Fra og med i dag har UP våpen i bilen

Fra og med i dag er Utrykningspolitiet (UP) utstyrt med våpen i bilene, ved såkalt fremskutt lagring. UP-sjefen mener dette vil styrke hverdagsberedskapen i Norge.

UP får våpen i patruljebilene

LAGRES I BILENE: Tidligere har laserpistolen vært UP-patruljenes farligste våpen. Det blir annerledes når UP nå får våpen lagret i sine patruljebiler.

Tidligere har laserpistolen vært UP-patruljenes farligste våpen. Nå blir det annerledes.

– Vi fikk ny bil på fredag. Vi har nå fått våpenskrin og våpenlås i bilen, så dette er første dag med bevæpning, sier politibetjent Tom Mathisen i UP til NRK.

Tom Mathisen, politibetjent i Utrykningspolitiet

FØRSTE DAG: – Vi fikk ny bil på fredag. Vi har nå fått våpenskrin og våpenlås i bilen, så dette er første dag med bevæpning, sier politibetjent Tom Mathisen i UP til NRK.

Foto: Per Onsheim / NRK

For å styrke hverdagsberedskapen, skal UPs 160 biler få såkalt fremskutt lagring – de skal utstyres med nedlåste våpen som kan brukes under væpnede operasjoner. Våpen var på plass i de 13 første bilene mandag.

– UP er mer enn et trafikkpoliti. Det er riktig at vi forebygger alvorlige trafikkulykker ute på veiene gjennom kontroll og aktivitet, og vi fanger kriminelle som bruker veiene. Men vi er også en forsterkningsressurs til politidistriktene, sier UP-sjef Runar Karlsen til NRK.

Først ut

Frem til i dag har UP kun blitt brukt som observasjonspost ved væpnede oppdrag. Nå kan de gå inn i slike situasjoner på lik linje med annet politi:

– Med våpen kan vi være første patrulje på stedet, sier politibetjent Mathisen.

UP-sjefen er forberedt på at UPs patruljer nå vil ta sin del av politiberedskapen.

– Vi er ute med relativt mange patruljer hver dag, i grisgrendte strøk og på landeveien. Vi har erfaring fra at UP ofte er nærmest, og må påregne da å kjøre først til et åsted hvor det krever et bevæpnet politi, sier Karlsen.

(Saken fortsetter under bildet)

UP-sjef Runar Karlsen

FØRST FREM: – Vi har erfaring fra at UP ofte er nærmest, og må påregne da å kjøre først til et åsted hvor det krever et bevæpnet politi, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Ønske i flere år

Karlsen fremhever at det blir raskere responstid når UP nå slipper å kjøre inn til politistasjoner for å hente våpen.

– Vi kan også mobilisere relativt mange politipatruljer raskt, og forflytte oss raskt til et sted hvor det kreves bevæpnet politi, legger UP-sjefen til.

Politifolkene i UP er utelukkende positive til at det nå kommer våpen i bilene, forteller han.

– Dette har vært et ønske i mange år. Alle våre tjenestemenn- og kvinner er godkjent på operative disipliner, så de er klare og vi er klare. Dette vil utgjøre en stor gevinst for hverdagsberedskapen på landeveien og i Norge, mener Karlsen.

UP ute på patrulje

FORSTERKNING: UPs kjerneoppgave er å forebygge alvorlige trafikkulykker ute på veiene gjennom kontroll og aktivitet, og fange kriminelle som bruker veiene. Men UP er også en forsterkningsressurs til politidistriktene, fremhever UP-sjefen.

Foto: Per Onsheim / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger