain er siktet for å ha truet?

– Fordi hensikten med den trusselen er å true oss til taushet. Men jeg mener at vi journalister har et samfunnsansvar når det gjelder å holde fokus på denne gruppen. Dette er et av de miljøene PST følger mest med på, og som kan være farligst i Norge knyttet til terroraksjoner.

Hussain innrømmet i avhør i går å ha sendt e-postene med det politiet anser som trusler, men mener selv han ikke har fremsatt trusler, opplyste hans forsvarer John Christian Elden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ