Hopp til innhold

– Overmodent for kommunesammenslåinger

Partikollega av statsminister Jens Stoltenberg, tidligere kommunalminister Gunnar Berge, mener kommunesammenslåinger må til hvis folk skal få et likeverdig velferdstilbud.

Video Gunnar Berge: Overmodent for kommuneslåing

VIDEO: Tidligere kommunalminister og partikollega av Stoltenberg, Gunnar Berge, mener nå kommunene må tvinges til å slå seg sammen.

Gunnar Berge var kommunalminister mellom 1992 og 1996 for Arbeiderpartiet. Den gang vedtok Stortinget at sammenslåinger av kommuner skulle gjøres frivillig.

Siden den gang har bare fem kommuner blitt slått sammen her i landet. Berge mener nå stikk i strid med egen statsminister at det er på høy tid med tvang.

– Behovet for en kommunereform i Norge er overmodent, men det blir ingen reform uten at Stortinget tar grep, sier Berge til NRK.

– Større kommuner må til

Tidligere i dag har direktørene for Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet sagt at små kommuner må slå seg sammen for å klare å levere et godt nok helse- og skoletilbud. Kravet fikk de støtte for hos legene.

Jan Tore Sanner

Høyres Jan Tore Sanner mener regjeringa må ty til tvang.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– I Norge har vi 430 kommuner. Vi ser at det blir umulig for de mange småkommunene å bygge opp den forventede kommunale helsetjenesten for å kunne møte de tiltakene og de påleggene som samhandlingsreformen legger opp til, sa Torunn Janbu, leder i Legeforeningen til NRK.

Les også: Legene vil slå sammen kommuner, men Stoltenberg sier nei

Har ikke trua

Trysil er blant de som ikke ville klart seg uten solide overføringer. Innbyggerne der er blant dem som betaler aller minst til fellesskapet over skatteseddelen.

Kommunen er avhengig av store subisider og må sponses av skattebetalere i rike kommuner. De høye kostnadene har ført til krav om at små kommuner må slå seg sammen. Det vil ikke bygdas ordfører være med på.

– Dette vil da også føre til en storstilt sentralisering. Så lenge man har målsetting om at man skal opprettholde bosettingen ute i distriktene, har jeg ingen tru på at kommunesammenslåing løser utfordringene, sier Ole Martin Noderhaug.

Video Dyrt å drive små kommuner - sammenligning Trysil og Bærum

VIDEO: I snitt betaler folk i Bærum tre ganger så mye over skatteseddelen enn folk i Trysil. Møt ordførerne i de to kommunene.

– Sammenslåing er ikke svaret på alt

Med bakgrunn i medieoppslagene der både leger og toppene for helse- og utdannings-Norge mener velferden taper hvis ikke kommuner slås sammen, måtte Stoltenberg i dag svare i Stortinget.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg svarte på spørsmål om kommunesammenslåing under Stortingets spørretime.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Både helsedirektøren og utdanningsdirektøren er veldig tydelige på at kommunestrukturen hindrer bedre velferdstilbud til befolkningen, sa Høyres Jan Tore Sanner, og ville vite hvor regjeringen stod.

Statsminister Jens Stoltenberg advarer imidlertid mot å tro at kommunesammenslåing er svaret på alle problemene i kommune-Norge.

– Vi har oppfordret og appellert til frivillighet når det kommer til kommunesammenslåing. Men jeg advarer litt mot å tro at det er svaret på alle spørsmål, svarte Stoltenberg fra Stortingets talerstol.

Endringer kan komme

Dermed står statsministeren på linjen som har vært veldig viktig for regjeringspartner Senterpartiet.

Kommuner skal ikke slås sammen med tvang nå, men i framtida kan det bli andre løsninger, signaliserer Stoltenberg.

– Vi er enige om at det beste er at kommunene finner ut selv lokalt hva som er den beste kommunestrukturen. Det foregår samtidig også en diskusjon i Arbeiderpartiet om det er nødvendig med sterkere virkemidler, men det får vi ta stilling til når vi vedtar vårt program for neste stortingsperiode, sa Stoltenberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger