Hopp til innhold

Utsetter Ndure-sak etter krangel om merker på eksens hals

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Jaysuma Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen fikk torsdag medhold i at rettssaken mot sprinteren utsettes på ubestemt tid.

Halsen til Ndures ekssamboer

PRIKKER: Disse prikkene, rundt halsen til den fornærmede kvinnen, er stridens kjerne. Forsvaret mener prikkene kan skyldes en kosmetisk behandling, noe rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen tidligere har avvist.

Foto: Politiet / Politiet

Bakgrunnen for utsettelsen var en begjæring fra Larsen, som ønsker klarhet når det gjelder en hudbehandling Ndures ekssamboer kan ha fått.

Larsen mener det ikke er godt nok avklart om den fornærmede kvinnen har fått denne formen for kosmetisk behandling, og om denne kan være årsaken til prikkene hun hadde rundt halsen da Ndure ble pågrepet.

– Det er ikke vanlig, selv ikke for en erfaren advokat, å oppleve at vi blir hindret i få fram et faktum. Det er veldig alvorlig, sier Larsen til NRK.

Ndure selv sier til NRK at saken har vært en stor belastning, og at han nå bare ser fram til å bli ferdig med det hele.

Mor kontaktet klinikk

Både politiet og forsvarer var torsdag i kontakt med den aktuelle klinikken, for å få en avklaring rundt skjønnhetsbehandlingen. De fikk da beskjed om at ingen ved klinikken ønsket å uttale seg om saken.

Senere kom torsdag kom det frem at ekssamboerens mor nylig har vært i kontakt med klinikken som utfører denne typen inngrep, og bedt dem korrigere tidligere utsagn til politiet om at datteren hadde fått utført et slikt inngrep.

Ifølge moren er dette feil. Hun har forklart i retten at det var hun selv som fikk behandlingen, men at datteren var med. Datteren har selv forklart at hun fikk en annen form for ansiktsbehandling.

– Er dette et viktig bevis i saken?

– Jeg ser at det i alle fall kan skape en avgjørende tvil. Når noen er villig til å gå så langt for å hindre sannheten i å komme frem, så lurer jeg på hva som ligger bak, sier Larsen.

Larsen og Ek Sørensen i retten

UENIGE: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og forsvarer Mette Yvonne Larsen har hatt en rekke uenigheter i løpet rettssakens fire dager.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rettsmedisiner: Passer ikke med prikker

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen sa onsdag at skadene ekssamboeren hadde i etterkant av den angivelige voldsepisoden 8. november 2014, passet med hennes forklaring om at hun hadde blitt angrepet av Ndure.

Stray-Pedersen sa også at den aktuelle behandlingen ikke ga prikker rundt halsen av den typen Ndures ekssamboer hadde, men innrømmet samtidig at han manglet inngående kunnskap om temaet.

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen sa i retten torsdag at hun støtter dommerens avgjørelse om å utsette saken.

– Det har kommet nye opplysninger i saken, og vi er enige i at dette er noe som må oppklares. Derfor er det også i påtalemyndighetens interesse at saken utsettes.

Til NRK sier Sørensen at hun ikke tror moren har ment å hindre at sannheten å komme fram.

– Hun har sagt at det var feil person ved klinikken som tidligere hadde uttalt seg til politiet. Så kan man vurdere hvorvidt hun burde bedt politiet om å ta kontakt med klinikken på nytt i stedet. Hun ba legen kontakte politiet, men det er bare spekulasjoner å si at moren lyver.

Jaysuma Saidy Ndure og Ezinne Okparaebo

VENNER: Jaysuma Ndure og Ezinne Okparaebo har vært venner og treningspartnere i flere år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Aldri vært voldelig

I tillegg til krangelen om bevis, ble det også tid til flere vitneforklaringer torsdag. Ndures mangeårige trener, Olav Magne Tveitå, sa i retten torsdag at han ikke tror Ndure har løyet om de angivelige voldshandlingene.

Også Ezinne Okparaebo, som har trent med Ndure i flere år, vitnet torsdag. Hun fortalte blant annet at hun stusset da Ndure ikke dukket opp på trening, lørdagen etter at han hadde blitt kastet på glattcelle.

– Det gikk lenge uten vi hørte fra ham, og da ble vi veldig bekymret. Vi ringte rundt til alle, for å høre hvor han var, sier Okparaebo, som til slutt fikk tak i Ndures tidligere samboer på telefon.

– Jeg spurte hvor Ndure var: Hun sa at han satt i glattcelle. Jeg kjørte da til stedet hun var, hos en kompis, og hun viste meg da et blåmerke på leggen hennes. Jeg så ingen andre merker, sier Okparaebo, som også snakket med Ndure etter hendelsen.

− Han sa at de hadde kranglet på telefon og at han hadde fått nok. Han sa også at han hadde dyttet henne slik at hun falt over en koffert.

Okparaebo fortalte også at hun flere ganger hadde rådet Ndure til å gå ut av forholdet, fordi det «ikke var bra for ham». Okparaebo sa også at hun aldri hadde sett eller hørt Ndure være voldelig.

Tegning av Ndure i retten

TURBULENT: Den fornærmede kvinnen i begynnelsen av 20-årene mener hun ble utsatt for vold av Jaysuma Ndure. Ndure er i retten flankert av sin forsvarer Mette Yvonne Larsen og medforsvarer Inga Laupstad.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / Tegning
Bitemerke på kroppen til Jaysuma Ndure

BITEMERKE: Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener dette bitemerket på Ndures rygg er påført av ekssamboeren. Nå vil hun begjære om en avstøpning av kvinnens munn for å avklare spørsmålet.

Foto: Privat / NRK

– Kan ta måneder

Aktor Camilla Ek Sørensen ønsker ikke å uttale seg om når saken mot Ndure nå kan komme i gang igjen. Forsvarer Mette Yvonne Larsen er også svært usikker, men tror det heller er snakk om «måneder enn uker».

Larsen har flere ganger kritisert politiet for ensidig etterforskning i saken. Hun vil nå begjære nye etterforskningsskritt overfor politiet, for å frem det hun mener er viktige bevis.

– Det gjelder en avklaring rundt behandlingen, der jeg også vil be om en ny vurdering av en rettsmedisiner. I tillegg vil jeg be om at det tas avtrykk av fornærmedes tenner, for å se om dette stemmer med bittet Ndure er påført.

AKTUELT NÅ