Hopp til innhold

Kutter i velferden for å unngå eiendomsskatt

Lokalpolitikerne vil heller kutte i eldreomsorg og skole, fremfor å skattlegge innbyggernes bolig. Også rødgrønne politikere vil i det lengste unngå eiendomsskatt.

Ordfører Tor Melvold i Trøgstad

Mange ordførere gjør som Tor Melvold i Trøgstad, og velger kutt i velferden framfor å innføre eiendomsskatt.

Foto: Pål Andersen

– Det vi har gjort er forsvarlig, men det er helt i grenseland, forteller ordfører i Trøgstad, Tor Melvold. Han er en av dem som har funnet frem ostehøvelen i budsjetthøsten.

Over halvparten av kommunene i Norge sier at økonomien for neste år ser dårligere ut, og forbereder kutt i velferdstilbudene , viser NRKs kommuneundersøkelse.

Mange kommuner vegrer seg for å innføre eiendomsskatt, selv om de må kutte i velferden på grunn av dårlig økonomi.

– Det går faktisk ut over hele tjenesteområdet til kommunen, forteller Melvold.

Åtte av ti velger å kutte

Åtte av ti kommuner i NRKs undersøkelse som ikke har eiendomsskatt i dag, svarer det samme som Trøgstad-ordføreren. De vil heller gjennomføre velferdskutt fremfor å innføre eiendomsskatt.

Årsaken er blant annet at eiendomsskatten rammer usosialt, mener Melvold.

– Det blir en uforholdsmessig stor belastning på enslige, eldre og barnefamilier. Og ikke minst er den politiske belastningen en av årsakene - det er ikke noe å legge skjul på, sier han.

Vil ikke moralisere

Høyresiden er sterkt mot eiendomsskatt. Lokalt sitter eiendomsskatt langt inne, også blant de rødgrønne lokalpolitikerne.

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) tør ikke moralisere overfor kommunene.

– Det er et lokalt og selvstendig ansvar å diskutere om man vil benytte seg av de inntektskildene. Men det er en diskusjon man bør ta, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger