Somaliske søstre skal ha vært aktive i Islam Net

De to norsk-somaliske jentene som har dratt til Syria, skal ha vært medlemmer av den konservative organisasjonen Islam Net.

Fahad Qureshi Islam Net

Fahad Qureshi (t.v.) i organisasjonen Islam Net bekrefter at den eldste søsteren har deltatt på et arrangement i regi av organisasjonen.

Det får VG Nett opplyst av flere kilder.

De to søstrene på 16 og 19 år ble i forrige uke meldt savnet av sin familie etter at de skal ha reist til krigsområdene i Syria.

I en e-post til faren fortalte døtrene at de var på vei til Syria, for å bidra i kampen der.

– Utpekte seg ikke

Faren har tidligere fortalt til NRK at den ene av døtrene har blitt veldig religiøs.

– Hun har blitt mer religiøs i det siste, men jeg vil ikke si at hun er radikalisert, sa faren da NRK møtte ham på grensa mellom Tyrkia og Syria i forrige uke.

Ifølge VG har søstrene vært medlemmer av den norske organisasjonen Islam Net. Organisasjonen er omstridt og har blant annet blitt nektet å holde møter på Høgskolen i Oslo og Universitetet på grunn av det skolene oppfatter som kjønnsdiskriminering.

Faren som leter etter tenåringsdøtrene sine på grensen mellom Syria og Tyrkia, tror de fortsatt ikke har krysset grensen, og at de holdes som gisler i Tyrkia.

– Jeg tror døtrene mine er i Tyrkia

Organisasjonen har også invitert flere omstridte muslimske predikanter til møter i Oslo.

Leder av Islam Net Fahad Qureshi bekrefter overfor avisen at den eldste søsteren har deltatt på et arrangement i regi av organisasjonen.

– Hun utpekte seg ikke på noe vis, uttrykte ikke noen ekstreme synspunkter, eller sa til oss at hun ville til Syria, sier Qureshi til VG.

– Vestlige muslimer bør ikke dra

Qureshi sier han har fått råd fra islamske lærde i vesten om at muslimer her ikke bør reise til kampene i Syria, men i stedet bidra humanitært.

– Vi kan forstå at folk ønsker å dra dit etter å ha sett bilder av de grusomme overgrepene regimet begår i Syria, sier han.

De to søstrene er etterlyst gjennom Interpol, og både Utenriksdepartementet og lokalt tyrkisk politi bistår i etterforskningen. Samtidig samarbeider politiet tett med familien for å få lokalisert jentene.

SISTE NYTT

Siste meldinger