Venstre splittet i synet på lavere lønn til flyktninger

TØNSBERG (NRK): Venstre-nestleder Terje Breivik advarer partiet mot å gå inn for lavere lønn til flyktninger. Han frykter det kan føre til sosial dumping og utnytting.

Terje Breivik og Trine Skei Grande

DISKUSJON: Nestleder Terje Breivik vil argumentere mot lavere lønn for flyktninger. Partileder Trine Skei Grande sier hun i utgangspunktet er positiv til forslaget, men at hun er åpen for å endre mening under landsmøtet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Lørdag skal Venstres landsmøte debattere forslaget om å gi lavere lønn til langtidsledige og nyankomne flyktninger.

Unge Venstre fikk med seg redaksjonskomiteen på at lavere lønn i de to første årene av en fast ansettelse øker sannsynligheten for at arbeidsgivere tar sjansen på å ansette flyktninger og personer med store hull i CV-en (se faktaboks).

Men sentrale Venstre-politikere advarer landsmøteflertallet mot å stille seg bak det kontroversielle forslaget.

– Det er gode hensikter bak forslaget fra redaksjonskomiteen, jeg er likevel veldig skeptisk, sier nestleder Terje Breivik.

– Jeg tror et sånt forslag fort kan føre til at man legger til rette for sosial dumping og det kan føre til at ikke-seriøse selskaper kan spekulere i den type ordninger.

Grande positiv

Partileder Trine Skei Grande har på sin side signalisert at hun trolig vil stemme for lavere lønn til nyankomne flyktninger.

– Som forslaget ligger nå er jeg positiv til det, men jeg skal også høre på debatten på landsmøtet og være åpen for å bli overtalt, sa hun til NRK tidligere denne uken.

Også stortingsrepresentant Abid Raja mener man må være villig til å fire på kravene for å få flyktninger inn i arbeidslivet.

– Vi må få innvandrerne inn i arbeidslivet. Den letteste måten å gjøre det på er å lage midlertidige løsninger for dem, som lavere lønn i perioder eller midlertidige ansettelser.

– Av omsorg for minoritetene

LO har allerede dømt forslaget nord og ned, men Raja ber arbeidstakerorganisasjonen tenke utenfor boksen.

– Dette er av omsorg for minoritetene. Det håper jeg LO kan være med på. Jeg har arbeiderklasseblod i mine årer, faren min var spikerfabrikkarbeider i Nydalen, det blir ikke mer arbeiderklasse enn det! Jeg har tiltro til LO, men akkurat her bommer de, sier Raja.

Partidemokratiet skal debattere forslaget lørdag, mens endelig vedtak fattes søndag.

SISTE NYTT

Siste meldinger