Hopp til innhold

USAs høyesterett opprettholder tilgang til abortpiller

Kvinners tilgang til abortpiller skal opprettholdes mens behandlingen av saken fortsetter i rettsvesenet, slår USAs høyesterett fast.

Abortpillen Mifepriston brukes i halvparten av abortene i USA, den brukes også i Norge

STANSET RESTRIKSJONER: Restriksjon på abortpillen skulle tre i kraft fredag, men ble stanset i høyesterett. Dermed kan pillen fortsatt brukes som vanlig i delstater som godtar det.

Foto: Charlie Riedel / AP

Striden dreier seg om legemiddelet mifepriston, som brukes i over halvparten av abortene i USA. Det har vært godkjent for bruk av det føderale legemiddelverket FDA i 23 år.

Abortmotstandere som vil trekke tilbake godkjenningen av abortpillen mifepriston, fikk 7. april medhold av en dommer i Texas.

Den konservative dommeren Matthew Kacsmaryk mener abortpillen aldri burde vært godkjent, og ønsker at den skal bli et forbud mot pillen i hele USA. Han hevder at den ikke har vært forsvarlig gransket av legemiddelverket (FDA) i USA.

Dommer Matthew Kacsmaryk ble utnevnt under president Donald Trump, og er kjent som kristenkonservativ og abortmotstander.

USAs justisdepartement anket beslutningen, og en ankedomstol besluttet å opprettholde godkjenningen, men med visse begrensninger. Siden har saken rullet i domstolene.

Les også Abortdommen som splitter USA

Demonstrasjon utenfor Høyesterett i Washington, DC.

Biden vil kjempe for kvinners helse

Fredag tok den amerikanske høyesteretten stilling til saken.

Begrensningene som ankedomstolen hadde innført på abortpillen, legges på is, og mifepriston skal være tilgjengelig så lenge saken fortsetter i rettsvesenet. Det konkluderte høyesteretten natt til lørdag norsk tid.

To konservative dommere, Clarence Thomas og Samuel Alito, tok dissens. Det er ikke kommet frem hvordan alle dommerne stemte.

USAs president Joe Biden uttalte kort tid etter at han ønsker domstolens beslutning velkommen. Presidenten sa at han støtter FDAs godkjenning av abortpillen.

– Jeg vil fortsette å kjempe mot angrep på kvinners helse, og jeg håper folk i USA vil bruke stemmen sin til å velge en kongress som vil gjenopprette beskyttelsen av «Roe mot Wade», skriver Biden på Twitter.

I rundt 50 år har amerikanske kvinner hatt rett til selvbestemt abort. Dette har vært sikret gjennom en høyesterettsdom som er kalt Roe mot Wade fra 1973.

Organisasjonen Planned Parenthood, berømmet avgjørelsen til høyesterett.

– Dette er gode nyheter. Tilgangen til mifepriston burde aldri vært i fare i utgangspunktet, tvitrer organisasjonen.

– Enorme konsekvenser

Høyesteretten ga seg selv frist til klokken 6 lørdag morgen norsk tid med å komme med en beslutning. I forkant fryktet demokrater at utfallet kunne ha blitt annerledes.

– Hvis høyesterett kommer med en avgjørelse som begrenser tilgangen til mifepriston, vil det ha enorme konsekvenser for kvinner over hele landet, sa demokraten Pramila Jayapal i Representantenes hus tidligere fredag.

Det konservative flertallet i høyesterett opphevet i fjor Roe v. Wade-kjennelsen som hadde gitt kvinner rett til selvbestemt abort i 50 år i USA.

Brukt av millioner

Mifepriston er gjentatte ganger blitt vurdert som trygt og effektivt. Legemiddelet er blitt brukt av over 5 millioner kvinner i USA siden den ble godkjent.

Mifepriston, også kjent som RU-486, ble utviklet på 1980-tallet. I Frankrike har den vært i bruk siden 1987.

Mifepriston brukes også i Norge, der ni av ti aborter gjennomføres ved bruk av medikamenter.

Høyesterettens beslutning fredag gjør at det vil være nærmest sikkert at tilgangen på abortpillen fortsetter i hvert fall til neste år, ettersom behandlingen i ankedomstolene kan trekke ut, med et mulig scenario der en mulig anke senere kan havne i Høyesterett.

Totalt 14 delstater har lover som i stor grad forbyr abort fullstendig – blant dem er Texas. I sju stater har politikere forsøkt å innføre forbud, men har blitt stanset av rettssystemet, ifølge en oversikt fra Washington Post.

Les også Holdt på å blø i hjel da sønnen var dødfødt – frykter abortforbudet

Lakiesha Brown mistet både sønnen i magen nesten litt eget liv da hun var gravid. I Louisiana frykter leger at flere kvinner og babyer vil dø dersom abort blir forbudt om få dager

AKTUELT NÅ