Hopp til innhold

USA: Sjokkerer med trippelt renteløft

Prisøkningene i USA vil ingen enda ta. Nå setter den amerikanske sentralbanken opp renten med 0,75 prosentpoeng.

Jerome Powell

Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell.

Foto: Alex Brandon / AP

Strøm, mat, bensin og møbler når stadige nye pristopper i USA.

Sentralbankens viktigste oppgave er å sørge for at prisene ikke stiger mer enn 2 prosent i året. Men det siste året har prisene steget 8,6 prosent, viste den amerikanske konsumprisindeksen fredag.

Den høyeste prisveksten på 41 år er den viktigste grunnen til at verdens mektigste sentralbank valgte å øke renten med 0,75 prosentpoeng onsdag. Det er en kraftig økning fra dagens rente på 0,75-1 prosent.

Normalt settes renten opp med 0,25 prosentpoeng om gangen. Avgjørelsen i USA gir det er det største rentehoppet siden 1994.

FILE PHOTO: U.S. President Biden meets with Fed's Powell

Jerome Powell (til venstre) er verdens mektigste sentralbanksjef. Senest for to uker siden snakket han om problemene i den amerikanske økonomien med USAs president Joe Biden.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

– Nødvendig

Målet er å tvinge ned suget etter varer, tjenester og arbeidsfolk i den amerikanske økonomien. Håpet er at bedriftene må sette ned prisene og bremse lønningene.

Framover må amerikanerne belage seg på den bratteste renteoppgangen på tiår. Sentralbanken sier at de vil forsette å heve renten for å kjøle ned økonomien.

– Det er nødvendig å få inflasjonen ned, sier den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell.

Powell sier at sentralbanken håpet å se prisveksten flatet ut i mai. Isteden steg den videre.

– Vi tenkte at kraftig handling var berettiget, sa sentralbanksjefen.

Allerede i juli kan renten bli satt opp med mellom 0,5 og 0,75 prosentpoeng. Børsene reagerte med opptur etter rentemøtet onsdag kveld.

Ser dystert på framtiden

– Vi kjøpte huset for lenge siden. Vi har bundet renta, takk Gud for det! Men jeg er bekymret, sier Jamie Smith til NRK i Washington D.C.

Det var varslet at sentralbanken ville sette opp renten. Men utsiktene med dyrere rente samtidig som prisene spiser av kjøpekraften til amerikanerne, gjør amerikanerne urolig.

Mor og sønn står på gaten. Holder rundt hverandre og smiler til kamera. I bakgrunnen kjører en svart bil.

Jamie Smith har gått gjennom familiens økonomi for å få oversikt etter prisene steg kraftig. Nå har hun begynt å tenke seg om to ganger når hun handler varer i dagligvarebutikken.

Foto: Snorre Wik / NRK

Prisene stiger så raskt, at forskjellen merkes fra måned til måned på lommeboken, forteller flere amerikanere til NRK.

I helgen tikket en ny pristopp inn på bensinstasjonene. Student Carter Davis forteller at han kunne fylle opp tanken for rundt 600 norske kroner i vår, mens han nå må betale bortimot 800 kroner.

– Det utgjør en god andel av lønnsslippen, spesielt for en student med deltidsjobb, sier Davis.

To unge mennesker står ved siden av hverandre. Han holder armen rundt henne. I bakgrunnen ser du en trafikkert gate. Begge smiler til kamera.

Carter Davis og kjæresten jobber deltid ved siden av studiene.

Foto: Snorre Wik / NRK

Smith har derimot flere barn, og ser andre familier sliter med å få råd til å leve som før.

– Jeg har en sønn som starter på high school og skal klare seg selv om noen år. Vil han få den samme levestandarden som han vokste opp med? Jeg tror ikke det, sier hun.

Les også: Må trekke 77 boligprosjekter

– Skivebom

Prisene begynte å stige i fjor vår. Da tolket USAs sentralbanksjef Jerome Powell oppgangen som en ketchupeffekt etter pandemien.

Men prisene bare fortsatte å stige.

– Total skivebom. Tidenes skivebom med tanke på inflasjonsprognoser, lyder dommen fra porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Olav Chen leder for allokering og globale renter i Storebrand

Storebrand-forvalter Olav Chen mener den amerikanske sentralbanken burde vært tidligere ute med å sette opp renten.

Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand

Han ropte varsko i fjor, og gjettet sentralbanken tok feil. I desember måtte Powell krype til korset, og legge fra seg troen på at prisøkningene er forbigående.

Nå må sentralbanken sette alle kluter til for å få ned galopperende priser i amerikansk økonomi. Pengetrykkingen skal ned, samtidig som renten må raskt opp.

– Konsekvensen er selvfølgelig at husholdninger og bedrifter som er høyt forgjeldet får sjokk og ikke takler den økte utgiften, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Les også: Slik stiger prisene i Norge

Venter vond hestekur

Hestekuren med sjokkrente vil bli så tøff, at flere økonomer tror den amerikanske økonomien vil krympe utover høsten.

– Jeg tror sentralbanken aktivt er, og det sier de selv, ute etter å kjøle ned økonomien. Det kan godt skje i en situasjon med høy prisvekst, sier rentestrateg Lars Mouland i Nordea.

Men selv om børsene allerede har stupt over 20 prosent i år, vil ikke sentralbanken kutte renten igjen med det første, ifølge Mouland.

– Forskjellen fra tidligere år, er at effekten ikke blir at sentralbanken kutter rentene.

Financial Markets Wall Street

Investorene har i månedsvis gruet seg til høyere renter. Den brede børsindeksen S&P 500 har falt over 20 prosent hittil i år. Aksjekursene har særlig rast for IT-selskaper.

Foto: Seth Wenig / AP

Vil merke det i Norge

Også nordmenn vil merke at renten skal opp over Atlanteren.

– Historisk har det vært veldig sterk link mellom norske og amerikanske renter. Jeg tror også rentenivået i Norge vil nærme seg 4 prosent etter hvert, sier Mouland.

Ida Wolden Bache

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache i Norge vil holde neste rentemøte torsdag om en uke. Da er det ventet at renten skal opp med 0,25 prosentpoeng, selv om enkelte økonomer også tror det kan ligge an til dobbel renteheving.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Over hele verden setter sentralbankene opp renta. Alle bidrar med sitt for å få den globale inflasjonen ned.

– Sånn sett jo mer rentene går opp i verden, jo mer trekker det i retning av at Norges Bank gjør det samme, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom Sparebank 1 Markets.

Hvis man har et høyt boliglån i banken nå, bør man være bekymret?

Harald Magnus Andreassen i Swedbank i Oslo.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom Sparebank 1 Markets tror Norges Bank vil komme til å sette opp renta.

Foto: Lise Åserud

–Ja på sett og vis. Rentene kommer nok til å stige en del fremover. Nå venter alle at Norges Bank kommer til å løfte sin rentebane på rentemøte neste uke.

Norges Bank har sagt at boligrenta kommer opp til rett under 4 prosent. Det er likevel ventet at Norges Bank kommer til å løfte sin rentebane på rentemøte neste uke. Ser vi historisk på det, så er det fortsatt en ganske lav rente.

– På den andre siden har disse lave rentene ført til at svært mange har lånt svært mye.

AKTUELT NÅ