Hopp til innhold

VG: Norges største muslimske trossamfunn melder seg ut av Islamsk Råd

De fem største islamske organisasjonene i Norge samlet seg tirsdag kveld til krisemøte etter at Islamsk Råd Norge ansatte nikab-kledde Leyla Hasic.

Senaid Kobilica, leder i Islamsk råd

VIL UT: Hovedimam i «Det islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina» er lite tilfreds med dagens ledelse i Islamsk Råd Norge.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Organisasjonene sier i en felles pressemelding at det er dypt bekymret over utviklingen i Islamsk Råd Norge (IRN).

«Slik situasjonen har utartet seg det siste året, bekymrer vi oss over at IRN faktisk ikke ser ut til å spille den rollen organisasjonen er ment å spille», skriver de fem organisasjonene.

«IRN ser ut til siden i fjor å ha ignorert sitt samfunnsoppdrag, i en tid hvor dialog er viktigere enn noensinne. Det er en urovekkende utvikling og tjener ikke norske muslimers sak i samfunnet.», heter det videre.

Pressemeldingen er signert Det Islamske Forbundet (Rabita), Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat Norway (CJAS), Islamic Cultural Centre Norway (ICC), Albansk Islamsk Kultursenter, Den Islamske Informasjonsforeningen (DIIF) og Det Islamske fellesskap Bosnia og Herzegovina.

Melder seg ut

Senaid Kobilica, sjefsimam for sistnevnte, som er den største muslimske menigheten i landet, er opprørt etter ansettelsen av Hasic, skriver Filter Nyheter.

«Islamsk Råd Norge får fortsette videre uten Det islamske fellesskap Bosnia-Hercegovina i Norge om bord! Uakseptabel vending!!!», skriver han på Facebook, og lenker til en lederartikkel i VG , der ansettelsen karakteriseres som en «bevisst provokasjon» fra Islamsk Råd.

Ifølge VG bekrefter Kobilica tirsdag kveld at Det islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina ikke lenger vil være medlemmer av Islamsk råd.

Meningheten har rundt 9.400 medlemmer, og Kobilica var selv leder for Islamsk Råd fram til 2013.

Han bekrefter at sentrale medlemmer nå vurderer om nikabsaken skal få direkte konsekvenser for Islamsk Råd som paraplyorganisasjon. Han sier også at det er aktuelt å melde den bosniske menigheten ut av IRN, men at det ikke er tatt noen beslutning,

Flere i tenkeboksen

Basim Ghozlan

VURDERER: Basim Ghozlan i Det islamske forbundet sier de i likhet med Kobilica vurderer å trekke seg ut av Islamsk Råd.

Foto: Holm, Morten, Morten Holm / SCANPIX

NRK har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Kobilica, men også andre menigheter teller nå på knappene om de skal forbli under paraplyorganisasjonen.

Leder i Det islamske forbundet Basim Ghozlan som driver Rabita-moskeen i Oslo, sier at de er i samme situasjon som den bosniske menigheten.

– Det er ikke spesifikt ansettelsessaken, men misnøye med totalheten i Islamsk Råd. Vi har ikke bestemt oss ennå. Men tanken om å melde seg ut er der, og det er noe vi vil vurdere i løpet av de kommende dagene, sier Ghozlan til NRK.

Ghozlan har 3000 medlemmer i sin menighet.

IRN representerer for tiden 42 ulike muslimske menigheter med vel 82.000 muslimer som medlemmer, ifølge organisasjonens egenpresentasjon.

AKTUELT NÅ